Strona 119 z 608 PierwszyPierwszy ... 1969109117118119120121129169219 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 181 do 1 190 z 6075

Wątek: Co nowego u Canona? [Plotki]

Uzależniony

Domyślnie

D60 -IMHO aps-h nie będzie. Jak napisałem w poprzednim poście, to jest IMHO w dalszej perspektywie martwy format. Wydaje mi się, że prędzej zobaczymy jednak tańsze FF. Choć może się mylę...
    Miałeś na myśli 60D ? bo D60 już dawno wyszedł (ale nikon)

Agent Orange
    Guest

Domyślnie

fakt, 60D Ech, te nawyki ale Canon D60 chyba też był
    Ostatnio edytowane przez Agent Orange ; 02-08-2009 o 13:09

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_PL Zobacz posta
    Miałeś na myśli 60D ? bo D60 już dawno wyszedł (ale nikon)
    Jak już się czepiać to D60 Canona też był
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Agent Orange Zobacz posta
    To wcale nie jest takie nieprawdopodobne. Może o tym świadczyć kilka rzeczy. Znając Nikona i jego ruchy z przeszłości, można się za jakiś czas spodziewać D700x z matrycą z D3x (ew jej tańszą Playstationową wersją, co by zachować różnice)., co daje całkiem zgrabny tandemik FXów. Niestety, jak również znam Nikona, cena pewnie będzie wyraźnie wyższa niż obecne D700.

Canon może uderzyć tam, gdzie Nikonowi odpowiedzieć będzie trudniej. Matryce.

Nowa fabryka i możliwość naświetlenia matrycy o przekątnej 35mm w jednym skoku steppera, plus uruchomienie nieco bardziej masowej produkcji tych matryc obniży koszty jeszcze bardziej. FFy zawsze będą droższe niż aps-c, ale mogą być jeszcze tańsze niż są obecnie.

Do tego dochodzi 1DIV. Nie wiem co szykują, ale wydaje mi się że będą chcieli się zrehabilitować po wtopie z AFem w trójcie i ogólnym łomocie jaki zebrał od D3. A to jest topowa półka, nie ma to tamo. Tu chodzi o prestiż. Dotychczas Canon nie musiał się tu specjalnie wysilać, bo cała seria D2 Nikona okazała się na rynku zawodowców niewypałem. Teraz to się trochę zmieniło, i bardzo dobrze.

D60 -IMHO aps-h nie będzie. Jak napisałem w poprzednim poście, to jest IMHO w dalszej perspektywie martwy format. Wydaje mi się, że prędzej zobaczymy jednak tańsze FF. Choć może się mylę...
    Wszystko to prawda. Ja się tylko odnosiłem do tej konkretnej specyfikacji, nie ma szans żeby dali np. 13 pkt AF-a czy dwa sloty kart w tańszej puszce. Bo to że Canon może wypuścić taniego FF-a jest jak najbardziej realane. Z tym że ja bardziej wierzę, że pierwsze będzie tu Sony.

Cytat Zamieszczone przez Agent Orange Zobacz posta
    fakt, 60D Ech, te nawyki ale Canon D60 chyba też był
    Oczywiście - http://www.dpreview.com/reviews/canoneosd60/ - był to protoplasta 10D.

BTW: z ciekawych informacji - gdzieś na japońskich stronach pojawił się news, że Canon ma obecnie działające w pełni sprawne matryce FF 36 MPx, 55 MPx i prototyp 100 MPx. Cóż - strach się bać .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 02-08-2009 o 13:35
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    BTW: z ciekawych informacji - gdzieś na japońskich stronach pojawił się news, że Canon ma obecnie działające w pełni sprawne matryce FF 36 MPx, 55 MPx i prototyp 100 MPx. Cóż - strach się bać .
    W DFV czytałem, ze fizyczna granica rozdzielczości obiektywów to 12-14mpix do aps-c i 27-30mpix dla FF. Jeżeli to prawda, to powyżej 30mpix nie ma co wychodzić, bo żadne szkło tego nie obsłuży.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Jak już się czepiać to D60 Canona też był
    Był był ale kiedy to było :-D

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    Jeżeli to prawda, to powyżej 30mpix nie ma co wychodzić, bo żadne szkło tego nie obsłuży.
    To nie jest takie proste - choćby ze względu na OLPF i Bayera.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Agent Zobacz posta
    Nowa fabryka i możliwość naświetlenia o przekątnej 35mm w jednym skoku steppera, plus uruchomienie nieco bardziej masowej produkcji tych obniży koszty jeszcze bardziej. FFy zawsze będą droższe niż aps-c, ale mogą być jeszcze tańsze niż są obecnie.
    W jednym kroku 35mm potrafi naswietlac imho od kilku lat.
    Jak wychodzil D3 to gdzies trafilem na ciekawy site gdzie porwnywali pod mikroskopem 5d i 3d, 5d mial z jednego kawalka. Nawet potrafili robiac odpowiednie zdjecie pokazac na obrazie gdzie w d3 te kawalki sie lacza.

1d z sensorem od sonego mial matryce zrobiona z dwoch kawalkow co widac na zdjeciach:

P.S. Co do kosztow to kiedys canon napisal ze z jednego wafla ma do wyboru 200 aps-c 46 aps=h lub 20 ff
    Ostatnio edytowane przez dzik ; 02-08-2009 o 14:28

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    P.S. Co do kosztow to kiedys canon napisal ze z jednego wafla ma do wyboru 200 aps-c 46 aps=h lub 20 ff
    Zgadza się. Identycznie jest z procesorami - im większa powierzchnia pojedynczego układu, tym więcej % z każdego wafla idzie do wyrzucenia.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

a nie mogą z jednego wafla wyciąć kilku typów matryc żeby nie marnować tej reszty?
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 119 z 608 PierwszyPierwszy ... 1969109117118119120121129169219 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów