Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta

przede wszystkim mam zastrzeżenie do WB, mam hopla na p-cie poprawnych kolorów - szczególnie skóry, trochę się musiałem powyginać krzywe żeby osiągnąć akceptowalny skin-tones, choć nadal mu daleko do tego który staram się uzyskać na większość moich zdjęć - warunkiem koniecznym lub przynajmniej ułatwiającym życie jest dokładne trafienie z ekspozycją, jeżeli nie doświetlisz twarzy to d..a blada;(

W kadrze powinien być porządek: linie jeżeli nie przebiegają po przekątnej powinny być w pionie lub poziomie stad to lekkie przekręcenie zdjęcia 3.34 stopnia.

W portretach często używam pomiaru na spot na twarz modela (jeżeli nie mam pod ręka swojego Sekonic'a

Przysięgam że fota wygląda jak doświetlane wbudowana lampa błyskową ... żeby ładnie doświetlić ważne jest by blenda była duża i jak najbliżej modela, bardzo fajny efekt można osiągnąć używając do doświetlania, dostępny w sklepach papierniczych takie białe coś - dwa kawałki cienkiego plastiku(lub kartonu), a miedzy nimi pianka styropianowa - u nas to sie nazywa fomcore i "poważni" fotografowie używają tego na metry ... łatwo jest zbudować biała ścianę, a takim samym czarnym fajnie się blokuje i podbija kontrast.

Inwestycja w blendę z prawdziwego zdarzenia bardzo szybko się zwraca i w odpowiednich rękach przynosi świetne efekty:

http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=130

więcej przykładów tutaj
Ojj, Van co Ty żeś ze mną zrobił Jedno co zauważyłem to to że inaczej fotograf i inaczej zwykła osoba patrzy na zdjęcie Po co robić 'lepiej' krzywe i 'ozimniać' WB jak jest dobrze według przeciętnego zjadacza chleba

Co do ekspozycji to masz 200% racji Sam będę się bawił teraz ze spotem i blokowaniem AE - muszę zobaczyć jakie będą efekty. Ale ogólnie bardzo przydatna rada

Taak, składam na blendę bo inne pierdółki są po prostu do niczego :/ Nie dają zamierzonych efektów i tyle. A no i jak zauważyłeś że to jest doświetlane lampą??

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
1/80s? to skad podwojne naswietlenie?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Twoje podstawowe bledy na nowej fotce - plastikowa twarz i wg mnie za duzo cieni na niej. Wez przez jakis czas nie uzywaj clarity ani blurow
Jakie podwójne naświetlenie Clarity jeszcze nie używałem Po co to w portrecie

Cytat Zamieszczone przez PrzemQs Zobacz posta
rzygam przekombinowanym BLUREM!!! musiałem...
Smacznego ^^