Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Focus shift

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie Focus shift

Focus shift - to temat dyskutowany zarówno na forum dpreview, jak i na wielu innych forach.

Ta dolegliwość występuje najczęściej w przypadku obiektywów o dużym świetle, typu 1.2, czy 1.4, przy malej odległości od fotografowanego obiektu i przy maksymalnych wartościach przysłony.
    Ten defekt czasem występuje w obiektywach Canona typu 50 f1.2, w 85 f1.2, a także w Sigmie 50 f1.4, czy w szkle Carl Zeiss 50 f1.4.
    Ciekawe, że na naszym forum jeszcze się nie natknąłem na opinie i na dyskusje na ten temat.
    Focus shift - to defekt, który potrafi zepsuć przyjemność fotografowania szkłami o dużym świetle.
    Przymierzając się do zakupu jasnej stałki natknąłem się na ten, nie znany mi dotychczas temat, który może zainteresować również innych amatorów szkieł o dużym świetle.
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Może coś więcej na ten temat, jakieś sample, przykłady...

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Ta dolegliwość występuje najczęściej w przypadku obiektywów o dużym świetle, typu 1.2, czy 1.4, przy malej odległości od fotografowanego obiektu i przy maksymalnych wartościach przysłony.
    Niezupełnie. FS to defekt polegający na przesunięciu się płaszczyzny ostrości w zależności od użytej przysłony. Scenariusz jest taki:

1. AF ostrzy na pełnej dziurze i trafia idealnie w punkt.
    2. Domykamy przysłonę do np. f/2 i GO oddala się od aparatu.

Tyle teorii. Badać tego nigdy mi się nie chciało.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

A ja właśnie dośc niedawno czytałem bardzo ciekawy artykuł poruszający krestię rozkładu GO i po częśći też omawianego tutaj efektu FS, może kogoś to zainteresuje, w każdym razie autor omawia tutaj przyczyny tej wady o których nie miałem pojęcia do tej pory..

http://www.accord-foto.pl/index.php?artykul=280

Może będzie ktoś w stanie poprzeć/obalić postawione tam tezy na podstawie własnego doświadczenia.. ;-)

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Domyślnie

Chodzi o to, że jest "więcej głębi z tyłu, niż z przodu punktu", na który się ostrzyło?

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Opa_Apo Zobacz posta
    Chodzi o to, że jest "więcej głębi z tyłu, niż z przodu punktu", na który się ostrzyło?
    Nie. To akurat jest normalne i prawidłowe. Chodzi o to, że płaszczyzna ostrości oddala się (lub przybliża) do obiektywu wraz z jego domykaniem. Jest gdzie indziej dla tego samego obiektywu przy pełnej dziurze a gdzie indziej po jego domknięciu.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Nie. To akurat jest normalne i prawidłowe. Chodzi o to, że płaszczyzna ostrości oddala się (lub przybliża) do obiektywu wraz z jego domykaniem. Jest gdzie indziej dla tego samego obiektywu przy pełnej dziurze a gdzie indziej po jego domknięciu.
    Dziękuję za odpowiedź. Poczytałem jeszcze trochę na temat i się przejaśniło nieco. Teraz tylko czekać aż posypią się posty "czy mój obiektyw ma focus shift - proszę o ocenę" XD

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

I ja tak chyba mam w 50mm F1.8 Przy F1.8 jest w miare powtarzalnie ostro. A po domknieciu do np F4.0 robi sie totalnie mydlo Wiec na 100% takie cos wystepuje. Czy zytnia mogla by cos z tym zrobic ? Czy tego plastiku nie ruszaja ?

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Podaję adres strony photozone, na której można zobaczyć skutki focus shift w przypadku słynnego obiektywu Canon 50 f 1.2 L:

http://www.photozone.de/canon_eos_ff..._12_5d?start=1

Po zakupie kosztownej stałki może nas spotkac przykra niespodzianka wynikająca z "pływającej" ostrości.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Podaję adres strony photozone, na której można zobaczyć skutki focus shift w przypadku słynnego obiektywu Canon 50 f 1.2 L:

http://www.photozone.de/canon_eos_ff..._12_5d?start=1

Po zakupie kosztownej stałki może nas spotkac przykra niespodzianka wynikająca z "pływającej" ostrości.
    A tu jest ciekawy artykuł na ten temat:

http://diglloyd.com/articles/Focus/FocusShift.html
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 26-09-2010 o 16:39 Powód: Automerged Doublepost
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Niektórzy dyskutujący to zaiste przedziwne zjawisko na forach pewnie myslą, że odkryli Amerykę. Młody zawsze zdziwiony.

To sie nie nazywa focus shift tylko po prostu aberracja sferyczna. W dzisiejszych czasach w zasadzie występuje tyko w najjaśniejszych obiektywach. Mimo stosowania asferycznych soczewek, nie udaje się jej całkowicie wyeliminować w obiektywach f/1.2 czy 1.0 . Obiektywy standard czy lekkie tele f/1.4 czy f/1.8 nie mają zwykle soczewek asferycznych, więc pewna aberracja sferyczna też pozostaje.

Jak przestować czy obiektyw wykazuje AS (czyli, czy pozycja optymalnej ostrości zmienia się między pełnym otworem a przymknięciem o 2-3-4 wielkości) jest opisane np. w książce wydanej w 1950 r. Ogniskowa obiektywu zmienia się z przysłoną - oczywiście bardzo nieznacznie ale wystarczająco żeby trzeba było skorygować fokus.

Co jeszcze nowego, a przdwojennego, młodzi entuzjaści fotografii odkryją na dpreview ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    P.S. Nie radziłbym wstrzymywać oddechu w oczekiwaniu na pojawienie się wkrótce stałek f/1.2 bez aberracji sferycznej.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 26-09-2010 o 20:40 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów