No i widzę, że temat autofocusa wałkujemy od początku :-) Ślubniacy powinni sobie wydzielić wątek, bo jeżeli ktoś się za dokładnie nie wczyta to pomyśli, że AF z nowej 5-ki jest do niczego.
A jeżeli ktoś nie goni autofocusem (tu opieram się tylko na opiniach forumowiczów, bo sam nie miałem jeszcze okazji sprawdzić) za "pełnoichwszędzie" dziećmi lub wirującymi równie szybko parami w tańcu to 5DII zrobi zdjęcie nawet przy jednej świeczce. Oczywiście mówię tu o porze nocnej i o braku innego oświetlenia. W zasadzie to mrok jest taki, że w wizjerze prawie nie widać pól autofocusa. No i oczwyiście środkowy punkt łapie ostrość na przedmiotach oddalonych tak ok. 1 m od płomienia. Brzegowe trzeba było już ustawić na krawędziach fotografowanego przedmiotu. Próbowałem i jestem bardzo mile zaskoczony. A porównuję do 30d. Informację zamieszczam tak dla przeciwwagi, żeby Ci, którzy nie pstrykają w złych warunkach (a raczej powinieniem napisać - szczególnych) mieli jakieś porównanie o możliwościach AF-a.
Ostatnio edytowane przez Dr. Jekyll ; 05-01-2009 o 16:56
To zdjęcia zrobione w sylwestrową noc totalna ciemność i mgła AF na centralnym bez problemu złapał, 24-70/2.8L & 2,8 0.3 s, ISO 6400 :
I przy okazji zapraszam go galerii dziś robione zdjęcia wszystkie 5d mk II :
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=42356
------------------
Canon-Foto-Klub
------------------
Sleeping in Light
------------------
It takes love over gold and mind over matter ...
Ghent, potwierdził że złapał nieostrość![]()
Eos 500N/24f2.8/50f1.8/85f1.8
------------------
Canon-Foto-Klub
------------------
Sleeping in Light
------------------
Focus w ciemnościach spokojnie powinien wyłapać na jasne źródło światła jakim są te zimne ognie. Osiągnięcie więc przeceniłeś![]()
------------------
Canon-Foto-Klub
------------------
Sleeping in Light
------------------
nie fotografem phiii żenujące... ja jestem fotografikiem :P bez turbanu prosze
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
tak żeby wyjaśnić to nie ja napisałem napisałem tylko inny użytkownik ale posta chyba skanowano a nie pamiętam jak się nazywał a "system" nie wzioł tego jako cytatu to dla jasności
Ostatnio edytowane przez CmaBarowa ; 05-01-2009 o 21:53 Powód: Automerged Doublepost
A ja się po raz kolejny dziwię po cholerę dają w puszkach tak wysokie iso skoro nawet na takich miniaturkach wyłazi taki banding że aż w oczy szczypie... Z czym to jest związane? Z nierównomiernym odczytem sygnału z matrycy przy tak dużym wzmocnieniu i wyżyłowaniu elektroniki? Procek jakoś nie może tego wyrównać przy jpg-ach z puszki?