Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Lampa - korekcja błysku

Początki nałogu Awatar janhalb

Domyślnie Lampa - korekcja błysku

Wybaczcie amatorowi głupie (prawdopodobnie) pytanie i nie zabijcie mnie śmiechem ;-)

Jeśli robię zdjęcie z lampą za pomocą odbicia światła od sufitu to (w zależności od wysokości sufitu ;-) musze oczywiście zmniejszyć nieco przesłonę.

I tu pytanie: czy zamiast zmniejszania przesłony mogę poprostu zrobić korekcję siły błysku, powiedzmy + 1? Czy efekt będzie ten sam?
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janhalb Zobacz posta
    Wybaczcie amatorowi głupie (prawdopodobnie) pytanie i nie zabijcie mnie śmiechem ;-)

Jeśli robię zdjęcie z lampą za pomocą odbicia światła od sufitu to (w zależności od wysokości sufitu ;-) musze oczywiście zmniejszyć nieco przesłonę.
    Jaką lampą ? Jeżeli mierzy światło (czyli np. Canon'owski Speedlite) to absolutnie nic nie musisz robić.

I tu pytanie: czy zamiast zmniejszania przesłony mogę poprostu zrobić korekcję siły błysku, powiedzmy + 1? Czy efekt będzie ten sam?
    Teoretycznie tak. Ale praktycznie to zależy jaki jest udział światła zastanego do błyskowego... No i dostaniesz inną głębię ostrości.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Nie jest to Speedlite, niestety, choć zgodna i dedykowana, i z TTL etc.

Natomiast moja wątpliwość jest taka: piszesz, że jeśli "sama mierzy...", to nic niemusze robić. Ale pytanie: CO ona w takim razie mierzy?

Jeśli robię zdjęcie z palnikiem skierowanym na fotografowany obiekt - to OK, jest pomiar światła, lampa "wie" (od aparatu czy sama - to mi już obojetne ;-) ) jaka jest ~ odległość i warunki oświetlenia.

Ale jeśli ustawiam palnik pionowo (no dobra, może nie pionowo tylko powiedzmy pod kątem 60 stopni...) żeby światło odbiło się od sufitu, to oczywiście pomiar światła jest ten sam, ale lampa "nie wie", jak wysoko jest ten sufit. A jednak chyba będzie różnica w ustawieniach (do ręcznego skorygowania) pomiędzy sytuacja kiedy robię zdjęcia w mieszkaniu i sufit jest na wysokości 2,70, a kiedy robię zdjęcie w starym budownictwie, gdzie ten sam sufit jest na wyoskości powiedzmy 3,5 czy 4 m?
    Ostatnio edytowane przez janhalb ; 05-01-2009 o 16:47

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Nie jest to Speedlite, niestety, choć zgodna i dedykowana, i z TTL etc.

Natomiast moja wątpliwość jest taka: piszesz, że jeśli "sama mierzy...", to nic niemusze robić. Ale pytanie: CO ona w takim razie mierzy?
    Jeżeli E-TTL to światło odbite w czasie przedbłysku pomiarowego. Mierzy tak naprawdę aparat przez obiektyw.

Jeśli robię zdjęcie z palnikiem skierowanym na fotografowany obiekt - to OK, jest pomiar światła, lampa "wie" (od aparatu czy sama - to mi już obojetne ;-) ) jaka jest ~ odległość i warunki oświetlenia.
    Patrz wyżej - przy pomiarze przez obiektyw nie ma znaczenia co zrobisz z palnikiem - możesz go nawet zasłonić.

Ale jeśli ustawiam palnik pionowo (no dobra, może nie pionowo tylko powiedzmy pod kątem 60 stopni...) żeby światło odbiło się od sufitu, to oczywiście pomiar światła jest ten sam, ale lampa "nie wie", jak wysoko jest ten sufit.
    To jest bez znaczenia jeżeli jest robiony pomiar - dopiero w trybie manualnym by to znaczenie miało. Dlatego że mierzone jest oświetlenie sceny - czy błyśniesz o sufit, czy podłogę lub ścianę - nie ma znaczenia (dopóki lampie starczy mocy) - aparat będzie nią tak sterował żeby naświetlić (wg. niego) poprawnie.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

No to już (chyba) wszystko rozumiem. Teraz pora na eksperymenty :-)

Dzięki za pomoc.

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

a ja nie rozumiem ;( czy moglibyscie jeszcze raz to napisac z uwzglednieniem o ustawienia na aparacie czy w lampie chodzi? bo nie wiem czy piszecie o manualu w lampie czy manualu w aparacie ja kupilam lampe speedlite 540ez i mam tryb a-ttl (dzialajacy tylko gdy palnik skierowany jest w kierunku obiektu fotografowanego), ttl (to jest ten auto tryb?) no i manual i multi...mam instrukcje po angielsku no ale kurcze no wlasnie skad mam miec pewnosc ze odbite swiatlo od sciany bedzie wystarczajace a nie za silne?
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Manualu w lampie. Na manualu w aparacie lampa w E-TTLu cały czas będzie miała przez aparat automatycznie dobieraną siłę błysku, a manualne ustawienia ekspozycji wpłyną na stosunek błyskowego do zastanego.

A-TTL i TTL w analogu będzie działał (z cyframi nie ale z tego co pamiętam masz analoga) i powinien automatycznie dobierać siłę błysku z lepszym lub gorszym skutkiem (A-TTL raczej lepszym niż TTL który jest dość prymitywny).

Polecam najlepsze źródło : http://photonotes.org/articles/eos-flash/ - tam jest wszystko na temat wszystkiego w kwestii lamp i EOS'ów, tyle że po angielsku.
    Kiedyś był projekt żeby to przetłumaczyć (nawet brałem w nim udział) ale poległ...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

tak...mam analoga..w tej lampie nie ma e-ttl...za to sa te pozostałe....tylko, ze jak pisalam a-ttl nie dziala gdy np kieruje palnik w sufit

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    tak...mam analoga..w tej lampie nie ma e-ttl...za to sa te pozostałe....tylko, ze jak pisalam a-ttl nie dziala gdy np kieruje palnik w sufit
    Znaczy że się przełącza w TTL (na analogu miałem tylko lampy TTL i później E-TTL) i też to uwzględni. Tylko że TTL to pomiar światła odbitego od powierzchni filmu w czasie ekspozycji - średnio dokładny...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

no właśnie i o to wlasnie chodzi :/ skąd mam wiedzieć ile tego światła odbić w ttl od sufitu jak mam analoga
    sa jakies wzory na to?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów