Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Lampa - korekcja błysku

Bywalec Awatar Elajasz
    Miasto
    Żmigród/Wrocław

Domyślnie

Wzorów niestety nie znam, ale jak miałem Canona 299T (bardzo zacna lampa) to droga prób i błedów sobie to ustawiałem (ale ja mam cyfre...) Jesli masz dostep do cyfry to sprawdz ile sa niedoswietlone zdjecia kiedy odchylisz palnik i masz bialy sufi na wysokosci 2.5m czy 3.5m. Z tego co ja pamietam to w pokoju o wys ok. 2.5m i bialym suficie dodawalem jakies 1.5 EV ale nie jestem tego pewien
    Galeria na CB

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

no własnie nie mam cyfry :/
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    no właśnie i o to wlasnie chodzi :/ skąd mam wiedzieć ile tego światła odbić w ttl od sufitu jak mam analoga
    sa jakies wzory na to?
    ? No przecież piszę że to nie ma znaczenia - lampa jest sterowana z aparatu i błyska tyle żeby było dobrze (dopóki starczy jej mocy).
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

no nie wiem nie wiem, z pewną dozą nieufności na to patrzę

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

trzeba sobie obliczyć drogę jaką leci swiatło odbite od sufitu czyli powiedzmy średnio 2 razy odległość aparatu od sufitu i w wielu wypadkach wyjdzie taka wartość że jest już poza granicą pracy lampy w automatyce.Żadne TTLe nie pomogą i najlepszym rozwiązaniem jest przejście na manual lampy i przeliczenia przysłony z wykorzystaniem liczby przewodniej .
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    trzeba sobie obliczyć drogę jaką leci swiatło odbite od sufitu czyli powiedzmy średnio 2 razy odległość aparatu od sufitu i w wielu wypadkach wyjdzie taka wartość że jest już poza granicą pracy lampy w automatyce.Żadne TTLe nie pomogą i najlepszym rozwiązaniem jest przejście na manual lampy i przeliczenia przysłony z wykorzystaniem liczby przewodniej .
    No no właśnie....a ja nie umiem możesz to jakoś zobrazować przykładem?

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Paenka, masz LP = L * F. LP - liczba przewodnia, L - odległość OD LAMPY DO CELU w metrach, F - przysłona. Jak odbijasz od sufitu, to L = od lampy do sufitu + od sufitu do celu. Wszystko dla ISO 100.

1) Mając odległość, chcesz wyznaczyć przysłonę. F = LP/L. Ale pamiętaj, że to dla ISO 100. Jak masz np. 200 to w stosunku do wyliczonego F, przymykasz o kolejny stop, jak 400 to o 2 stopy i tak dalej.

2) Odwracając sprawę - chcesz konkretnej przysłony, dajmy f/8 dla ISO 400. No to mamy L = LP/F, prawda? Nie możesz jednak jako F podstawić 8, bo chcesz użyć ISO 400, czyli wpuścić 4x więcej światła niż ISO 100, dla którego jest wzór. 4x więcej światła to tak jakbyś użyła f/4 zamiast f/8 (dwa stopy). I dlatego do równania podstawiasz właśnie F=4. Otrzymujesz L, czyli odległość w jakiej musisz ustawić lampę od obiektu.

Do tego dochodzi regulowana moc lampy. To działa prawie jak ISO. Tzn. 1/2 mocy lampy to tak jakbyś zmniejszyła sobie ISO 2x. Czyli też to możesz "przeliczyć" na przysłonę, analogicznie jak wyżej.
    Można też spojrzeć na to inaczej. Każde pół mocy lampy mniej to LP podzielona przez pierwiastek z 2. I dalej z wzoru.

W praktyce, mam w instrukcji tabelkę z LP dla różnych sił błysku (1/1, 1/2, 1/4, 1/8 itd.). Załóżmy, że ustawiam lampę 4m od fotografowanego obiektu. Chcę użyć ISO 200, f/4. (uwaga, przykład z czapki, więc wartości mogą być bez sensu). Szukam w tabelce mocy dla mojej odległości. Załóżmy, że to wypada na 1/8. Ponieważ używam ISO 200, robię ruch w dół tabelki - 1/16 błysku. Z kolei f/4 to 4 stopy mniej światła w stosunku do f/1, czyli wykonuje 4 kroczki w górę tabeli: 1/8, 1/4, 1/2, 1/1. No i wychodzi, że muszę błysnąć z pełną mocą.
    Body, stałki, zoomik

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Panowie - ale jak Paenka błyska w TTLu to te obliczenia nie mają nic do rzeczy, bo jak po raz piąty piszę aparat steruje siłą błysku .
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Krzychu ja nie błyskam w ttl....na razie w ogole nie błyskam
    Jest jaśniej jakby nie patrzeć...muszę jeszcze raz do tego zajrzeć jak będę bardziej trzeźwo myśleć
    Ostatnio edytowane przez Paenka ; 06-01-2009 o 18:21

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Panowie - ale jak Paenka błyska w TTLu to te obliczenia nie mają nic do rzeczy, bo jak po raz piąty piszę aparat steruje siłą błysku .
    Jasne, ale pytała też o przykład z LP to odpowiedziałem
    Body, stałki, zoomik

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów