Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: Zdjęcie żyleta!

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Po:

1. Zmień monitor na LCD - są dużo ostrzejsze (więcej pikseli na cal) i wszystkie zdjęcia nagle stają się "ostre jak żyletka". Okazuje sie, że niepotrzebnie tak mocno wyotrzaliśmy

2. Zrób odbitki a przekonasz się, że te zdjęcia są już bardzo ostre bez wyostrzania.

A jeśli chodzi o wyostrzanie w PS to najłatwiej jednym ze sposobów:
    - smart sharpen: promień 0.8-1.2, 60-80%,
    - usm: 0.3, 200-300%, 0.

wcześniej możesz też potraktować zdjcia USM: 50, 5-15%, 0 - dla zwiększenia kontrastu lokalnego (coś jak clarity w ACR albo LR, ale moim zdaniem lepsze).
    Miłego dnia
    moja www

Początki nałogu

Domyślnie

No więc życzliwie podano Ci szczegółowy tutek Janusza Body.Nie wiem z jaka szybkością piszesz na klawiaturze ale jeśli go przepiszesz to zrozumiesz że szybciej się to robi niż o tym pisze. Poza tym jak wreszcie te tutki przeczytasz, zauważysz ile Janusz pochłania literatury i jaką ilością/jakościa eksperymentów to weryfikuje. Może wtedy spojrzysz trzeźwiej na sprawę. IMHO w tutkach CB masz łopatologicznie podaną wiedzę za którą w księgarni wydałbyś gruubą kasę.
    Poza tym http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...gle&lr=lang_pl
    Przyznaję - dużo czytania,ale gratis więc jakoś przebrnąłem....

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Czyli chcesz za darmo i bez żadnego wysiłku pozyskać wiedzę, którą wielu poznaje latami metodą prób i błędów, czytając, "tracąc" czas na naukę i doświadczenia, niejednokrotnie płacąc za to duże pieniądze (choćby celem wypróbowania różnego oprogramowania). Zgadza się????
    uuuuuuu życzę Ci aby każdy do kogo się zwrócisz o pomoc wyrecytował ci taką idiotyczną regułkę

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Kazde zdjecie kazdym aparatem pomniejszone do 800x600 i potraktowane szarpnesem z Photoshopa bedzie ostre jak zyleta :-)

A jak chcesz zylete 1:1 to tylko sredni format i studio :-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa-Bielany

Domyślnie

Tutka Janusza ogarnalem i robilem wedlug niego i jakos nie widzialem efektow. Moze cos zle robilem ale pozniej sotosowalem jego akcje ktora wrzucil i tez nie bylo efektow. Tam w tym tutku Janusza jakis koles podal swoj sposob ostrzenia. Jest krotszy i jakos efekty widac, ale caly czas jakos nie jestem zachwycony. Moze jest tak ze ja mam za duze wymagania. Chcialbym moim 400d robic foty zyleta a moze sie nie da a moze mam za mala wiedze a moze nie mam telantu itp. Mimo wszystko bede sie staral i cwiczyl i czytal.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Po:

1. Zmień monitor na LCD - są dużo ostrzejsze (więcej pikseli na cal) i wszystkie zdjęcia nagle stają się "ostre jak żyletka". Okazuje sie, że niepotrzebnie tak mocno wyotrzaliśmy

2. Zrób odbitki a przekonasz się, że te zdjęcia są już bardzo ostre bez wyostrzania.

A jeśli chodzi o wyostrzanie w PS to najłatwiej jednym ze sposobów:
    - smart sharpen: promień 0.8-1.2, 60-80%,
    - usm: 0.3, 200-300%, 0.

wcześniej możesz też potraktować zdjcia USM: 50, 5-15%, 0 - dla zwiększenia kontrastu lokalnego (coś jak clarity w ACR albo LR, ale moim zdaniem lepsze).
    Mam monitor LCD. Ale odbitek nie robilem. Ale nieraz widzialem na necie foy zyleta. Przyznam ze kiedys myslalem ze wystarczy miec lustro i cykac foty i bede zylety hehe (baran ze mnie). Powoli musze ogarnac PS i am troche wyostrzac. Dzieki za pomoc.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tantal dzieki za link. Poczytam i na pewno jakies informacje znajde.
    Ostatnio edytowane przez DeLonge ; 15-01-2009 o 08:38 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

W moim odczuciu "przepis" Janusza Body" to jeden z etapów wyostrzania. Zresztą należy przeczytać cały opis Janusza. Wyostrzanie to nie tylko przepuszczenie akcji Janusza w Photoshopie ale proces bardziej złozony, o czym napisał zresztą sam Janusz.

Pozdrawiam Wyostrzaczy
    M.S.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DeLonge Zobacz posta
    Nie tak. Licze na jakas pomoc. Jakies wytyczne. Co gdzie i jak? Nie chodzi mi o gotowca typu tu wpisz to a tu to.
    Czytałeś co sam napisałeś?

"Potrzebuje onformacji konkretnych. Zeby mi ktos powiedzial: w CameraRaw robisz to i to (wyjasnij amatorowi), pozniej robisz do TIFF (co i jak) a pozniej w PS to i to robisz. Konkretnie krok po kroczku. Jak debilowi, hehe. Jak ktos czuje sie na silach zbey mi to potlumaczyc do bylbym wdzieczny."

"bylbym wdzieczny"

a jaka jest dokładnie kwota ( twojej ewentualnej wdzięczności za wskazanie czegoś co jest nie tylko w płatnych książkach ale również w internecie a nawet na tym forum??
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Czytałeś co sam napisałeś?

"Potrzebuje onformacji konkretnych. Zeby mi ktos powiedzial: w CameraRaw robisz to i to (wyjasnij amatorowi), pozniej robisz do TIFF (co i jak) a pozniej w PS to i to robisz. Konkretnie krok po kroczku. Jak debilowi, hehe. Jak ktos czuje sie na silach zbey mi to potlumaczyc do bylbym wdzieczny."

"bylbym wdzieczny"

a jaka jest dokładnie kwota ( twojej ewentualnej wdzięczności za wskazanie czegoś co jest nie tylko w płatnych książkach ale również w internecie a nawet na tym forum??
    To co napisałeś mnie przeraża. Chyba każdy się kiedyś uczył. W zasadzie mógłby trochę poczytać tu i tam tylko po co tracić czas. Przecież coś można koledze napisać. Trochę życzliwości.

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Babesky dobrze piszę, nie ma recepty na super ostre zdjęcia, można jedynie podsunąć coś. Myślę, że ludzie na forum lubią dzielić się wiedzą, ale nikt nie ma zamiaru dać gotowej recepty i pisać kilkadziesiąt skomplikowanych zdań których nie wiadomo czy zrozumiesz. Zdjęcie ostre jak żyleta jest również pojęciem bardzo względnym. Jeżeli ja mogę jakoś pomóc to napiszę, że do ostrego zdjęcia potrzebujesz przede wszystkim dobrego światła, czasy stosunkowo krótkie w zależności gdzie robisz zdjęcia. Jeśli chodzi o post proces to nie da się w łatwy sposób wytłumaczyć. Ja po prostu robię ( korzystam między innymi z akcji Janusza)

BTW myślę, że lustro i kitowski obiektyw wystarczy, żeby zrobić ostre zdjęcia.

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

DeLonge, przejrzałem cały wątek i imho rozwiązanie jak zrobić dobrą fotkę masz jak na talerzu, teraz tylko wziąć aparat i zacząć ćwiczyć

jeszcze jednego nie rozumiem - możesz pokazać taką super ostrą fotkę i powiedzmy dla porównania Twój efekt, który Ciebie nie satysfakcjonuje ? może to nie problem w wyostrzaniu leży ?

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów