Strona 53 z 410 PierwszyPierwszy ... 343515253545563103153 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Dopiero zaczyna Awatar Fatman73

Domyślnie

Z drugiej strony ja nie widzę absolutnie problemu w odszumieniu i zeskalowaniu -wynik może być lepszy od tego co wypluje z siebie D3, bo 21Mpix to sporo ponad 12Mpix i jest z czego obrabiać i skalować dla osiągnięcia odpowiedniej jakości. A wydruk 45x30cm z 12Mpix i tak będzie rewelacyjnej jakości.

Zdjęcia, które zrobiliśmy dobitnie pokazują, że obie puszki prezentują bardzo podobną jakość, można spokojnie stwierdzić, że róznice są aptekarskie. Trzeba by mieć niesamowicie wysokie wymagania, żeby w ogóle brać pod uwagę to że któraś z nich wypadła lepiej -ja widzę tylko jedno zastosowanie takiej upierdliwości -można wtedy powiedzieć: "mój aparat jest lepszy od Twojego"..... i tyle.

Podobnie z Canonem 24-70 2.8L i Nikkorem 24-70 2.8 -ten ostatni ciutek ostrzejszy od pierwszego i co z tego skoro róznica jest minimalna, na wydruku nie zobaczy się różnicy ?

Popadamy w paranoję szukając doskonałości, bardzo często okłamując samych siebie........... po co ? Na Cyberfoto ostatnio pojawił się ciekawy wątek traktujący o specyficznym kolistym bokehu, który widać podczas używania niektórych szkieł. I wyszło na to, że taki bokeh powstaje wtedy kiedy szkło ma pewną wadę -chodziło o komę o ile pamiętam. A chyba wszystkim w tym wątku taki bokeh bardzo się podobał. Czyli niedoskonałe szkło z wadą okazało się bardziej pożądane od perfekcyjnego ideału. To samo (przynajmniej jesli chodzi o mnie) dotyczy winiety i nieostrości na rogach -ja to lubię, widoczków nie focę i takie coś bardziej mi sie podoba........

Mamy sporą bazę RAWów z obu puszek, chciałem też do porównania lekkiego dać D3x, niestety albo trafiliśmy na uwaloną sztukę, albo miał potwornego FF/BF z moim szkłem.
    Tak czy inaczej wydaje mi się, że dzieki temu każdy będzie mógł łatwiej znaleźć sprzęt dla siebie i wyrobić sobie własne zdanie na temat obrazowanie i obróbki fot z tych puszek.

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman73 Zobacz posta
    Z drugiej strony ja nie widzę absolutnie problemu w odszumieniu i zeskalowaniu -wynik może być lepszy od tego co wypluje z siebie D3, bo 21Mpix to sporo ponad 12Mpix i jest z czego obrabiać i skalować dla osiągnięcia odpowiedniej jakości. A wydruk 45x30cm z 12Mpix i tak będzie rewelacyjnej jakości.
    No tak. Ale Adam zwrócił uwagę na jedną rzecz - gdy ma się z 1,5 tysiaka fot do obskoczenia, to takie zabawy stają się upierdliwe ;-)

Z całą resztą zgadzam się 100%.

Domyślnie

hmmmm..... no chyba, że w danej chwili takie zabawy są przyjemnością ;-)

a zresztą i tak mozna sobie radzić inaczej -nie wywoływać w ACR, który nie zawsze się do tego nadaje tylko w przypadku Canona w DPP -zupełnie inny wynik.....
    Ostatnio edytowane przez Fatman73 ; 31-12-2008 o 22:06

Domyślnie

Fatman73:
    Chodziło mi o to samo zdjęcie, lecz inne pasy...Po lewej stronie masz takie ciemniejsze pasy pionowe...

Domyślnie

aaaa to po lewej nad krzyżem.......... to cień po prostu jest :-) Krzyż jest od dołu podświetlany i dlatego jest taki efekt (bo chyba o tym piszemy).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman73 Zobacz posta
    aaaa to po lewej nad krzyżem.......... to cień po prostu jest :-) Krzyż jest od dołu podświetlany i dlatego jest taki efekt (bo chyba o tym piszemy).
    faktycznie...krzyż tam jest, ale żeby dawać taki długaśny cień w górę...

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

w sylwestra miałem okazję popracować trochę pobawić się 5markII i rzeczywiście fokus marny. Zastanawiam się czy to nie jest sprawa obiektywu. Gość od którego wziąłem ten aparat miał tylko 24-105 f4 i jak przygasili światła to było kiepsko. Ludzie zatrzymywali się w tańcu widząc że chcę zrobić zdjęcie a ja nie mogłem wyzwolić migawki. Czułem jak mi policzki czerwienieją. Ciekawe czy z 24-70 f2,8 było by lepiej ?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Gość od którego wziąłem ten aparat miał tylko 24-105 f4 i jak przygasili światła to było kiepsko. Ludzie zatrzymywali się w tańcu widząc że chcę zrobić zdjęcie a ja nie mogłem wyzwolić migawki. Czułem jak mi policzki czerwienieją. Ciekawe czy z 24-70 f2,8 było by lepiej ?
    Zmartwię cię, AF w 24-105 jest lepszy niż w 24-70.

Początki nałogu

Domyślnie

Podobnie z Canonem 24-70 2.8L i Nikkorem 24-70 2.8
    zastanawiam sie jak w ogole mozna oceniac te dwa systemy pod wzgledem ostrosci? Canon ma za silny filtr przed matryca i juz ogladajac testy na byle optyczne moze dojsc do wniosku ze kit nikon zjada niejedna elke canona pod wzgledem ostrosci

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Zmartwię cię, AF w 24-105 jest lepszy niż w 24-70.
    Chodzi chyba o ilość światła padająca na czujniki af w body - przy 2,8 jest go odrobinę więcej wiec i może zachowanie w trudnych warunkach lepsze

Strona 53 z 410 PierwszyPierwszy ... 343515253545563103153 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów