Strona 6 z 17 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 169

Wątek: Lekcja optyki - f/stop, winietowanie, GO, CoC

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    DjVu potrzebne.
    Fajnie Bahrd, ale ja prosiłem o jeden wykres, a nie 200-stu stronicową książkę.. Mimo to, dzieki, napewno przyda się w przyszłości, choć nie studiuję optyki na poziomie inżynierskim;-)

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Lata świetlne temu dodałem na CB coś takiego:
    O cos takiego mi chodziło.. Wychodzi tu przy okazji pierwszy, podstawowy błąd, który powtarza się na schematach, zamieszczanych w necie o których mówiłem; że punkt skupienia promieni swietlnych zaznacza się na matrycy, a przecież to bzdura.. Co ciekawe, Twoje rysunki (o ile wystarczająco dobrze rysowane) potwierdzają po części teorię MMM, o mniejszym krążku rozproszenia na brzegach kadru, ale nic nie wskazuje tu na winietę..:wink:

Przymykanie przysłony zaczyna efektywnie działać w brzegu kadru od pewnej wartości, wcześniej ograniczane jest jedynie światło w centrum kadru.
    No tak, logiczne, bo przymykanie zacznie redukowac winietę, dopiero, gdy centrum kadru osiągnie jej poziom jasności [winiety]
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 28-02-2009 o 00:46
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Strona 65
    Wskazują! Czarne "widzą" cały otwór (okrągły!)
    Niebieskie "patrzą" z ukosa i widzą elipsę (coraz węższą).

PS
    No i u Bagneta niebiesko-czarni gnają z nieskończoności...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Wskazują! Czarne "widzą" cały otwór (okrągły!)
    Niebieskie "patrzą" z ukosa i widzą elipsę (coraz węższą).
    Tak, ale jeśli dobrze rozumiem o co Ci chodzi, to piszesz o otworze przysłony jako o elipsie i faktycznie z tych wykresów to wynika, z tym, że MMM pisał coś chyba o zależnościach wynikających z wielkości przedniej soczewki i jej wpływu na winietowanie.. a może gdzieś nie doczytałem..
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dlatego gdzieś wyżej napisałem, że to niefortunne sformułowanie
    A tutaj śliczna ilustracja naszych mądrości...: http://www.the135stf.net/design.html - cacko dla inżyniera i (kilka zakładek w prawo) dla artysty

PS
    In bokeh veritas!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    O cos takiego mi chodziło.. Wychodzi tu przy okazji pierwszy, podstawowy błąd, który powtarza się na schematach, zamieszczanych w necie o których mówiłem; że punkt skupienia promieni swietlnych zaznacza się na matrycy, a przecież to bzdura.. Co ciekawe, Twoje rysunki (o ile wystarczająco dobrze rysowane) potwierdzają po części teorię MMM, o mniejszym krążku rozproszenia na brzegach kadru, ale nic nie wskazuje tu na winietę..:wink:
    Winietę widać po tym, że w miejscach bokehu (czerwone linie) światło pada na mniejszą powierzchnię. Jest to równoznaczne z tym, iż w punktach skupienia (czarne linie) również dotrze mniejsza ilość promieniowania.

Powiem to prosto z mostu: o fizyce w sensie wzorów, teorii.. nie mam bladego pojęcia Do swoich wniosków dotarłem bawiąc się manualami

Mamy już prawie sobotę, więc chyba najwyższa pora do spania. Dobrej nocy

Domyślnie

Dlatego gdzieś wyżej napisałem, że to niefortunne sformułowanie
    Dobra, znalazłem, dzieki!:wink:

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Winietę widać po tym, że w miejscach bokehu (czerwone linie) światło pada na mniejszą powierzchnię.
    Taa.. właśnie po przeanalizowaniu sobie tego dokładnie uświadomiłem sobie, że zaprzeczyłem faktowi nazywając go bzdurą, samemu przy okazji mowiąc bzdurę.. Gdy patrzyłem na te wykresy, nie wiem czemu, ale utkwilo mi w głowie, że wszystkie przedmioty (bez względu na ich wielkość) są zobrazowane na matrycy jako jeden punkt (tak to mniej więcej wygląda:grin. Ale dośc gadania, jutro się tym zajmiemy..

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Tak, ale jeśli dobrze rozumiem o co Ci chodzi, to piszesz o otworze przysłony jako o elipsie i faktycznie z tych wykresów to wynika, z tym, że MMM pisał coś chyba o zależnościach wynikających z wielkości przedniej soczewki i jej wpływu na winietowanie.. a może gdzieś nie doczytałem..
    No to tak szybko wyobraź sobie na tym schemacie dwa razy większą soczewkę i na stałe przymkniętą o jedną działkę przysłonę. Będzie mniejsza winieta? :-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli tylko producent nie pożałuje na dwa razy większe soczewki również w środku

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli tylko producent nie pożałuje na dwa razy większe soczewki również w środku
    To też ma znaczenie, ale chyba nie najważniejsze. Im więcej światła wpada do obiektywu nieprostopadle do osi tym trudniej je kontrolować i bardziej wychodzi aberracja sferyczna i chromatyczna. Dlatego najprościej jest dać małą soczewkę, ograniczyć światło i od razu w testach wyjdzie wszystko lepiej (poza winietowaniem). Do tego ładną obudowę, literkę "L", piękny napis f/1.4 na pudełku i już można przysolić dużo $$$ za g******y optycznie obiektyw w stylu 24L
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 28-02-2009 o 01:46

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

no to mamy pierwsze wnioski, 50L i 24L sa gowniane i do niczego sie nie nadaja bo maja straszna winiete, 35L ma wieksza niz 50L i niewiele mniejsza od 24L wiec tez jest badziewny

85L tez niewiele gorzej winietuje od 50L a do tego ma katastrofalnie wolny AF - kolejne gowno

no i to za co wielu ceni sobie system Canona - jasne stalki - okazuje sie ze sa do niczego
    nie ma to jak odkrywcze wnioski
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Strona 6 z 17 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów