Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Lampa - korekcja błysku

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Jeżeli E-TTL to światło odbite w czasie przedbłysku pomiarowego
    Ja mam lampę 430 EX II. Robiąc zdjęcia w trybie E-TTL nie ma u mnie przedbłysku. Jak ustawić aparat lub lampę, aby po wciśnięciu spustu migawki do połowy wyzwolić przedbłysk? Kombinowałem na różne sposoby i jakoś mi to nie wychodzi
    C 5DII + C 7D + C 16-35/2.8 + T 28-75/2.8 + C 35L/1.4 + C 85/1.8 + 580EXII + 430EXII

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez argi6 Zobacz posta
    Ja mam lampę 430 EX II. Robiąc zdjęcia w trybie E-TTL nie ma u mnie przedbłysku.
    Jest, tylko go nie widzisz bo lampa błyska jak aparat podnosi lustro - ewentualnie możesz mieć wyłączony E-TTL.

Cytat Zamieszczone przez argi6 Zobacz posta
    Jak ustawić aparat lub lampę, aby po wciśnięciu spustu migawki do połowy wyzwolić przedbłysk? Kombinowałem na różne sposoby i jakoś mi to nie wychodzi
    A spróbuj sobie wcisnąć gwiazdkę od blokady ekspozycji...

I poczytanie instrukcji też by nie zaszkodziło
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez argi6
    Ja mam lampę 430 EX II. Robiąc zdjęcia w trybie E-TTL nie ma u mnie przedbłysku.
    Ustaw sobie w trybie Tv albo M jakiś dłuższy czas naświetlania, powiedzmy 1/2sek. W Custom Functions ustaw Shutter curtain sync. (to chyba w rebelu xt funkcja 9.) na "1: 2nd curtain sync." (błysk na drugą lamelkę). Przy robieniu zdjęcia powinieneś zobaczyć 2 błyski: pierwszy z nich to przedbłysk pomiarowy, drugi z nich to właściwy błysk lampy. Jeśli faktycznie nie ma dwóch błysków to E-TTL nie jest włączony.

Jak napisał Krzychu - wyzwalanie przedbłysku i blokada ekspozycji w rebelu xt to przycisk *. W custom functions możesz sobie ustwić, żeby blokada ekspozycji następowała gdy przyciśniesz do połowy spust migawki. Jednak wtedy (przynajmniej u mnie) nie nastąpi przedbłysk lampy (wbudowanej). Zostanie on wyzwolony dopiero w momencie dociśnięcia spustu do końca. Czyli wynikałoby, że nie da się zablokować pomiaru ekspozycji dla lampy na tych ustawieniach przycisków...

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    . Jak odbijasz od sufitu, to L = od lampy do sufitu + od sufitu do celu.

Teoretycznie tak, zakładając, że całe światło się odbija w kierunku celu czyli właściwie dla sufitu z lustra. W rzeczywistych warunkach to bardzo optymistyczne uogólnienie Nie mniej jednak masz racje w tym co piszesz - wódki mu

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    Teoretycznie tak, zakładając, że całe światło się odbija w kierunku celu czyli właściwie dla sufitu z lustra. W rzeczywistych warunkach to bardzo optymistyczne uogólnienie Nie mniej jednak masz racje w tym co piszesz - wódki mu
    Oczywiście przy odbiciu od ściany czy parasolki trzeba założyć jakąś stratę światła, pewnie coś między 1 a 2 EV. Ale już nie chciałem za dużo mieszać na początek
    Body, stałki, zoomik

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez padius Zobacz posta
    Ustaw sobie w trybie Tv albo M jakiś dłuższy czas naświetlania, powiedzmy 1/2sek. W Custom Functions ustaw Shutter curtain sync. (to chyba w rebelu xt funkcja 9.) na "1: 2nd curtain sync." (błysk na drugą lamelkę). Przy robieniu zdjęcia powinieneś zobaczyć 2 błyski: pierwszy z nich to przedbłysk pomiarowy, drugi z nich to właściwy błysk lampy. Jeśli faktycznie nie ma dwóch błysków to E-TTL nie jest włączony.
    Mam tak właśnie ustawiony aparat i jeżeli robię zdjęcia lampą wbudowaną, to widać wyraźnie te dwa błyski. Natomiast robiąc 430 EX jest tylko jeden błysk. Na wyświetlaczu lampy widzę, że jest tryb E-TTL, a nie M, więc jakim cudem to nie działa?
    C 5DII + C 7D + C 16-35/2.8 + T 28-75/2.8 + C 35L/1.4 + C 85/1.8 + 580EXII + 430EXII

Domyślnie liczba błysków zależna od mocy?

Witam, pozwolę sobie na małe pytanie na marginesie:

Wyczytałem w instrukcji od 430ex II, że w celu oszczedzania "palnika" lampy po 20 błyskach dać jej odpocząc na 10 minut. Mam do was takie dwa głupie pytania:
    1. czy jak błyskam z mniejszą mocą lampy to moge tych błysków wykonać więcej?
    2. instrukcja mówi o 20 zdjeciach z błyskiem po sobie. Jaki odstep czasu autor w instrukcji mial na myśli -5 sekund, sekundę, 20 minut??? a co jeśli odstępy między kolejnymi zdjęciami bedą wynosiły powiedzmy około 30s do minuty. Czy wtedy też musze odliczać 20 sztuk, czy czas między zdjeciami na poziomie 30-60s pozwala lampie spokojnie "oddychac" i nie robić przerw?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Jeżeli nie jedziesz serią to w ogóle sobie tym głowy nie zawracaj.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów