Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 60

Wątek: Niby aparat zdjęć nie roby tylko fotograf, ale...

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

często spotykam się z takim tekstem i najlepsze z tego wszystkiego jest to, że lecą z ust osób, które posiadają modele z wyższych półek....
    Skoro więc nie aparat czyni zdjęcie to po jasną cholerę im te zaawansowane modele aparatów?
    Na jednym z plenerów, na wykładzie inauguracyjnym Pani powiedziała właśnie to zdanie " to nie aparat robi zdjęcie..."....dzień później spotkałam się z nią gdzieś na mieście. Zobaczyła, że mam analoga i zaczęła wypytywać o materiał na którym pstrykam, powiedziałam, że kodak czarnobiały na c41....owa pani niesamowicie się skrzywiła machneła ręką i wróciła do robienia zdjęć swoim nikonem dXXX :[...a podobno nie aparat ( a co dopiero materiał) robi zdjecie :/
    Ciekawa jestem czy Ci co są na tych modelach z wyzszej polki Nikona i Canona z checia wrociliby do nizszych modeli :> a już o zenitach nie wspomne.
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fazid_66 Zobacz posta
    Właśnie koledze z pracy zrobili zdjęcie jak jechał samochodem, a żadnego fotografa przy tym nie było.
    Twój znajomy też robi zdjęcia widoków i zdjęcia chociażby rodzinne na fotoradarze?

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    często spotykam się z takim tekstem i najlepsze z tego wszystkiego jest to, że lecą z ust osób, które posiadają modele z wyższych półek....
    Skoro więc nie aparat czyni zdjęcie to po jasną cholerę im te zaawansowane modele aparatów?
    Na jednym z plenerów, na wykładzie inauguracyjnym Pani powiedziała właśnie to zdanie " to nie aparat robi zdjęcie..."....dzień później spotkałam się z nią gdzieś na mieście. Zobaczyła, że mam analoga i zaczęła wypytywać o materiał na którym pstrykam, powiedziałam, że kodak czarnobiały na c41....owa pani niesamowicie się skrzywiła machneła ręką i wróciła do robienia zdjęć swoim nikonem dXXX :[...a podobno nie aparat ( a co dopiero materiał) robi zdjecie :/
    Ciekawa jestem czy Ci co są na tych modelach z wyzszej polki Nikona i Canona z checia wrociliby do nizszych modeli :> a już o zenitach nie wspomne.
    hmm... Czy ja wiem? ja też robię zdjęcia zenitem którego uwielbiam...

zaawansowane modele są po to aby dawać komfort pracy z aparatem... W tych wyższych półkach więcej producenci patrzą na uchwyt(aby był pewniejszy) itp.
    Ostatnio edytowane przez Amok ; 05-01-2009 o 22:04
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Dobra, o dysleksji itp. koniec bo tu się nie dogadamy a nie jest to głównym tematem dyskusji i pozostaniemy przy swoich - podejrzewam że jak ktoś nie ma tego to ma zdanie jak ja a jak ktoś ma to jak myśli jak Ty..

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    Jak ktoś pokaże fotkę z małpki czy hybrydy to jest wyśmiewany.
    U nas na forum bardzo rzadko się to zdarzało - nie piszę że w ogóle bo są przypadki ciężko uleczalne mimo wielu prób
    co do meritum wątku - dziwnym trafem okazuje się że wraz ze wzrostem fotograficznej świadomości wzrasta poziom zdjęć i sprzęt zmienia się na inny (vide Kompakt > Lustrzanka > np. różnice w GO) który pozwala na to czego poprzedni nie "umiał",

Ale zapomniała krowa jak cielęciem była....
    To nie o mnie - w życiu nie miałem kompakta (chyba że krótko i na kliszę) ale odkąd prawie pamiętam to smiena 8m (wiadomo co), Fed (dalmierzowiec), zenit (lustrzanka) i potem canon 300 analogowy (też lustranka)

Wręcz przeciwnie, uważam ze masz zdanie dokładnie takie samo jak jak tylko inny punkt widzenia
    Możliwe, możliwe - jak to politycy mówią - różnimy się ale nasze stanowiska się zbliżyły

i tu się zgodzę wiary w siebie mi pewnie brakuje. no i wiadomo to fotograf robi zdjęcia, ale robi je aparatem a im aparat daje większe możliwości tym może uzyskać lepsze efekty, będąc nawet na tym samym poziomie.
    W sumie tak, ale zdjęcie to także kadr, kompozycja, emocje, widok.. nie należy go rozpatrywać w kwestiach stricte technicznych.. poza tym jeśli wiesz jakie efekty chcesz uzyskać i do tego wiesz jakimi metodami to zrobić to znaczy że jesteś już lepszym fotografem (na wyższym poziomie) niż w momencie gdy tego nie wiedziałeś i zaczynałeś swoją przygodę z fotografią.. wiadomo że bezkrytyczne przyjmowanie swojej twórczości nie wychodzi nam na dobre ale wtedy pokazujemy fotki tu na forum i błyskawicznie jesteśmy na ziemi

z takim czyli z jakim?

Skoro więc nie aparat czyni zdjęcie to po jasną cholerę im te zaawansowane modele aparatów? z checia wrociliby do niższych modeli :> a już o zenitach nie wspomne.
    Przede wszystkim różnica jest taka że w wyższych modelach aparatów są inne matryce (FF, czułość , szumy itp. ) a w analogu to nie było różnicą..
    cały czas mam i czasem używam zenita jak na kliszy coś chcę zrobić, a mam plan jeszcze kupić analogowego canona 300 lub 50 jak się trafi..
    przynajmniej ja nigdy i nigdzie nie pisałem że puszki typu 350d czy 400d to plastikowe wydmuszki i się nie nadają - w cyfrze jak pisałem wyżej różnice nie są tylko w ergonomii itp. ale przede wszystkim to matryca - jakby wszystkie były takie same to dylematu by nie było.. zresztą i tak jedno pozostaje niezmienne - szkła, szkła, szkła

Pozdrawiam..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cóż, fotografowie dzielą się na 3 grupy: artystów, rzemieślników i amatorów. Sprzęt ma największe znaczenie dla tej 2giej grupy. Artyści użyją tego co maja pod ręką, a amatorzy na co ich obecnie stać.
    Sprzęt może nie jest ważny, ale osobiście wole żeby był bardziej niezawodny i uniwersalny, co jest niestety ściśle związane z jego ceną.

Domyślnie

Czyli tak czy siak wszystko sprowadza się jednak że aparat i szkła.... (bo aparat generalnie pojmujemy jako tandem puszka + szkło) mają ogromne znaczenie i jednak robi to różnice...więc wracając do meritum sprawy....czy aby napewno nadal to nie aparat (tylko aparat) robi zdjecia a cżłowiek? a moze jednak jest to tandem? w ktorym jakby nie patrzec aparat ma znaczenie w ogromnej jesli nie prawie rownej mierze:>

Po prostu pusty śmiech mnie ogarnia i rece opadają jak słysze to z ust człowieka, któremu na szyi wisi np Canon 1d niech weźmie ten slabszya aparat i pokaze mi jak zrobi takie samo zdjecie np canonem 350d i tym swoim 1d:> albo nie daj Boże analogiem
    Ostatnio edytowane przez Paenka ; 06-01-2009 o 00:08

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

I tu powtórzę kolegę z innego wątku (nie chce mi się szukać cytatu)
    "Zwłaszcza 1Ds mark III sam zdjęcia nie zrobi"
    I tyle w temacie że za każdym sprzętem stoi człowiek o pewnym stopniu świadomości fotograficznej (nie wliczając fotoradarów)

Domyślnie

dyskusja typu co bylo pierwsze kura czy jajko

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

A czy ktokolwiek tutaj twierdził, że dobry aparat załatwi wszystko? Każdego sprzętu się trzeba nauczyć. Żeby z kompaktu wycisnąć maksimum też trzeba go dobrze poznać. W lustrzance zmiana obiektywu to już nowe wyzwanie. Nie rozumiem twierdzeń: ty sobie nie kupuj. Ja co prawda mam, ale ty sobie nie kupuj . Niech ludzie kupują, niech się uczą fotografować i niech tą wiedza się dzielą z innymi. A gdzie i komu ktoś swoje zdjęcia pokazuje to mi guzik do tego. Ważne, że ma z tego frajdę, nawet jeśli jest to tylko frajda onanisty.

dyskusja typu co bylo pierwsze kura czy jajko
    No co ty, wiadomo przecież od dawna, że kogut. Potem z jego żebra... itd. :wink:
    Ostatnio edytowane przez Biperek ; 06-01-2009 o 00:52
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Ważne, że ma z tego frajdę, nawet jeśli jest to tylko frajda onanisty.
    :
    a nie wiesz ze onanizm powoduje slepote?
    a jak stracisz wzrok to bedziesz **** nie fotograf
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Ok, czyli np. jak się robi ślub to lepiej wsiąść 30 małpek i 30 fotografów zamiast jednego lustra ? joke no offense;-)
    Lepiej wziąć jednego dobrego fotografa z kompaktem niź pierwszego lepszego amatora z super wypasionym lustrem. Opinia nie jest bezpodstawna - w swoim wątku pani Kalina wrzuciła kiedyś zdjęcia z początku swojej kariery, robione jakimś kompaktowym olympusem i były one lepsze niż większość wypocin typowych fotopstryków z lustrami.

Zresztą wątek jest chyba z gatunku: Canon/nikon, judaizm/islam, cola/pepsi - zainteresowani nigdy nie dojdą do porozumienia

//edit
    Widzę teraz zresztą ze nie tylko ja dochodzę do takich wniosków
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 06-01-2009 o 01:09

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów