Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Wątek: World Press Photo of the Year

Uzależniony

Domyślnie

Odpowiadam z opóznieniem, (akustykowi) bo sie staram ze zrozumieniem. Fotografia prasowa jest w gruncie rzeczy szalenie specyficzna. Czasem dobre zdjęcie prasowe wyprane z kontekstu jest mało warte. Ten kontekst sie liczy. I to taki konkurs jest. Masz rację konsos. Dobrze było by porozmawiać o zdjęciach. Mądrze.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
    Szanowni błyskotliwi krytycy, zróbcie po prostu lepsze zdjęcia i wygrajcie ten konkurs. Pokazcie wreszcie światu, na czym polega fotografia prasowa, bo przecież świetnie to wiecie.
    Świetny argument, zrób lepsze zdjęcie, nagraj lepszą piosenkę, nakręć lepszy film, namaluj lepszy obraz...

Z drugiej strony mogę powiedzieć z ręką na sercu że w MOJEJ opinii zrobiłem lepsze fotki niż wiele spośród nagrodzonych, ale nie wygrałem. I co? I nic, życie, fotografia nie jest do zmierzenia kalkulatorem. Jeśli jakimś dysponujesz to mi go użycz, póki co kierując się swoim poczuciem estetyki, a z racji wyuczonego zawodu i zainteresowań uważam że jest ono więcej niż przyzwoite, stwierdzam że sporo fotek w tegorocznym WPP jest wtórna, nudna i banalna.

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rene Zobacz posta
    .... stwierdzam że sporo fotek w tegorocznym WPP jest wtórna, nudna i banalna.
    w tym problem wlasnie... nie znasz w wiekszosci kontekstow... nie czytales artykulow ktore obrazowaly fotografie.. wiec Cie nudza bo dla Ciebie nie ma tam tresci..
    tu przeciez nie chodzi o walor artystyczny jako taki tylko przekaz.. a przekazu bez kontekstu nie zrozumiesz..
    wiec mozemy sobie dywagowac.. ze wnetrze opuszczonego domu jest malo atrakcyjne... bo gdyby to byl dom zbombardowany gdzies w iraku mysle iz zachwyty bylyby wieksze bo i odrobina egzotyki by byla...
    ze kadr centralny... moze to nie bylo pozowane tylko chwycilo kawalek zycia ktore nie zawsze jest idealne..
    moze to ma pokazac jak szybko swiat moze ulec zniszczeniu bo przeciez to jest dom do niedawna jeszcze tetniacy zyciem, pelen byc moze rozwrzeszczanych usmiechnietych dzieciakow i rodzicow z nadzieja na lepsze jutro.. a nagle musi byc przetrzasany przez uzbrojonego policjanta.. bo stalo sie cos zlego.. male zdawaloby sie wydarzenie... kryzys.. bo kto z nas realnie mysli ze kryzys go bezposrednio dotknie..? przeciez kryzys to nie wojna... nie ma bombardowan, czolgow etc.. a jednak rowniez w jednej chwili obrocil w nicosc to wszystko o czym napisalem wyzej... co widac na fotografii..

mnie osobiscie tez nie powala to foto..
    ale fotografia prasowa ma cos opowiadac.. a ta opowiada o czyms co ma wlasnie miejsce.. kryzysie i w takim kontekscie wpisuje sie w rzeczywistosc..
    pasqdne czasy to i zdjecia nie beda chyba piekne..
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 15-02-2009 o 12:08
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    w tym problem wlasnie... nie znasz w wiekszosci kontekstow... nie czytales artykulow ktore obrazowaly fotografie..

Niespodzianka - znam angielski w bardzo dobrym stopniu, a już na pewno w wystarczającym aby przeczytać te lakoniczne opisy pod fotografiami, typu "konflikt w Gruzji", czy "bezdomni w Sao Paulo"

W tym momencie kontekst znam, lecz wartość zdjęcia nie zmienia się ani na jotę.

Również nie zgadzam się z tym że nie chodzi o walor artystyczny. Dobra fotka prasowa ma i jedno i drugie. Zresztą popatrz na moje ulubione zdjęcie z tej edycji, czyli skoczek w dal pokryty finezyjnie zmierzwionym piaskiem. To jest zdjęcie świetne, niebanalne, a na tle typowej fotki sportowej, która ma często więcej tej jakże pożądanej treści - bezsprzecznie zwycięskie.

Nikt i nic nie przekona mnie że forma jest mniej ważna niż treść. Również nie kupuję tekstów w stylu "wybierz, albo to albo to". Nie. Ja chcę I formę I treść. In bulk!

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    mnie osobiscie tez nie powala to foto..
    ale fotografia prasowa ma cos opowiadac.. a ta opowiada o czyms co ma wlasnie miejsce.. kryzysie i w takim kontekscie wpisuje sie w rzeczywistosc..
    pasqdne czasy to i zdjecia nie beda chyba piekne..
    No właśnie problem w tym, że to zdjęcie nie mówi o niczym. Gdyby nie podpis i to nikt by się nie zorientował o co chodzi.
    Szczerze powiedziawszy oglądałem setki lepszych zdjęć i Wy pewnie też. Zdjęcie gościa ze śniadaniem to dla mnie kompletna porażka !!

Przestaje wierzyć w mit World Press Photo :-(

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

eee przesadzacie... to dzielenie wlosa na czworo... ale jak chcecie to sie bawcie w to
    mnie jak napisalem ta fotka mnie tez nie powala ale to nie ja bylem w gremium ktore decydowalo o tym komu dac nagrode a komu nie i nie wiem czym sie kierowalo.. uwazacie ze robicie lepsze fotki to sprobujcie sie przebic... wiem ze to nie jest latwe ale nie mozna tez tylko narzekac..
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów