Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 90

Wątek: Fotografowanie na pogrzebie

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Raz mi się zdarzyło robić zdjęcia na pogrzebie.
    Zabrałem ze sobą T28-75/2,8; 50/1,8; 70-200/4L, trafił się bardzo ciemny kościół więc cały czas ISO-1600. Czasy wychodziły rzędu 1/60s.
    Kadry, zostały mi narzucone z góry, czyt. rodzina czyli dość szeroko, kilka zdjęć dosyć wąskich gdy trumna była wynoszona z kościoła, oraz kilka takich ogólnych ołtarza, trumny i wieńców.
    Na cmentarzu kilka szerszych podczas opuszczania trumny. Później już tylko tele, żeby nie denerwować ludzi zebranych, bo nie ukrywam kilka osób było niezadowolonych z tego że ktoś biega z aparatem i robi zdjęcia.

Podsumowując, myślę że jak weźmiesz 17-55, 50, 70-300 będzie to zestaw którym zrobisz spokojnie zdjęcia.
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Coś już napisał Awatar giltoniel
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

mnie właśnie w pierwszej chwili zaświtało pytanie: jak się zachować? Rozumiem, że kulturalnie, dyskretnie itp, a jednak miałbym poważne wątpliwości, czy zgodzić się na fotografowanie pogrzebu. Zgadzam się z tym, co napisał Vitez, a dokładniej z brakiem zrozumienia dla fotografowania takiej "okazji".

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Ja również nie zgodził bym się, jeżeli miałoby być to kogoś kto mnie poprosił bym zdecydowanie odmówił, zaprzeczył i nakrzyczał ! Z drugiej strony gdybym dostał takie zlecenie to już co innego, kasa robi swoje. Zastanawiam się jednak czy ośmieliłbym się wziąć cały sprzęt foto na taką okazję. Nie wyobrażam sobie wziąć podejść ze statywem i pstrykać 35 1.4 L na 3-ech ekspozycjach, żeby później fajnego hdrka wyciągnąć. Nie wyobrażam sobie pstrykać 1d z podpiętym telezoomem typu 70-200 ? Co jeszcze asystenta do trzymania blendy ?

Dla mnie zdjęcia z pogrzebu mają wyglądać żadnie czyli tak, że później jak się ogląda to nie zatrzymuję ani na chwilę wzroku (kicz project). Dlatego osobiście jakbym miał robić to zabrałbym 400D z kitem i robił zdjęcia bez lampy.

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Fotografowałem pogrzeby kilkakrotnie. Ostatnio na wyraźną prośbę Rodziny zmarłego - zresztą wspaniałego człowieka i zapalonego fotografa.

Zdj. trumny z dołu robiłem jeszcze przed samą mszą. Potem fotografowałem z chóru, łącznie z wynoszeniem trumny z kościoła (pełna dyskrecja i ciekawe kadry Rodziny idącej za trumną - centralnie z góry).

Rodzina mieszkająca w Austrii jest mi wdzięczna za ten dokument fotograficzny.

Sprzęt: 30 D, 35L i 85L (tym ostatnim głównie na cmentarzu - krótkie, dyskretne tele).

Po pogrzebie mojego Teścia w tym roku, wracając do rodzinnego miasta Matka pokazała mi starą fotografię ze zmarłym Bratem i Rodziną nad Jego ciałem (w tamtych czasach zmarły leżał do pogrzebu w mieszkaniu) więc nie jest to jakiś wymysł XXI wieku.

Śmierć jest tak samo naturalna jak narodziny. Czego się tu bać ? Zdjęciami można oddać również cześć i szacunek zmarłemu.
    Ostatnio edytowane przez BuRton ; 30-12-2008 o 20:58

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

"Ordynator" 17-55 i 70-300 spokojnie wystarczy do zrobienia całości. Na cmentarzu jak najmniej ruchu, z dystansem i raczej nie zmieniaj szkieł, bo to wszystko rozprasza uczestników. Przerabiałem to: niezbyt przyjemna impreza
    Amator martwi się o sprzęt, Profesjonalista o kasę, a Mistrz o światło...
    Mariusz Łanucha
    Moje zdjęcia ślubne, fotografia ślubna.

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

robiłam zdjęcia na pogrzebie mojej prababci...bo mama kazała;/ nie byłam zadowolona i głupio mi było strasznie latać z tym aparatem ..
    jednak w kościele rzeczywiście ciemno było....dlatego tu coś jasnego i wysokie ISO konieczne
    podczas mszy odradzam robić zdjęcia...z szacunku dla zmarłego i żałobników.

Doradziłabym tylko tele i oddalić się od pogrzebu...tuż przed końcem mszy dyskretnie wymknąć się z kościoła...można sfotografować wychodzących z kościoła żałobników idących za trumną...
    Na cmenatrzu również radzę z daleka operować zoomem. Pogrzeb jest głównie po to by pochować kogoś zmarłego a nie uwiecznić i pokazać jaki to piękny pogrzeb był, żeby te zdjęcia całą Polskę obiegły...to nie jest ślub.

Z resztą mam te zdjęcia na dysku...od roku nie zajrzałam do tego folderu ani razu.....
    Ostatnio edytowane przez Paenka ; 30-12-2008 o 23:52
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Pewnie juz wejde na OT ale tylko swoje zdanie przedstawie - jakby mnie ktos poprosil o zdjecia na pogrzebie to bym krtko odpowiedzial: NIE (pod koniec pazdziernika mialem pogrzeb dziadka, na szczescie nikt nie poprosil, za to mlody brat cioteczny pstrykal kompakcikiem klasy Premiere, blyskal lampa i mnie wnerwial ogolnie). Nawet szefowi/dyrektorowi .
    Dla mnie robienie zdjec to ma byc przyjemnosc a nie obowiazek. A z robienia zdjec na pogrzebie zadnej przyjemnosci nie mialbym.

No i nasuwa się pytanie absolutnie podstawowe?
    Po co komu zdjęcia z pogrzebu ???
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Coś już napisał Awatar RyszardSwiderski
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Jak najbardziej zgadzam się z wypowiedziami mówiącymi, iż robienie zdjęć na pogrzebie to bez sens. Co ma być na fotach? Trumna, ludzie płaczący?? Na pogrzebie mojego dziadka koleś latał z kompaktem (analogiem jeszcze wtedy) i błyskał po trumnie i po ludziach... teraz babcia ma w szafce cały plik fotek trumny i dziadka w niej... Bez sensu nikt nie ma ochoty ich oglądać, wolę zdjęcia kiedy żył... gdzie jest uśmiechnięty... a nie...
    40D, 50 f/1.8 II, 17-50 f/2.8, 70-200 f/4L, 8 f/3.5, 580EX II

Domyślnie

Takie zdjęcia to kwestia gustu i dobrego smaku. Z moich najbliższych pożegnałem w ciągu roku dziadka i tatę, nawet mi do głowy nie przyszło żeby robić zdjęcia mimo nacisku rodziny. I dzięki temu pamiętam ich jak wyglądali za życia-ale to moje odczucia. Jeśli chodzi o zlecenia to myślę że zrobiłbym to ale starając się nie wyróżniać za bardzo.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szybki-pl Zobacz posta
    Takie zdjęcia to kwestia gustu i dobrego smaku. Z moich najbliższych pożegnałem w ciągu roku dziadka i tatę, nawet mi do głowy nie przyszło żeby robić zdjęcia mimo nacisku rodziny. I dzięki temu pamiętam ich jak wyglądali za życia-ale to moje odczucia. Jeśli chodzi o zlecenia to myślę że zrobiłbym to ale starając się nie wyróżniać za bardzo.

Na takie zlecenia, to raczej bym nie liczył, bo kto lubi oglądać trumny ???
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów