Strona 17 z 28 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 280

Wątek: slajdy - skanowanie

wolvwaw
    Guest

Domyślnie

"A jak duża będzie róznica pomiędzy skanem średniego formatu wykonanym na Coolscanie 9000ED, a na wspomnianych bębnach, do wielkości powiedzmy 70x50?"

Skanowano mi kiedyś slajd 6x7 Provia 100F na 9000ED i na Celsis 6250 do formatu 60x70 cm. Najbardziej widoczna różnica na tej klatce była w szczegółach w cieniach. Celsis wyłapał więcej "odcieni szarości" i lepiej oddał drobne detale (to akurat były różne trawy i krzaki). Skanerzyści na podobnym poziomie - profesjonaliści z kilkunastoletnim doświadczeniem.
    Pozdrawiam. Wojtek
    Ostatnio edytowane przez wolvwaw ; 26-01-2009 o 21:42

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wolvwaw Zobacz posta
    "A jak duża będzie róznica pomiędzy skanem średniego formatu wykonanym na Coolscanie 9000ED, a na wspomnianych bębnach, do wielkości powiedzmy 70x50?"

Skanowano mi kiedyś slajd 6x7 Provia 100F na 9000ED i na Celsis 6250 do formatu 60x70 cm. Najbardziej widoczna różnica na tej klatce była w szczegółach w cieniach. Celsis wyłapał więcej "odcieni szarości" i lepiej oddał drobne detale (to akurat były różne trawy i krzaki). Skanerzyści na podobnym poziomie - profesjonaliści z kilkunastoletnim doświadczeniem.
    Pozdrawiam. Wojtek
    Rozumiem że przepaści nie było, a raczej niewielka?

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

z moich niezadużych doświadczeń wynika jedno, skany zawsze są do ****,w porównaniu do negatywu czy slajdu ,i jaki by skaner nie był to są mniej lub wiećej do d...Jak nie potrzeba to nieskanować ,tylko slajdy wyświetlać ,a negatywy odbijać na analogowych maszynach na papier.Jak się chce ogladać na kompie to najwygodniej kupić cyfrowy aparat,wyjdzie taniej niż zrobienie kilkudziesieciu skanów w dobrej jakości ,jak na skanery. ( u mnie skan jednej klatki małego obrazka w 7200dpi w tifie ma pojemność 400mb i skanuje się 40min ,a dodatkowo za każdym razem dochodzi kilka mikro rysek na materiale)
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    A jak duża będzie róznica pomiędzy skanem średniego formatu wykonanym na Coolscanie 9000ED, a na wspomnianych bębnach, do wielkości powiedzmy 70x50?
    A nie kusilo Cie zeby zrobic eksperyment i po prostu zeskanowac gdzies PORZADNIE (czyli nie w labie i nie na jakims plaszczaku za 600 zl) ze dwa swoje slajdy? Wiedzialbys przynajmniej czy o taka jakosc Ci chodzi... Bo ja zaczalbym raczej od takiego testu, nie od kupowania skanera...
    A pozniej moglbys sobie porownac w praktyce jak sie maja te wzorcowe skany do czegos, co wychodzi z jakiejs Minolty czy Epsona i co Ci sie bardziej oplaca: kupic skaner czy wydac kase na skanowanie u kogos. Zaloze sie, ze malo kto tutaj widzial taki test na wlasne oczy

Domyślnie

po okolo 5 letnim "stazu" w Coolscanie 8000ed moge napisac, ze jesli skanuje sie negatywy to jest ok (szczegolnie mysle tu o srednim formacie bo po to ten skaner kupilem), jesli chodzi o slajd i o naprawde dobre wyciagniecie z niego tego co on w swej skali zawiera to sugeruje beben i naprawde dobrego skanerzyste - niejednokrotnie wyciagaja oni "cuda" z materialu
    5dmk2, 85 1.2L, 35 1.4L, 17-40 4.0L, Hasselblad 503cw, mamiya rz67, sekonic, f90x

doyoufeelfree? - www.bagnino.deviantart.com

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    z moich niezadużych doświadczeń wynika jedno, skany zawsze są do ****,w porównaniu do negatywu czy slajdu ,i jaki by skaner nie był to są mniej lub wiećej do d...
    Oj, polemizowalbym z tym "zawsze". Znajde link do swpich skanow z Jarocina sprzed 20 lat - zapewniam Cie, ze skany sa duuuzo lepsze, niz slajdy (ORWO )

( u mnie skan jednej klatki małego obrazka w 7200dpi w tifie ma pojemność 400mb i skanuje się 40min
    A czym Ty to skanowales? O ile mi wiadomo - sa ze 3-4 skanery, ktore skanuja z rozdzielczoscia (fizyczna) ponad 6000 dpi...

a dodatkowo za każdym razem dochodzi kilka mikro rysek na materiale)
    Nie ma prawa

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robert lubanski Zobacz posta
    po okolo 5 letnim "stazu" w Coolscanie 8000ed moge napisac, ze jesli skanuje sie negatywy to jest ok (szczegolnie mysle tu o srednim formacie bo po to ten skaner kupilem), jesli chodzi o slajd i o naprawde dobre wyciagniecie z niego tego co on w swej skali zawiera to sugeruje beben i naprawde dobrego skanerzyste - niejednokrotnie wyciagaja oni "cuda" z materialu
    mam zamiar robić wyłacznie na negatywach 6x7. Jak duże wydruki można zrobić przy najlepszych ustawieniach? Wyjdzie dobrze 100x70, czy raczej do70x50?

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    A nie kusilo Cie zeby zrobic eksperyment i po prostu zeskanowac gdzies PORZADNIE (czyli nie w labie i nie na jakims plaszczaku za 600 zl) ze dwa swoje slajdy? Wiedzialbys przynajmniej czy o taka jakosc Ci chodzi... Bo ja zaczalbym raczej od takiego testu, nie od kupowania skanera...
    A odpowiesz na moje pytanie jak duża będzie różnica w jakości skanu wyłącznie negatywu (powiedzmy formatu 6x7) pomiędzy średniej klasy bębnowym skanerem a Nikonem 9000 dla wydruku max 100x70cm?
    Ostatnio edytowane przez renes ; 27-01-2009 o 13:41 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

renes - jezeli chodzi o wydruk 100x70 to powinienes byc zadowolony - nawet bardzo - wszystko zalezy od tego czy nie ulegniesz "magii" tepych ploterowcow, ktorzy beda byc moze wymagali rozdzielczosci pliku 300 dpi co wedle mnie jest zupelnie niepotrzebne w wiekszosci technik druku wielkoformatowego - z coolscana 8k bez interpolacji po skadrowaniu i konwersji z 6x7 na 100x70 powinien wyjsc plik o rozdzielczosci 240dpi bez interpolacji - swoja droga gdy znajdzies kogos kto dobrze zeskanuje Tobie klatke 6x7 w max rozdzielczosci i w niezlych ustawieniach co do probkowania w cenie ponizej 15pln to uwazam, ze to rewelacyjna cena - jeden taki skan to praca skanera liczona w moim przypadku w godzinach
    Ostatnio edytowane przez robert lubanski ; 27-01-2009 o 13:47
    5dmk2, 85 1.2L, 35 1.4L, 17-40 4.0L, Hasselblad 503cw, mamiya rz67, sekonic, f90x

doyoufeelfree? - www.bagnino.deviantart.com

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    mam zamiar robić wyłacznie na negatywach 6x7. Jak duże wydruki można zrobić przy najlepszych ustawieniach? Wyjdzie dobrze 100x70, czy raczej do70x50?
    Robilem z 6x4,5 billboardy 10x11 metrow, ale ze slajdow. Wolczanka byla zadowolona
    Negatywy maja wieksze ziarno, dochodzi problem odwrocenia do pozytywu...

A odpowiesz na moje pytanie jak duża będzie różnica w jakości skanu wyłącznie negatywu (powiedzmy formatu 6x7) pomiędzy średniej klasy bębnowym skanerem a Nikonem 9000 dla wydruku max 100x70cm?
    A nie odpowiem, bo nie mam Nikona. Moge Ci zeskanowac na bebnie, znajdz kogos z Nikonem i bedziesz wiedzial wszystko. Z tym, ze do takich wydrukow ZAWSZE uzywalo sie sladow...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robert lubanski Zobacz posta
    renes - jezeli chodzi o wydruk 100x70 to powinienes byc zadowolony - nawet bardzo - wszystko zalezy od tego czy nie ulegniesz "magii" tepych ploterowcow, ktorzy beda byc moze wymagali rozdzielczosci pliku 300 dpi co wedle mnie jest zupelnie niepotrzebne w wiekszosci technik druku wielkoformatowego - z coolscana 8k bez interpolacji po skadrowaniu i konwersji z 6x7 na 100x70 powinien wyjsc plik o rozdzielczosci 240dpi bez interpolacji - swoja droga gdy znajdzies kogos kto dobrze zeskanuje Tobie klatke 6x7 w max rozdzielczosci i w niezlych ustawieniach co do probkowania w cenie ponizej 15pln to uwazam, ze to rewelacyjna cena - jeden taki skan to praca skanera liczona w moim przypadku w godzinach
    Czy kilkakrotne skanowanie tej samej klatki wiele poprawia - co najbardziej?

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    Robilem z 6x4,5 billboardy 10x11 metrow, ale ze slajdow. Wolczanka byla zadowolona
    Negatywy maja wieksze ziarno, dochodzi problem odwrocenia do pozytywu...

A nie odpowiem, bo nie mam Nikona. Moge Ci zeskanowac na bebnie, znajdz kogos z Nikonem i bedziesz wiedzial wszystko. Z tym, ze do takich wydrukow ZAWSZE uzywalo sie sladow...
    Ale do negatywu Coolscan 9000 przy wydrukach 1m powinien być raczej COOL?
    Ostatnio edytowane przez renes ; 27-01-2009 o 14:01 Powód: Automerged Doublepost

Strona 17 z 28 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów