Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Wyjazd do Australii. Proszę o wasze porady.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Wyjazd do Australii. Proszę o wasze porady.

Hi. Za 2 tygodnie jadę do australi i biorę ze sobą 400D i Tamrona 17-50 f2.8. Macie jakieś porady aby zrobić dobre zdjęcia? Jest to inna strefa klimatyczna niż u nas więc pewnie inne ustawienia będzie trzeba zrobić. Mam zamiar robić zdjęcia krajobrazów, budynków więc wybór tego tamronka jest na miejscu. Ale co do ustawień. Macie jakieś praktyczne porady?

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Rób w rawach :] Wydaje mi sie ze jedno szklo to troszke malo jakies tele by sie przydalo...

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gangster Zobacz posta
    Jest to inna strefa klimatyczna niż u nas więc pewnie inne ustawienia będzie trzeba zrobić.
    aa to mnie zaciekawiło - czy mógłbyś to pogłębić o jakie inne ustawienia ci chodzi?
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Początki nałogu

Domyślnie

Australia to piękny kraj i zapewne będziesz świadkiem pięknych krajobrazów i chyba przydałby ci się jednak szeroki kat np 10-22 bo 17 na cropie to standard a co do techniki to chyba nie ma wskazówek na idealne ustawienie aparatu bo nie ma takiego czegoś., jeśli tutaj poprawnie ustawiasz aparat to nie powinno to mieć wpływu gdzie jesteś, jedyny problem to może wystąpić z zabrudzeniami ale to nie ma nic wspólnego z tym o co pytasz a co do raw popieram
    CANON Laik

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Światło się mierzy tak samo jak wszędzie, więc się nie martw. Jeżeli masz tylko jedno szkiełko też się nie przejmuj i zamiast czytać teraz fora internetowe co kupić, lepiej pobaw się trochę sprzętem który już masz, żeby go lepiej poznać. Z tego co piszesz o "ustawieniach" wnioskuję, że aparat masz od niedawna. Choć oczywiście do Australii to i tele- (zwierzęta, krajobrazy) i ultra szerokokątny (krajobrazy, miasto) obiektyw się przyda, i obudowa do nurkowania też
    Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
    Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ja bym na twoim miejscu tylko szary filtr dokupil, zdziwisz sie ile tam jest slonca... o robieniu zdjec na f2.8 mozesz raczej zapomniec

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Rzuć okiem na www.maciej.us kilka zdjęć mojego kolegi który wyemigrował do Australii.

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja bym zainwestował w jakis dobry polar do tego Tamrona.
    I - jak masz na to budżet - jakis teleobiektyw (chociaż 70-200 f4L).

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

a ja bym zainswestowal w dobry szczelny sprzet... na outbacku szlag ci trafi ten obiektyw szybciej niz myslisz... w tym roku na saharze kolega tez mial... slowem kluczowym jest "mial"
    az dziwne ze taki gangster nie ma samych eLek
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Bywalec
    Miasto
    Boruja Kościelna

Domyślnie

W Turcji moj 17-50 f2.8 postanowil zassac pylu :/ Lepiej sie przed tym zabezpieczyc... Z tele - uzywam C 70-210 3.5-4.5 (jak dobrze pamietam) - dobry (nie BDB, ale DB ). C troche CA ma, ale ogolnie z fot jestem zadowolony. Poza tym AF jest na starszym, ale juz USM - zdecydowanie szybszy od T i nie halasuje.
    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
    (40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów