Pokaż wyniki od 541 do 550 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Widok wątkowy

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    Wiele osób miało w rękach 5D. White papers do modelu 5D mark II są na sieci i tam jest dokładnie opisana różnica w układzie AF między modelem 5D i 5D mark II. Cieszę się, że Tobie ten AF wystarcza. Mnie nie wystarcza. Nawet gdyby 5D mark II kosztował 4 tys. zł to bym tego aparatu nie kupił, bo wolę poczekać na coś lepszego, może być droższego, niż wybierać półśrodki.
    No tak, ale 5D nie ma jednej - jakże istotnej rzeczy - AF microadjustment. Moim głównym problemem z AF jaki miałem z 40D było minimalne rozkalibrowanie obiektywów z body, szczególnie jesnych stałek. W związku z tym, że było minimalne, to jeśli się AF lekko omsknął - była wtedy szansa na trafione zdjęcie. Wszystkie moje szkła jakie posiadam musiałem lekko z 5dII skalibrować (tak od -2 do +6), Głównie to zmniejszyło ilość zdjęć nietrafionych. A te nietrafienia zachodzą teraz głównie z mojej winy. Wreszcie mogę sobie spokojnie pracować obiektywami od pełnej dziury i nie muszę robić 3-4 ujęć jednej sceny, wystarczy 1-2 co znacząco zmniejsza ilość późniejszej obróbki.
    Jeszcze jedna ciekawostka - w świetle żarówek energooszczędnych doświadczyłem, że AF ma lekką tendencję do ustawiania BF (Choć w 5dII jest to jakby trochę mniejsza tendencja). Ale tego typu minimalne rozjazdy w zależności od oświetlenia z nowym 5dII oczywiście nie są żadnym problemem - wystarczy zrobić kilka fotek na początku sesji, żeby móc ustawić za pomocą dobrej jakości LCD odpowiednią korektę AF dla wszystkich szkieł. A w takim kościele często księża inwestują w żarówki energooszczędne, może stąd u wielu ślubniaków biorą się pewne rozjazdy AF'a?
    Nie wiem, czy ktokolwiek doświadczył takiego zachowania AF'a w jedynkach, albo w nikonach? Ja na szczęście znalazłem na to radę i to mi wystarcza. Tak mogę z całą odpowiedzialnościa powiedzieć, że AF w 5dII mi wystarcza, choć czytając specyfikacje sam miałem mnóstwo wątpliwości.
    Ostatnio edytowane przez kmleon ; 05-01-2009 o 09:02

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów