Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Zdjęcie żyleta!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa-Bielany

Domyślnie Zdjęcie żyleta!

Witam. Mam pytanie i licze że ktoś mi pomoże. Jak zrobić zdjęcie ostre jak żyleta? Chodzi mi o to żeby nie bylo mgiełki i eby wszytsko było przejrzyste i czyściutkie jak na lustro przystalo? Dajmy na to że zdjęcie jets zrobione poprawnie, nie jest porusozne itp. Dużo trzeba podciągnąć w PS? Wiem że zabawa levelami troche daje efejt wyostrzenia i że UnsharpMask tez wyostrza. Może mi ktoś powiedzieć jak wyostrza swoje fotki? Jak sprawia że sa żyletami? Dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

zacznijmy od tego jakim szklem chcesz to robic
    potem sprawdz na wykresach MTF dla jakiej wartosci f obiektyw jest najostrzejszy

potem statyw wstepne poniesienie lustra oczekac 3-10 sek i wezykiem zwolnic migawke

nastepnie przy wolaniu raw dac takie ustawienie sharpness ktore wydaje ci sie najostrzejsze bez artefaktow

potem ostrzenie w PS lub GIMP (ew ostrzenie po zmniejszeniu)

szukaj tematu Janusza Body o ostrzeniu na tym forum

i wszystko
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa-Bielany

Domyślnie

Oki. Dzieki. Mam 400d i nie wiem jak w nim zrobic wstepne podniesienie lustra. Foce kitem i 70-200 f4 L ale to szklo mam dwa dni i nie mialem okazji przetestowac w swietle dziennym. Robie dzu zdjec twrzy ludzkich wiec wtedy odpada statyw itp. Wiem ze musi byc niskie ISO ustawione. Staram sie to przestrzegac. Ale wazne sa dla mnie informacje czym moge najwiecej wyciagnac ze zdjecia (zeby bylo zyleta). Jakies konkerty. Zabawa z levelami? USM? A moze kilka rzeczy na raz?

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DeLonge Zobacz posta
    Oki. Dzieki. Mam 400d i nie wiem jak w nim zrobic wstepne podniesienie lustra.
    W menu znajdź pozycję Cn F tam jest opcja wstępnego podniesienia lustra.
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

A na co to wstępne podniesienie lustra ??? To się używa przy długich czasach by wyeliminować wpływ drgań spowodowanych beZwladnoscia lustra przy jego podnosZeniu. Przy strzałach z ręki jest to nieuzasadnione. Żeby zdjęcie było ostre: 70-200bardZo dobry, dobre światło, krótkie czasy, przymknąć trochę obiektyw, w Psie neste wiele metod wyostrzania (musi poczytać ). Poziomy i krzywe mogą wMocnic kontrast co daje wieksA przejrzystość zdjęcia a nie ostrość.pamietaj jednak: b. Krótkie czasy i odpowiednie swiatlo

Ps po pewnym czasie sam jednak dojdziesz do wniosku ze ostrość ni jest w całym zdjęciu najważniejsza. Hmm zapomniałem zw jestem na forum sprzetowym
    Ostatnio edytowane przez marekb ; 14-01-2009 o 05:56

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

W PS3 i 4 w filtrach jest opcja "Ostrość"->"Inteligentne wyostrzanie" (ang. Sharpen->Smart sharpen). Żeby uzyskać potrzebny poziom ostrości można pokombinować z procentami i wielkością piksela.

Daje świetne efekty, pozwala nawet usunąć względnie małe mydło.

Domyślnie

Wyostrzanie tak ale nie na raz - mój sposób to z RAW czterokrotne wyostrzanie. Zdjecia masz jak żyleta.

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    A na co to wstępne podniesienie lustra ???
    Wiem że w tym przypadku to niepotrzebne, autor nie wiedział więc odpowiedziałem
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sluzalekmichal Zobacz posta
    Wyostrzanie tak ale nie na raz - mój sposób to z RAW czterokrotne wyostrzanie. Zdjecia masz jak żyleta.
    Więcej kolego. Czy wyostrzasz RAWa /jaki program ?/. Czy już po wywołaniu ?

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Najpierw trzeba ostre zdjęcie zrobić, potem głęboko się zastanowić co wyostrzyć na zdjęciu bo poranne drzewa we mgle to się nie ostrzy tudzież zmarszczki na twarzy modelki też nie chyba że jest taka potrzeba, metod ostrzenia jest tyle pewno ile robiących to i każdy ma swój malutki sekrecik co gdzie i w jakiej kolejności, najlepiej próbować czytać próbować czytać itp.
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów