Strona 213 z 312 PierwszyPierwszy ... 113163203211212213214215223263 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 121 do 2 130 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Skupiając się tylko na twarzy to jest ok, ale patrząc dalej : ręce strasznie wynaturzone. Lewa złamana w łokciu w drugą stronę, a prawa ma zanik.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Cool

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta

przede wszystkim mam zastrzeżenie do WB, mam hopla na p-cie poprawnych kolorów - szczególnie skóry, trochę się musiałem powyginać krzywe żeby osiągnąć akceptowalny skin-tones, choć nadal mu daleko do tego który staram się uzyskać na większość moich zdjęć - warunkiem koniecznym lub przynajmniej ułatwiającym życie jest dokładne trafienie z ekspozycją, jeżeli nie doświetlisz twarzy to d..a blada;(

W kadrze powinien być porządek: linie jeżeli nie przebiegają po przekątnej powinny być w pionie lub poziomie stad to lekkie przekręcenie zdjęcia 3.34 stopnia.

W portretach często używam pomiaru na spot na twarz modela (jeżeli nie mam pod ręka swojego Sekonic'a

Przysięgam że fota wygląda jak doświetlane wbudowana lampa błyskową ... żeby ładnie doświetlić ważne jest by blenda była duża i jak najbliżej modela, bardzo fajny efekt można osiągnąć używając do doświetlania, dostępny w sklepach papierniczych takie białe coś - dwa kawałki cienkiego plastiku(lub kartonu), a miedzy nimi pianka styropianowa - u nas to sie nazywa fomcore i "poważni" fotografowie używają tego na metry ... łatwo jest zbudować biała ścianę, a takim samym czarnym fajnie się blokuje i podbija kontrast.

Inwestycja w blendę z prawdziwego zdarzenia bardzo szybko się zwraca i w odpowiednich rękach przynosi świetne efekty:

http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=130

więcej przykładów tutaj
    Ojj, Van co Ty żeś ze mną zrobił Jedno co zauważyłem to to że inaczej fotograf i inaczej zwykła osoba patrzy na zdjęcie Po co robić 'lepiej' krzywe i 'ozimniać' WB jak jest dobrze według przeciętnego zjadacza chleba

Co do ekspozycji to masz 200% racji Sam będę się bawił teraz ze spotem i blokowaniem AE - muszę zobaczyć jakie będą efekty. Ale ogólnie bardzo przydatna rada

Taak, składam na blendę bo inne pierdółki są po prostu do niczego :/ Nie dają zamierzonych efektów i tyle. A no i jak zauważyłeś że to jest doświetlane lampą??

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    1/80s? to skad podwojne naswietlenie?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Twoje podstawowe bledy na nowej fotce - plastikowa twarz i wg mnie za duzo cieni na niej. Wez przez jakis czas nie uzywaj clarity ani blurow
    Jakie podwójne naświetlenie Clarity jeszcze nie używałem Po co to w portrecie

Cytat Zamieszczone przez PrzemQs Zobacz posta
    rzygam przekombinowanym BLUREM!!! musiałem...
    Smacznego ^^
    .

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

podwojne naswietlenie w sensie takim, ze widac dwa razy Twoje ramie, jakby czas byl za dlugi, Ty sie poruszyles i lampa blysnela na druga lamelke

clarity - czytales jakas ksiazke o photoshopie/lightroomie ?

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Cool

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    podwojne naswietlenie w sensie takim, ze widac dwa razy Twoje ramie, jakby czas byl za dlugi, Ty sie poruszyles i lampa blysnela na druga lamelke

clarity - czytales jakas ksiazke o photoshopie/lightroomie ?
    To jest po prostu odbicie w szybie - na 90%!
    EDIT: Sprawdziłem resztę fotek to jest po prostu odbicie w szybie

Nie, jak masz jakieś ciekawe tytuł czekam
    Ostatnio edytowane przez CrazyEyesDogg ; 08-02-2009 o 14:29
    .

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

o odbiciu w szybie nie pomyslalem, bo skojarzylo mi sie z moimi ostatnimi zdjeciami z pierwszego analoga, jak robilem na Av, a on mi dobieral czasy, ktory w ogole lampy nie uwzglednial (w mieszkaniu) i moja chrzesnica na kazdym wystepuje podwojnie ;/

co do ksiazki - jest temat w dziale dla poczatkujacych chyba, nie czytalem go, ja poki co przegladalem 2 ksiazki Scotta Kelby. Są lekkie i nie mają suchej wiedzy, tylko praktyczne wskazowki, tego potrzebowalem. Ale teraz szukam jakiegos rzetelnego podrecznika do obrobki.
    Z moich ksiazek to Sekrety mistrza fotografii cyfrowej, fajne tricki i
    System 7 punktow - tu korzystał z clarity Zreszta na ogol jak robie na szybko i wygladzam skore to usuwam punktowo kropki, potem clarity leciutko (czasem za mocno;/), a jak sie przykladam do ktoregos zdjecia to kopiuje warstwe tła, potem wrzucam na nią gausian blur, daje maske i maluje tylko te miejsca, ktore maja miec blura (zostawiam oczy, nos, jakies linie jakies wyznaczajace ksztalt twarzy itp). Jest on oczywiscie za mocny, to potem opacity zmieniam tak zeby bylo widac fakture twarzy (jesli chce) a jednoczesnie zeby wygladzilo.
    Poszukaj tez filmików apropo photoshopa, na P2P jakims pewnie sciagniesz. Chyba National Geographic mialo taki kurs, jak wygladzac skore, wybielac oczy, zeby itp i tam pokazywali jak dobrze obrabiac portrety. Oczywiscie na pewno ludzie tu mają swoje, lepsze patenty.. ale czy zdradzą ?

Dopiero zaczyna Awatar Matsch
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Panowie i ja chciał bym zasięgnąć obiektywnej opinii, co skopałem w tym zdjęciu,które miało być portretem.

Bo jedyne co ja widzę to to że mało korpusu,ciała.... ale pewno ma jeszcze x wad niedostrzegalnych dla mnie.

Fotka praktycznie spontan, na połowinkach klasowych, canon 350d+ 18-55kit+ speedlite 430ex +2/3ev skierowana głowica w górę 75', przysłona 5.6 iso 400, jedyne zmiany to z kolor na sepie.

Czy fotka tylko do śmieci się nadaję???

Dziękuję za poświęcony czas na mojego gniota...
    350d+ jakieś 4 skromne szkiełka:rolleyes: < 2 AF i 2 M42>

Bywalec Awatar RAdoCanon
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

kadr do bani ! mogłeś ja złapać od piersi no i więcej przesunąć kadr w prawo no ale mimo tego mysle ze zdjecie nadawaloby sie do albumu klasowego
    btw ladna dziewczyna
    5dm2

Dopiero zaczyna Awatar asthral
    Miasto
    opoczno

Domyślnie

mi jakos nie pasuje kwadratowy kadr..
    i u mnie za czarne, nie widac wlosow w prawym gornym rogu /ale ja mam nieskalibrowany monitor /
    ------------------------------------------------------
    "Do zobaczenia w rzeczywistosci nowego utrapienia...."
    400D|C18-55EFS|C80-200|C50f1.8|420 EX|

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jeden z moich pierwszych postow to bedzie
    Dorzucam kilka portretow dzieci do oceny, nie boje sie krytyki i czekam na szczere wypowiedzi. Nie mam duzego doswiadczenia wiec kazda rada mile widziana

Chodzi mi o trzecie zdjecie. Jak sobie radzicie z przepaleniami na twarzy?? Wystarczy ze troszke sloneczko na twarz wejdzie i wszysko powypalane
    EOS

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Cool

Cytat Zamieszczone przez CrazyEyesDogg Zobacz posta
    Co do ekspozycji to masz 200% racji Sam będę się bawił teraz ze spotem i blokowaniem AE - muszę zobaczyć jakie będą efekty. Ale ogólnie bardzo przydatna rada

Taak, składam na blendę bo inne pierdółki są po prostu do niczego :/ Nie dają zamierzonych efektów i tyle.
    Wywnioskuj
    .

Strona 213 z 312 PierwszyPierwszy ... 113163203211212213214215223263 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów