To zapowiadane na optyczne.pl 100-400 4-5,6L IS może być prawdziwym hitem. Jeżeli okaże sie że różnica klasy będzie taka jak miedzy starą a nową wersją 70-200 4,0L i szkło będzie miało jasność 4-4,5 w okolicach 300mm to ... ach te marzenia![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Optyczne w plotkach:
To są jakieś jaja. Z jednej strony to dobrze, że w planach jest Mark IV. Będę miał szansę taniej kupić Marka II lub Marka III.Następca EOS-1D Mark III
Plotka głosi, że Canon ma już gotowego do zaprezentowania w drugim kwartale tego roku następcę modelu EOS-1D Mark III. Jednak to czy aparat ujrzy światło dzienne, jest uzależnione od... decyzji FIFA. Międzynarodowa Federacja Piłki Nożnej ma ustosunkować się niebawem w sprawie możliwości używania na stadionach profesjonalnych lustrzanek rejestrujących filmy wideo. FIFA zastanawia się czy nie jest to sprzeczne z umowami sprzedaży (często na wyłączność) praw transmisji stacjom telewizyjnym. Chyba nikt się nie spodziewał, że ta nowa funkcja, która niedawno zagościła w lustrzankach wprowadzi takie zamieszanie w świecie fotografów sportowych.
Z drugiej Canon idzie w stronę N***na który też zmajstrował lustrzankę kręcącą filmy. Po co to komu? Przecież to segment zaawansowanych profesjonalnych fotografów, a nie podjaranych amatorów.
Rozumiem, że także stacje telewizyjne będą wtedy zatrudniać tylko fotografów, którzy jednocześnie będą mieli drugi etat w redakcjach gazet? ;-) ;-)
A kamerzystów na Madagaskar! ;-)
Ja jednak jestem chyba trochę zacofany, bo ślepo wierzę w specjalizację. Wiem, że foto i wideo, to działki dość sobie bliskie, ale kręcący (bo nie nazwałbym tego filmowaniem) fotograf trochę wygląda jak chirurg ortopeda, który przy gipsowaniu złamanej ręki robi dodatkowo manicure i tipsy :-) :-)
Ostatnio edytowane przez bundy ; 19-01-2009 o 10:34
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ja tam się dobrze czuję jako fotograf i kamerzysta. Zdjęcia widzieliście, a filmy tu :
http://www.youtube.com/watch?v=XwovjDoxKDs
http://www.youtube.com/watch?v=QmMiy58-IEU
Myślę, że w obu rolach znajduję się przynajmniej jako przeciętniak (uwzględniając również mój nikły wiek)