Strona 7 z 28 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 280

Wątek: slajdy - skanowanie

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mam skany z płaskiego epsona v700 i mam dwa (kosztowały mnie sporo) z bębna (maszyna wielkości pół mojego samochodu). To jak przetrzeźwię to pokażę cropy w miarę podobne. Te z bębna są przeostrzone, więc trudno porównywać. Ale są wszystkie detale i są również w cieniach ,gdzie płaski pokazał czarne. Średnie slajdy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    dwa (kosztowały mnie sporo) z bębna
    To chyba jedyny minus. Za skany 36 klatek można kupić dwa używane Nikony 5000ED (-:

EDIT: Tak w ogóle to Happy New Year
    EDIT2: Tak w ogóle to co ja tu teraz robię...
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 01-01-2008 o 02:18

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Mam skany z płaskiego epsona v700 i mam dwa (kosztowały mnie sporo) z bębna (maszyna wielkości pół mojego samochodu). To jak przetrzeźwię to pokażę cropy w miarę podobne. Te z bębna są przeostrzone, więc trudno porównywać.
    Pewnie skanerzysta zeskanował jak do druku - one wtedy muszą być przeostrzone, po wydrukowaniu na offsecie wyglądają ok.

Ale są wszystkie detale i są również w cieniach ,gdzie płaski pokazał czarne.
    Normalka.
    W firmie, w której kiedyś pracowałem były płaskie skanery, które wtedy kosztowały - w momencie szczytowego popytu - ok 100 tysięcy - i KAŻDY bęben, do jakiego miałem dostęp (wszystkie ze strony http://www.dmsystem.com.pl/scanmate_f10.htm plus parę modeli, których nie wymienili) dawał im w dupę spokojnie, nawet najstarszy trójprzebiegowy (skanował czerwony, zielony i niebieski kolor w oddzielnych przebiegach i składał to na koniec do kupy ), kosztujący 1/4 ceny tych płaszczaków. Po prostu płaski jest płaski i koniec - z linijki nie wyciągniesz więcej, niż się da wyciągnąć choćby dział marketingu stawał na uszach. Trójprzebiegowy, najstarszy bęben 2600 dpi z dmax 3,7 widział detale w cieniach tam, gdzie sześć czy siedem lat młodszy (a to przepaść czasowa) płaski Scanmate F10 z prawie dwa razy większą rzeczywistą rozdzielczością i z dmax TEORETYCZNIE w okolicach 4.0 widział ciemność.

A aprops przykładów skanów z bębna: za chwilkę skończę skanować swoje slajdy z 87 i 88 roku z Jarocina - ORWO, Zenit z ruskim kitem (miał służyć w zasadzie do obrony, nie do fotografowania ), światłomierz selenowy - nie działający, punki skaczący mi po plecach, bo zdjęcia robione z widowni... HARDKOR
    Dwadzieścia lat się za to brałem, ale już widzę światełko w tunelu :-D
    Zdjęcia mają po 50 mega - takie uczciwe A3, podrzucę tutaj linka, myślę, że efekty są co najmniej pouczające...
    Ostatnio edytowane przez Jester ; 01-01-2008 o 14:05

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Też używam aparatu tak jak niektórzy, chociaż nadaje się to w zasadzie na potrzeby domowej archiwizacji i miniatury do netu, jeśli odbitki to może 15x21 jeszcze by miały sens z takiej kombinacji moim zdaniem. Ale za to w porównaniu z tanimi skanerami do tych samych potrzeb ma, jak dla mnie, ogromną zaletę - obróbka w RAW podczas której można wiele uzyskać. Mały przykład:
    Tamron 28-75/2.8 na f/4 chyba, Ilford PAN 400 + D23 HAD

I cropy bez ostrzenia:

Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Obiecane zdjęcie

Velvia 50; Howtek D4500 @ 4000dpi czyli po "cyfrowemu" 22MPix dla 135.

A tutaj wycinek 1:1 (uwaga, nie dla szumofobów )

Nie wiem jak Wam, ale mi więcej do szczęścia nie potrzeba.

P.S. Tak tak, jest mocna niebieska dominanta...
    Nawet mi przez myśl nie przechodzi ją usuwać
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 03-01-2008 o 18:48

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Skomentuję to tylko jednym : OMFG :P Teraz tylko znaleźć a)tanio b)blisko :P

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Podpunkt "a" odpada :razz:

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No to dla odmiany trochę historii:
    ORWO 21 din, Zenit z kitowym ruskim szkłem 50mm, niedziałający światłomierz, wszystkie zdjęcia nocne robione 1/30 przysłona 2 (bo tak miało szkło ), dzienne - mierzone na oko. Skany do A3/300 dpi, przeskalowane i ciut podostrzone w Photoshopie, bez odszumiania - bo nie było czego odszumiać, skanowane na bębnie. Zdjęcia z 87 i 88 roku, przechowywane w tekturowym pudełku w szafie, oglądane w rzutniku raz na dwa-trzy lata. Żadnego czyszczenia paprochów - dmuchnięte powietrzem w spraju (to apropos tych słynnych rys i śmieci, które na zeskanowanych kliszach ZAWSZE podobno są widoczne i trzeba koniecznie odpalać różne wynalazki typu ICE). Część zdjęć - to całe kadry, część - BARDZO mocno skadrowane (robione z daleka pięćdziesiątką - cud, że coś widać). Na części zdjęć widać słynne wady Zenitów: biały pasek wzdłuż górnej krawędzi zdjęcia (do dzisiaj to widuję), na niektórych widać rękę wsadzoną w kadr (wizjer Zenita obejmuje z 60% rzeczywistej powierzchni, JA tej ręki nie widziałem )
    Dobór klatek lekko chaotyczny, ale robiony dla kolegów, z którymi do tego Jarocina jeździłem, więc są bardziej wtajemniczeni:

www.toya.net.pl/~formatc/Jarocin

J

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Weź pod uwagę że bęben to absolutny high end wśród skanerów ze stosownymi cenami. Zastanów się czy w ogóle taka jakość jest do czegokolwiek Ci potrzebna i czy materiał wejściowy jest na odpowiednim poziomie żeby było widać zaletę skanera bębnowego nad np. dedykowanym skanerem CCD to materiałów transparentnych...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jeżeli spełnione będą oba podpunkty, to nie trzeba się zastanawiać nad tym, że to high-end. A i na masową skalę też nie będę skanował... Tak, żeby się pocieszyć najlepszymi kadrami...

Strona 7 z 28 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów