Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 130

Wątek: Ekstremalnie krótkie czasy błysku w lampach studyjnych

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez molmagic Zobacz posta
    Ale co ci przeszkadza ten "wynalazek"? Przecież to służy rozwojowi i jest pozytywną dla osób którym tego brakowało. Planuje niedługo osiągnąć taki efekt na wyzwalaczu radiowym-mam już chytry plan
    prosta sprawa, podłączasz wyzwalacz do wyjścia lampy ustawionej w HSS i wyzwalasz z radia a nie fotoceli (działa, sprawdzone).
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Domyślnie

Ale co ci przeszkadza ten "wynalazek"?
    mas więcej minusów niż plusów. Wymieniałem je w postach wyżej. Te minusy to nie drobne detale, ale jedne z najistotniejszych spraw w studiu.
    Przecież to służy rozwojowi i jest pozytywną dla osób którym tego brakowało.
    To jest ciekawostka, która sie da wykorzystać w specyficznych zastosowaniach, należy znać jej ograniczenia i nie używać jako podstawowego trybu pracy w studiu.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    To jest ciekawostka, która sie da wykorzystać w specyficznych zastosowaniach, należy znać jej ograniczenia i nie używać jako podstawowego trybu pracy w studiu.
    A czy ktoś tu pisał że będzie teraz wszystkie zdjęcia w studio wykonywał z czasem 1/8000s i fotocelami?

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie w tym co robi, to z pewnością jest w stanie zadecydować kiedy (jak napisał Van) lecieć do sklepu po jakieś cudo mające możliwość synchronizacji dla tak krótkiego czasu, a kiedy wykorzystać dość prosty trik. Jak fotografik nie ma doświadczenia i będzie źle wykorzystywał taką ciekawostkę, to się możemy tylko cieszyć, bo będzie to kolejny czynnik decydujący o tym że nasze zdjęcia są lepsze, a jego gorsze.

body musi pracowac w trybie HSS by to zadziałało (by było zgranie błysku z początkiem otwarcia migawki), lampy oczywiście studyjne.
    nie tylko studyjne, trik też działa z sb24, sb25, sb26 odpalonymi na pełną moc wyzwalanymi z fotoceli.
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 22-01-2009 o 20:52

Dopiero zaczyna Awatar mi_b

Domyślnie

Połowa z wypowiadających się tutaj magików zupełnie nie ma pojęcia o tym jak działa migawka. Czas x to najkrótszy czas przy którym migawka jest w pełni otwarta do naświetlania matrycy. Przy czasach krótszych matryca jest naświetlana szczeliną złożoną z dwóch lamelek migawki. Im czas naświetlania krótszy tym szczelina węższa. Skoro lampa da błysk o czasie 1/30000s to będzie to tylko ułamek czasu 1/8000s, więc błysk odpali się i naświetli tylko kawałek w szczelinie pomiędzy lamelkami migawki. Przy czasach krótszych niż czas x migawka nie otwiera się w całości więc nie ma możliwości, by cała matryca mogła zostać naświetlona przez tak krótki błysk.
    Migawka wygląda tak:

- tak wydląda szczelina w zależności od czasu naświetlania. W obu przypadkach czas jest krótszy od czasu x.
    Ostatnio edytowane przez mi_b ; 22-01-2009 o 22:30

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi_b Zobacz posta
    Połowa z wypowiadających się tutaj magików zupełnie nie ma pojęcia o tym jak działa migawka. Czas x to najkrótszy czas przy którym migawka jest w pełni otwarta do naświetlania matrycy. Przy czasach krótszych matryca jest naświetlana szczeliną złożoną z dwóch lamelek migawki. Im czas naświetlania krótszy tym szczelina węższa. Skoro lampa da błysk o czasie 1/30000s to będzie to tylko ułamek czasu 1/8000s, więc błysk odpali się i naświetli tylko kawałek w szczelinie pomiędzy lamelkami migawki. Przy czasach krótszych niż czas x migawka nie otwiera się w całości więc nie ma możliwości, by cała matryca mogła zostać naświetlona przez tak krótki błysk.
    Migawka wygląda tak:

- tak wydląda szczelina w zależności od czasu naświetlania. W obu przypadkach czas jest krótszy od czasu x.
    błysk lampki nikon sb-24 ustawionej na pełną moc trwa wg producenta 1/1000s (podaje ten przykład, bo akurat instrukcję do tej lampy posiadam), lampy 'studyjne' mają znacznie dłuższy błysk. 1/1000s to znacznie więcej niż czas np 1/8000s. Dlatego ten trik działa wielu magikom, i całe klatki im się naświetlają. Magicy nie wypisują z rękawa wydumanych czasów trwania błysku.
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 22-01-2009 o 22:59

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

robrg85

czy może masz jakąś lampe z własną automatyką (tzw tyrystorówke) i troszkę czasu aby ją załączyć przez fotocelę? Ja nie mam cyfry i nawet czsu 1/8000s w swoim aparacie ,więc trochę cięzko będzie mi na szybko sprawdzić ,jak się zachowa taka kombinacja przy błysku dużo krótszymn niż 1/1000s.

mi_b

podaj linki ktore działają
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Coś już napisał

Domyślnie

Sprawdziłem i ja , zestaw :
    - Lampy Sun-box
    - lampka Metz 58
    - canon 5D
    Działa. Rewelka.
    C 5D, a100, trochę słoików , trochę lampionów, studio, stylistka ....

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Żyję na przedmieściach

Domyślnie

Migawka wygląda tak:

Widać błysk lampy jest dłuższy od czasu wędrówki szczeliny nad materiałem światłoczułym. Nie sądzisz chyba, że kilkanaście, jak nie więcej osób zmówiło się by robić sobie tu jaja z innych czytelników?

Pozdrawiam
    Radek "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl

Dopiero zaczyna Awatar mi_b

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Widać błysk lampy jest dłuższy od czasu wędrówki szczeliny nad materiałem światłoczułym. Nie sądzisz chyba, że kilkanaście, jak nie więcej osób zmówiło się by robić sobie tu jaja z innych czytelników?
    Nie podważam tutaj zdania, że synchro z studyjnymi nie działa na 1/8000s, bo sam sprawdziłem na elfo w pracy i działa.
    Nie wiem jak, nie rozumiem dlaczego działa tylko gdy lampy są wyzwalane fotoceli a na kablu już nie ale działa. Uważam, że sprawa synchronizacji stucyjnych lamp z czasem krótszym od x-sync jest fantastyczna i to nie podlega dyskusji.
    Krytykuję tylko osoby, które nie mają pojęcia jak wygląda i działa migawka, co to jest czas x-sync i jak migawka zachowuje się z czasami krótszymi i dłuższymi od x-sync.

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie podważam tutaj zdania, że synchro z studyjnymi nie działa na 1/8000s, bo sam sprawdziłem na elfo w pracy i działa.
    Nie wiem jak, nie rozumiem dlaczego działa tylko gdy lampy są wyzwalane fotoceli a na kablu już nie ale działa. Uważam, że sprawa synchronizacji stucyjnych lamp z czasem krótszym od x-sync jest fantastyczna i to nie podlega dyskusji.
    Krytykuję tylko osoby, które nie mają pojęcia jak wygląda i działa migawka, co to jest czas x-sync i jak migawka zachowuje się z czasami krótszymi i dłuższymi od x-sync.
    jesli dziala z czasem krotszym niz x-sync,co sam potwierdzasz to znaczy że Twoja teoria i dotychczasowa wiedza legła w gruzach,może jeszcze czegos nie wiesz ? nie krytykuj w takim razie innych ,dopóki nie znajdziesz wytłumaczenia problemu !!!!
    Ostatnio edytowane przez analogforever ; 24-01-2009 o 00:56
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów