Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 130

Wątek: Ekstremalnie krótkie czasy błysku w lampach studyjnych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi_b Zobacz posta
    Krytykuję tylko osoby, które nie mają pojęcia jak wygląda i działa migawka, co to jest czas x-sync i jak migawka zachowuje się z czasami krótszymi i dłuższymi od x-sync.
    a może nie krytykuj, bo jak sam napisałeś:
    Cytat Zamieszczone przez mi_b Zobacz posta
    Nie wiem jak, nie rozumiem dlaczego działa tylko gdy lampy są wyzwalane fotoceli a na kablu już nie ale działa.
    co świadczy o jednak niepełnej wiedzy w temacie. Może się okazać, że te osoby wiedzą więcej niż ty.

zagadnienie dlaczego tak się dzieje było tłumaczone juz wczesniej (sam to tez pisałem), wystarczy wyciągnąć wnioski.
    Podpowiem. Pomyśl: kiedy się zaczyna błysk w trybie gdy body działa z HSS, a kiedy gdy body nie pracuje w HSS.
    Zasadę synchronizacji migawki szczelinowej znasz, więc to powinno byc jasne.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 24-01-2009 o 00:58
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Dopiero zaczyna Awatar mi_b

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    a może nie krytykuj, bo jak sam napisałeś:

co świadczy o jednak niepełnej wiedzy w temacie. Może się okazać, że te osoby wiedzą więcej niż ty.

zagadnienie dlaczego tak się dzieje było tłumaczone juz wczesniej (sam to tez pisałem), wystarczy wyciągnąć wnioski.
    Podpowiem. Pomyśl: kiedy się zaczyna błysk w trybie gdy body działa z HSS, a kiedy gdy body nie pracuje w HSS.
    Zasadę synchronizacji migawki szczelinowej znasz, więc to powinno byc jasne.
    Wiem, jak działa HSS.
    Zastanawia mnie jak wygląda synchro z studyjną lampą, która zaczyna błyskać gdy tylko pojawi się początek długiego "świecenia" (a tak na prawdę błyskania z częstotliwością ok 50kHz) lampy na aparacie.

Domyślnie

czyli winieta pojawi sie dopiero, kiedy czas otwarcia migawki bedzie krotszy niz czas w jakim swiatlo dotrze do obiektu fotografowanego... tak myslac na szybko...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

czyli winieta pojawi sie dopiero, kiedy czas otwarcia migawki bedzie krotszy niz czas w jakim swiatlo dotrze do obiektu fotografowanego... tak myslac na szybko...
    to nigdy nie będzie miało miejsca

Zastanawia mnie jak wygląda synchro z studyjną lampą, która zaczyna błyskać gdy tylko pojawi się początek długiego "świecenia" (a tak na prawdę błyskania z częstotliwością ok 50kHz) lampy na aparacie.
    studyjna robi jeden dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugi błysk, który wygasa dopiero po zamknięciu lamelki.
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 05-02-2009 o 01:09
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    wiem

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ABJ Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez ABJ Zobacz posta
    wiem
    ABJ, ma to sens!:neutral:
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Domyślnie

no czasem mi sie wymsknie cos sensownego

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Zabawię się w archeo ;-)

Trochę czasu od ostatnich postów minęło, ale mam nadzieję, że ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami w tym temacie.
    Cytat Zamieszczone przez laur Zobacz posta
    Kupiłem zestaw do radiowego wyzwalania lamp błyskowych, używałem starej lampy od zenita jako tani zamiennik studyjnej, tez pojawiał się cień przy czasach krótszych niż synchronizacja, ale jak założyłem na sanki lampę błyskową a wyzwalacz radiowy podłączyłem kabelkiem do aparatu to podobnie jak w opisanym przypadku było juz ok, tak sie dorzuce do tematu
    No właśnie ! Udała się jeszcze komuś ta sztuka ?
    Jeśli tak to jakie lampy udało się wykorzystać i z jakimi wyzwalaczami.

To nie jest przypadek, dałem informacje na forum strobist'a z flickr.com, i tam ludziom to działa z różnego rodzaju 'alien bees', a nawet z lampkami vivitarami czy sb-26 odpalanymi z fotoceli [ale ustawionymi na pełną moc, aby błysk dłużej trwał].
    Czy rodzaj fotoceli jest istotny tzn. zwykła czy na drugi błysk (np. MIF)?

prosta sprawa, podłączasz wyzwalacz do wyjścia lampy ustawionej w HSS i wyzwalasz z radia a nie fotoceli (działa, sprawdzone).
    A co jeśli lampa nie ma wyjścia (550 EX nie ma )?

I ciąg dalszy. Czy i jak można wyzwolić takie coś :http://www.allegro.pl/item886795884_...m_synchro.html
    Próbowałam i jedyny realny "zysk" to przy 550EX na sankach w HSS, i tej lampie podpiętej kablem synchro - skrócenie czasu z 1/200 na 1/250
    Z Phottix-em ta sztuka się nie udała.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    No właśnie ! Udała się jeszcze komuś ta sztuka ?
    to nie sztuka. Tylko trzeba zrozumeić jak to działa. Kilka postów wyzej masz wyjaśnienia. A nawet kolega dał rysunek

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    Próbowałam i jedyny realny "zysk" to przy 550EX na sankach w HSS, i tej lampie podpiętej kablem synchro - skrócenie czasu z 1/200 na 1/250
    Z Phottix-em ta sztuka się nie udała.
    bo to się nie mogło udać. Wyżej masz napisane dlaczego i jaka musi byc konfiguracja sprzętu. Żadnych kabelków, żadnego radia.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    to nie sztuka. Tylko trzeba zrozumeić jak to działa. Kilka postów wyzej masz wyjaśnienia. A nawet kolega dał rysunek
    Akurat rysynek jest dla mnie bardzo czytelny :-)

Więc to, co zacytowałam w poprzednim poście to ściema i pobożne życzenia kolegów ???

Przeczytałam uważnie cały watek i zastanowiła mnie rozbieżność opinii. Skoro ktoś twierdzi, że da się radiem i to nie tylko studyjne, to chciałabym wiedzieć, czy rzeczywiście tak jest.
    Inna sprawa, że, jak to kobiecie, wszystko co z prądem i elektroniką związane jest mi obce :-D ;-)

bo to się nie mogło udać. Wyżej masz napisane dlaczego i jaka musi byc konfiguracja sprzętu. Żadnych kabelków, żadnego radia.
    Z lampą w HSS na sankach też nie działa...
    Powtórzę jeszcze pytanie, czy rodzaj fotoceli ma znaczenie ? I czy takie najprostsze lampy też tak mogą działać ?

Z góry dziękuję za życzliwość i cierpliwość :-)

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów