Co myślicie o pierwszym miejscu? jak Wam się podoba zdjęcie ?
??:
http://www.worldpressphoto.org/index...bandwidth=high
Co myślicie o pierwszym miejscu? jak Wam się podoba zdjęcie ?
??:
http://www.worldpressphoto.org/index...bandwidth=high
Coś dla szumofobów, 2 miejsce w reportażach ma zdjęcie absolutnie zaszumioneA 3 miejsce w kategorii Życie Codzienne zdobyło zdjęcie Polaka.
Ostatnio edytowane przez Fotograf1995 ; 13-02-2009 o 20:55
Fotoreporter
"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."
Wg mnie bardzo słaby rok - zdjęcia w większości średnie, niektóre delikatnie mówiąc słabe. Chyba niewrażliwy jestem artystycznie...![]()
Przeglądam, przeglądam i trochę przeraża mnie ilość zdjęć wykadrowanych na środek. Zainwestowaliśmy tysiące w L-ki i MkIII, a nie zainwestujemy kilku $ w używaną książkę do fotografii i nie poczytamy o kompozycji.
Nie jestem tradycjonalistą, ale ten notoryczny centralny punkt jest delikatnie mówiąc irytujący
teraz widzę jak na dłoni, że nawet idiotyczne zdjęcie może zostać przez kogoś docenione, z drugiej strony mamy całą masę zdjęć, które moim zdaniem nie powinny się tu pojawić bo są zwyczajnie słabe i całą masę zdjęć, które chętnie powiesiłbym na elewacji swojego domu bo są warte pokazania. Najlepsze zdjęcie 2009 miało przynieść chyba tylko jeden skutek, dalsze gadanie kryzys to, kryzys tamto... . Zdjęcie musi być "na czasie" żeby być dobre? Bo innej cechy tego zdjęcia nie widzę.
w zakładce contest>since1955 mamy wszystkie wygrane fotografie. istnieje jakiś album, który zawiera je wszystkie?
Nie rozumiem pytania. Przecież to konkurs fotografii PRASOWEJ, więc logika nakazuje, że nagrodzone zdjęcia w większości przypadków będą dotyczyły aktualnych wydarzeń...
Co do ogólnego wrażenia. Faktycznie poziom tegorocznej edycji lekko odstaje od poprzednich. Aczkolwiek i tak trzyma wysoki poziom. Natomiast zdjęcie roku jest dla mnie świetne. Autor pokazał kryzys z drugiej strony. Strony, która mnie osobiście zaskakuje. Świetne zdjęcie i świetny cały reportaż (zachęcam zerknąć, wtedy ta fotografia roku nabiera jeszcze większej wymowy).
Widzę że podzielacie moją konsternację co do pierwszego zdjęcia... Po prostu nie rozumie co w nim może urzec ... Trzeb też pamiętać że to jest reporterka tam nie musi być idealnych kadrów i kolorów (powinien być przekaz)...
Nie rozumiem pierwszego miejsca wiec pytam może wy coś zobaczycie ...
Jest to zdjęcie wielowarstwowe, niedosłowne. Pokazuje kryzys inaczej, nie w postaci wykresów czy też maklerów trzymających się za głowę (częsty widok co zapewne dostrzegł każdy, kto czyta regularnie prasę), ale z punktu widzenia normalnej rodziny. Rodziny, której się nie poszczęściło. Nie masz pieniędzy, nie masz czym spłacić kredytu to wypad z własnego domu. Bez kasy i z długami jesteś zwykłym bandziorem, na którego można wyciągnąć broń. Genialne zdjęcie!
Ja to widzę na tym zdjęciu. Nie wiem z czego to wynika. Może inaczej postrzegam świat, a może po prostu patrzę na to zdjęcie z większą wrażliwością...