Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: 24-70 2.8 problem

Domyślnie

Kupiłem 24-70 2.8L i mam wrażenie ze jest z nią coś nie tak. Posiadam również obiektyw 50mm 1.8 Robiłem zdjęcia dla porównania i jeżeli chodzi o ostrość zdjęć to te z obiektywu ze stałą ogniskową wychodzą nieco lepiej. Elka chodzi cicho i szybko, ale spodziewałem się czegoś więcej również jeżeli chodzi o ostrość. Sprawdzałem czy czasem nie ostrzy troszeczkę przed, lub za obiektem, mój aparat (C 50D)posiada funkcję korekcji tego, ale nic to nie daje. Proszę o poradę, czy te obiektywy nie odstają zbytnio z ostrością od tych zwykłych np. stałki 50mm 1.8, czy może z moim jest coś nie tak i jak można to naprawić.
    50D + 24-70 f2.8 L + 50 f1.8 + 580EX II
    www.gwojcik.pl

Domyślnie

Z tego co slyszalem to ta elke pod wzgledem ostrosci wypada bardzo dobrze. Najlepiej jakbys umiescil jakies sample to bedzei zdiagnozowac o co chodzi. Pozdrawiam

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GWojcik85 Zobacz posta
    Kupiłem 24-70 2.8L i ......spodziewałem się czegoś więcej również jeżeli chodzi o ostrość. .

bo ten obiektyw to swoistego rodzaju ... legenda

a od legendy oczekuje sie tego by ... była. ale niekoniecznie dobrej jakosci

wg mnie 24-70 jest marny i tyle, moze wytrzymuje konkurencje z zoomami ale to wszystko. aaaa, no i ma 2.8 i dlatego wszystkim drżą przed nim łydki

no i tak powstaje legenda

Domyślnie

Ciekawy wniosek, czyli wychodzi na to ze duzy procek fotografow posluguje sie tym obiektyw tylko dla czerwonego paska i dlatego ze wszyscy taki maja. Osobiscie go nie uzywalem, ale kilku znajmoych ma i bardzo chwali. A co do konkurencji z zoomami to jest to bodaj najlepszy zoom w tym zakresie do Canona. A porownywanie do stalek raczej nie sensu...

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Wg mnie nie ma co porownywac zooma do stałki, stałka zawsze bedzie lepciejsza w jakosci obrazowania i tyle. Pytanie, na ile wg Ciebie odbiega od normy jaka sobie postawiles kupujac tą L-ke ? Cudow sie spodziewales ?

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

no códów nie ma się co spodziewać mam ten obiektyw i jestem bardzo zadowolony a trzeba pamiętac że to nie jest już młodzieniaszek pezynajmnieju mój :P i nie ma się za bardzo co podniecać poprostu bardzo dobry obiektyw z super ogniskowymi a na dodatek wytrzymały i wzorowo wykonany

Domyślnie

Spodziewałem się, że obiektyw chwalony i polecany przez wielu fotografów na który trzeba wydać około 800funtów będzie lepiej ostrzył od najtańszej stałki Canona za 60funtów
    Zdjęcia nie są najlepszej jakości, zrobiłem je na szybko przy świetle takim jakie było czyli światło z okna po południu.
    Dodam jeszcze ze przy obiektywie 50mm mam skorygowany o 20 jednostek do tyłu, moim zdaniem najlepszy efekt uzyskuje właśnie przy takim przesunięciu GO

[EDIT]
    Mam problem z zamieszczeniem ampli, jak tylko się z tym uporam to zamieszczę
    [EDIT]
    zamieszczam link
    oba obiektywy ustawione na f4, starałem sie ustawić taką samą ogniskową, wyszła 48mm na zoom-ie
    http://www.imagic.pl/files/view/10586/4crop.jpg
    tutaj oba z maksymalną dziurą
    50mm 1.8 - 24-70 2,8
    http://www.imagic.pl/files/view/10586/crop.jpg

Widzę, że po prostu muszę sie przyzwyczaić do tego. Jestem zadowolony z tego obiektywu, poza tą ostrością jest świetny. Cichy, szybki, dobrze wykonany.
    Ostatnio edytowane przez GWojcik85 ; 27-12-2008 o 16:54
    50D + 24-70 f2.8 L + 50 f1.8 + 580EX II
    www.gwojcik.pl

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koy Zobacz posta
    A co do konkurencji z zoomami to jest to bodaj najlepszy zoom w tym zakresie do Canona. ...
    no i na tym koniec. na wiecej nie ma co liczyć

reszta to legendy w które obrósł na forach

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Bezposrednie porównanie ostrości obu obiektywów można zobaczyć od lat w wielu testach np tutaj:
    http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=2

Nie ma wątpliwości, że po przysłonięciu do F=2,8 C50/1,8 daje znakomitą ostrość, przy F=4 to już rewelacja. Niemal każdy użytkownik Canona zetknął się z C50/1,8 i raczej co do ostrości tego obiektywu wszyscy są zgodni, podobnie jak co do tego że jest on tani, dosyć tandetnie wykonany i tak sobie skutecznie trafia AF. Po kupieniu C17-55/2,8 IS też natychmiast porównałem jego ostrość z moim C50/1,8 i z ulgą stwierdziłem, że jest zbliżona. Wydałem dokładnie 10 razy więcej kasy i jestem zachwycony C17-55. Nie ja jeden zresztą. Po prostu co innego wszechstronny jasny zoom z szybkim, celnym AF i dobrą stabilizacją a co innego skromny C50. Jeżeli ten C24-70/2,8 okaże się poprawny to sądzę, że nie często sięgniesz do C50.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GWojcik85 Zobacz posta
    Widzę, że po prostu muszę sie przyzwyczaić do tego. Jestem zadowolony z tego obiektywu, poza tą ostrością jest świetny. Cichy, szybki, dobrze wykonany.
    Inna sprawa jest to, ze jak juz wydales kaske na 50D to trzeba bylo kupic 17-55 IS a tak 24-70 to ni przypial ni wypial... Albo odrazu FF
    A te cropy co zapodales, to w normie sa... Idz rob fotki a nie analizuj

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów