Strona 16 z 28 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 280

Wątek: slajdy - skanowanie

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotobronx Zobacz posta
    Jester ,zaden lab jeszcze nie poscanowal mi glupiego bw tak jak chcialem...
    O scanie takiego f160 pro nie wspomne.
    Zgadzam się. Tyle, że laby są do robienia odbitek a NIE DO SKANOWANIA. Dostajesz skany z maszyny DO ROBIENIA ODBITEK, zrobione przez przypadkowych ludzi, którzy specjalnie się nie przykładają - to co byś chciał?

Moim zdaniem latanie do labu ma sens jak robisz jedna rolke na miesiac. Jak trzaskasz wieksze ilosci ,lepiej przelamac sie i nauczyc sie samemu
    Z negatywami? Skanujesz sobie sam "większe ilości negatywów"?
    Zdaje się, że rolkę negatywu w labie można zeskanować na 4 złote (tzn. o ile się orientuję - to nie jest skan zrobiony specjalnie na życzenie klienta, tylko to, co zeskanowali w celu zrobienia odbitki. Czyli za te 4 złote robią Ci łachę i zrzucają na płytę to, co i tak musieli zeskanować). Każdy, kto się bawił w skanowanie wie, że za 4 złote NIE BĘDZIE MU SIĘ CHCIAŁO skanować zdjęć (ani jednej rolki, ani tym bardziej "większej ilości") na normalnym skanerze, bo to się nijak nie kalkuluje - prąd kosztuje więcej, o czasie nie wspomnę.
    Skanowanie slajdów to jeszcze inna broszka, bo trzeba mieć troszkę lepszy sprzęt.

I cholera zebys wiedzial nie wyobrazam sobie fotografi cyfrowej bez dlubania rawow :PP no ale to nie o tym temat
    Kupujesz rolkę slajdu. Fotografujesz. Zanosisz do labu, odbierasz z labu. Selekcja i zaramkowanie - kwadrans. Efekt z rzutnika na ekranie metr na półtora zabija dyskusję na temat wyższości czegoś tam nad czymśtam. I możesz wyrzucić komputer
    Życie jest za krótkie, żeby je marnować na obrabianie rawów. I na naukę skanowania, skoro inni robią to lepiej i na lepszym sprzęcie

Kubaj.
    Guest

Domyślnie

Ja tam mam czas na naukę... I chyba jestem z drugiej połowy audytorium - Klubu Zosi Samosi
    OK, płaskie skanery to dolna półka, ale najtańsza. Od czego więc zaczyna się "dobra jakość skanów" - 3, 5, 10 000zł? Na bęben raczej mnie nie stać, a i cel jest raczej skromny - przede wszystkim zamiana pozytywów na cyfrę do rzutnika, a to tylko 1280 x 1024. Ale z drugiej strony jak mam dołożyć 1000 PLN i móc potem zrobić ze skanu fototapetę na ścianę to uważam, że warto pozbierać puszki i uciułać kasę. Tylko do czego ciułać? Żeby nie przedobrzyć

Domyślnie

Robert zdaje sobie sprawe,ze skanery w labie sa lepsze od plaszczakow epsona.
    Tylko naprawde chcialbym ,zeby ktos mi ta jakosc pokazal w praktyce.
    Nosilem moje negi do paru labow i zawsze scany byly do ****...albo przeostrzone albo mialy zle ustawiona ekspozycje.
    Mysle ,ze jesli ktos robi duza ilosc slajdow czy negatywow i nie robi duzych odbitek to ten nedzny plaszczak mu styknie.

Przykladowo delta 100 na gownianym v200 http://digart.img.digart.pl/data/img...ad/2576307.jpg ,jak uda mi sie znalesc to co zrobil mi z tej klaty lab (noritsu) to chetnie opublikuje

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaj. Zobacz posta
    Ja tam mam czas na naukę... I chyba jestem z drugiej połowy audytorium - Klubu Zosi Samosi
    OK, płaskie skanery to dolna półka, ale najtańsza.
    Wiesz oczywiście, że cena skanera ma związek z jakością skanów?

Od czego więc zaczyna się "dobra jakość skanów" - 3, 5, 10 000zł? Na bęben raczej mnie nie stać
    Może stać Cię na zlecenie tego skanowania komuś kto ma bęben? Po co masz go sobie kupować, skoro i tak nie umiesz skanować?

a i cel jest raczej skromny - przede wszystkim zamiana pozytywów na cyfrę do rzutnika, a to tylko 1280 x 1024. Ale z drugiej strony jak mam dołożyć 1000 PLN i móc potem zrobić ze skanu fototapetę na ścianę to uważam, że warto pozbierać puszki i uciułać kasę.
    Za 1000 złotych nie kupisz skanera, z którego wyjdzie ładna tapeta. Kupisz skaner, z którego wyjdzie nieostra tapeta i to raczej na fragment ściany
    Nawiasem mówiąc: jeżeli już się bierzesz do skanowania - to czemu w takiej rozdzielczości? Najdzie Cię nagle chęć na odbitkę na papierze i kicha... Będziesz skanował drugi raz?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez fotobronx Zobacz posta
    Robert zdaje sobie sprawe,ze skanery w labie sa lepsze od plaszczakow epsona.
    Tylko naprawde chcialbym ,zeby ktos mi ta jakosc pokazal w praktyce.
    Do skanera jest potrzebny jeszcze jakiś w miarę kumaty skanerzysta... A tam pracują młode wilki, co to się zwalniają po 3 miesiącach - kiedy się mają nauczyć?

Nosilem moje negi do paru labow i zawsze scany byly do ****...albo przeostrzone albo mialy zle ustawiona ekspozycje.
    Są przeostrzone, bo do reprodukowania na papierze - czy to offset, czy lab - zdjęcie MUSI być lekko przeostrzone. Te skany są zrobione tak, żeby wyglądały ładnie na papierze, nie na monitorze. Jak zobaczyłem pierwszy raz wżyciu skan z bębna Crossfielda to się obśmiałem jak norka. Później zobaczyłem jak ten fajans wygląda w druku i już się więcej nie śmiałem...
    A ten skan który podlinkowałeś... To skan z negatywu, a mówimy o slajdach. One są bardziej wymagające sprzętowo...
    Ostatnio edytowane przez Jester ; 26-01-2009 o 14:39 Powód: Automerged Doublepost

wolvwaw
    Guest

Domyślnie

Kubaj - nie chciałbym Cię zrażać, ale jeśli masz 2tys na skaner i nie masz o tym pojęcia to nie oczekuj dobrych rezultatów. Dobre skanowanie wymaga trzech rzeczy - wysokiej klasy skanera, skalibrowanego stanowiska i przede wszystkim skanerzysty który potrafi to robić. Jeśli masz slajdy na których szczególnie Ci zależy (publikacje, duże powiększenia itp.) - to oddaj na bęben w dobrej firmie. Żadne półśrodki nie dadzą Ci zadowalającego efektu.
    Skany w labach to możesz robić jako wglądówki. Ja dałem na próbę do ProfiLabu skanowanie slajdu na Durst Sigma (reklamują się żę porównywalny ze skanerem bębnowym...) To co otrzymałem to żenada. O porównaniu do bębna nie ma co mówić -miałem tę samą klatkę wskanowaną na Celsis 6250 i Howtek Scanmaster. Jak odnajdę i będziesz chciał to mogę podesłać Ci próbke. Lepszy efekt miałem skanując samemu na Coolscanie 5000ED niż od tych "profesjonalistów"
    Podsumowując - jeśli chcesz się pobawić w skanowanie - kup skaner i kombinuj. Jeśli chcesz mieć profesjonalne skany - bęben w dobrym studiu które specjalizuje się w skanowaniu.
    pozdrawiam. Wojtek

Kubaj.
    Guest

Domyślnie

ciężko się zrażam
    ale mam dużo tych slajdów, a jak każdy z nich zajmie 6 MB, jak rawy z mojej cyfrówki, to licząc po złotówce od MB stać mnie będzie na używanego bębna ScanMate 5000
    A tak przynajmniej się jeszcze czegoś nauczę, bo pojęcie mam mierne - to fakt.

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    Za 1000 złotych nie kupisz skanera, z którego wyjdzie ładna tapeta. Kupisz skaner, z którego wyjdzie nieostra tapeta i to raczej na fragment ściany
    Nawiasem mówiąc: jeżeli już się bierzesz do skanowania - to czemu w takiej rozdzielczości? Najdzie Cię nagle chęć na odbitkę na papierze i kicha... Będziesz skanował drugi raz?
    Bardziej chodziło mi o dopracowanie 1000 do początkowych 2000 zł.
    Taka mała rozdzielczość na dziś jest planem minimum - potrzebuję zdigitalizowanych slajdów do prezentacji na rzutniku. Ale właśnie nie chciałbym robić tego więcej razy niż potrzeba i dlatego szukam lepszego skanera.

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

ciężko się zrażam
    ale mam dużo tych slajdów, a jak każdy z nich zajmie 6 MB, jak rawy z mojej cyfrówki, to licząc po złotówce od MB stać mnie będzie na używanego bębna ScanMate 5000
    A tak przynajmniej się jeszcze czegoś nauczę, bo pojęcie mam mierne - to fakt.
    Po pierwsze - rozdziałka, którą podałeś, to 4 mega. Niecałe Do czegoś takiego chcesz KUPIĆ bęben???
    Po drugie - podłączysz tego Scanmate do swojego peceta? Bo on po SCSI tylko... I to po starych kartach. Da się, ale żeby się nie okazało, że musisz wymienić komputer, i to na starszy...
    Dostaniesz ten bęben z softem? Bo bez ColorQuarteta to ten skaner chodzi na ćwierć gwizdka, i to w porywach. No i dowiedz się z którym systemem ten soft zadziała, i czy jest z kluczem...
    No i jak już to odpalisz to się nie zdziw. On swego czasu kosił nagrody na różnych Drupach i Imprintach, i to regularnie, przez kilka lat. Interfejs ma odpowiedni do możliwości plus to, że był dedykowany do prepressu sprawy Ci raczej nie ułatwi... Te skanery były sprzedawane w pakiecie ze szkoleniem, i uwierz mi - to miało sens...
    Ale jak tam sobie chcesz

Bardziej chodziło mi o dopracowanie 1000 do początkowych 2000 zł.
    Taka mała rozdzielczość na dziś jest planem minimum - potrzebuję zdigitalizowanych slajdów do prezentacji na rzutniku. Ale właśnie nie chciałbym robić tego więcej razy niż potrzeba i dlatego szukam lepszego skanera.
    Bat na własny tyłek sobie kręcisz, ale co mi tam...

Kubaj.
    Guest

Domyślnie

Żart
    chodziło mi raczej o porównanie: nawet jak to będzie 3 MB na klatkę a mam tego 1200 szt to i tak wychodzi 3600 zł. Na razie mam niecałe 2k. I robociznę za friko... Wiem, jakość musi kosztować, ale w pewnym momencie to jak kupić sobie wypasiony komputer do grania w sapera - są granice.
    Rozumiem, że w tym przypadku wystarczy mi jakiś skaner dedykowany do negatywów/pozytywów w typie nieprodukowanej już Minolty 5400? I od biedy można będzie z tego wyciągnąć wydruk A4? Mam rację?

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Żart
    chodziło mi raczej o porównanie: nawet jak to będzie 3 MB na klatkę a mam tego 1200 szt to i tak wychodzi 3600 zł. Na razie mam niecałe 2k. I robociznę za friko... Wiem, jakość musi kosztować, ale w pewnym momencie to jak kupić sobie wypasiony komputer do grania w sapera - są granice.
    No ale to Ty chcesz kupić bęben...

Rozumiem, że w tym przypadku wystarczy mi jakiś skaner dedykowany do negatywów/pozytywów w typie nieprodukowanej już Minolty 5400? I od biedy można będzie z tego wyciągnąć wydruk A4? Mam rację?
    Nie masz. Nie będziesz miał wydruku A4 ze skanu 1200x1000 pikseli, chociaż nie wiem, co masz na myśli pisząc "wydruku"
    Mam wrażenie, że próbujesz pożenić tanie, dobre i małe skany skanowane na płaskim bębnowym nieprodukowanym skanerze przez kogoś, kto ma wolny czas i chce się nauczyć. Chyba się nie da...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wolvwaw Zobacz posta
    Kubaj - nie chciałbym Cię zrażać, ale jeśli masz 2tys na skaner i nie masz o tym pojęcia to nie oczekuj dobrych rezultatów. Dobre skanowanie wymaga trzech rzeczy - wysokiej klasy skanera, skalibrowanego stanowiska i przede wszystkim skanerzysty który potrafi to robić. Jeśli masz slajdy na których szczególnie Ci zależy (publikacje, duże powiększenia itp.) - to oddaj na bęben w dobrej firmie. Żadne półśrodki nie dadzą Ci zadowalającego efektu.
    Skany w labach to możesz robić jako wglądówki. Ja dałem na próbę do ProfiLabu skanowanie slajdu na Durst Sigma (reklamują się żę porównywalny ze skanerem bębnowym...) To co otrzymałem to żenada. O porównaniu do bębna nie ma co mówić -miałem tę samą klatkę wskanowaną na Celsis 6250 i Howtek Scanmaster. Jak odnajdę i będziesz chciał to mogę podesłać Ci próbke. Lepszy efekt miałem skanując samemu na Coolscanie 5000ED niż od tych "profesjonalistów"
    Podsumowując - jeśli chcesz się pobawić w skanowanie - kup skaner i kombinuj. Jeśli chcesz mieć profesjonalne skany - bęben w dobrym studiu które specjalizuje się w skanowaniu.
    pozdrawiam. Wojtek
    A jak duża będzie róznica pomiędzy skanem średniego formatu wykonanym na Coolscanie 9000ED, a na wspomnianych bębnach, do wielkości powiedzmy 70x50? Przy okazji, widział ktoś efekt skanowania materiału filmowego na Microtecu ArtixScan F1 Studio?

Strona 16 z 28 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów