Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: problem z synchronizacją błysku

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Jakub_Luchowski
    Miasto
    podkarpackie/ świętokrzyskie, mazowieckie...

Domyślnie problem z synchronizacją błysku

Witam serdecznie i proszę o ewentualną pomoc.

Canon'y od kilkunastu lat świetnie zdawały egzaminy z technicznych eksperymentów i wyzwań, które przed Nimi stawiałem.
    Nadal jestem bardzo zadowolony, ale natrafiłem na mały problem.
    Po zakupie dodatkowych zestawów, wielokrotnych własnych testach i u sprzedawcy, producenta... nadal nie mogę znaleźć przyczyny braku synchronizacji błysku.
    http://luchowski.com.pl/images/zoom/...wsize/xxx1.jpg
    http://luchowski.com.pl/images/zoom/...ewsize/xxx.jpg
    40D, 430EX, czasy: 1/30-1/100
    - sterownianie lampy wbudowanej/ zewnętrznej na: E-TTL II, Wielosegm; Uśredniony
    - synchronizowanie błysku na: zamykanie/ otwieranie migawki
    - wymuszanie błysku z dodatkowymi fotocelami, obudowania blendami...etc...

- wymuszanie błysku przewodem synchronizacyjnym podłączonym do jednej z lamp ( rozdzielki producent odradza, ze względu na możliwość uszkodzenia ) Może jednak ktoś z Was próbował?

Zaznaczam, że błysk jest, ale 100/1000 sekundę przed otwarciem migawki ( nie widać go na utrwalonym zdjęciu/ matrycy.

Będę wdzięczny za ewentualne sugestie, uwagi, komentarze.
    W razie pytań lub uwag, służę pomocą.

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Jakub_Luchowski ; 13-11-2008 o 11:34

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

nie do końca rozumiem co tam kombinujesz, ale powszechnym powodem problemów z synchronizacja błysku jest przedbłysk pomiarowy E-TTL.

przełącz 430EX w tryb M, w miarę potrzeby zredukuj moc (instrukcja, str.19),
    kable synchro wywal w diabły (te zarówki błyskowe 68Ws, co je tam widać na zdjęciu mają wbudowane fotocele) i wszystko zagra.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    nie do końca rozumiem co tam kombinujesz, ale powszechnym powodem problemów z synchronizacja błysku jest przedbłysk pomiarowy E-TTL.

przełącz 430EX w tryb M, w miarę potrzeby zredukuj moc (instrukcja, str.19),
    kable synchro wywal w diabły (te zarówki błyskowe 68Ws, co je tam widać na zdjęciu mają wbudowane fotocele) i wszystko zagra.
    Dzięki za zaiteresowanie i sugestie.
    "Kombinje" aby wszystko ładnie doświetlić i za każdym razem jedna z lamp błyska, ale nie mieści się w przedziale czasowym otwarcia migawki: 1/60 - 1/100.
    Powszechnie i mnie jest wiadomo o przedbłysku/ "redukcja czerwonych oczu"/ badanie ostrości...etc i wyłączam.
    Na str. 19 instrukci jest również o ustawieniu błysku na początek lub koniec otwarcia migawki, ale nijak się to ma do testów również z lampą wbudowaną, co również bez efektów testowałem bez widocznych efektów.
    Nie wiem, czy rezygnacja z kabli synchro w moim przypadku była by dobrą decyzją, bo tylko dzięki nim odpalają 2 z 3 lamp, jak widać na zał. linkach, a poprzez próbę wymuszania 430stką lub wbudowaną, zupełnie nie ma efektu ;/
    68Ws, mają nie tylko wbudowane fotocele, ale również wejście na kabel synchro, którym podpinałem dodatkowe fotocele, bledny kierowałem na błyskające lampy...etc... również nic nie gra i nie buczy ;/ ;[
    Cytat Zamieszczone przez Szczur88 Zobacz posta
    Ew w ogóle olej lampę wbudowaną, i odpalaj kablem jedną lampę, resztę z fotocelek
    Właśnie to robiłem, ale lampa z kabla się odpala, jedna na fotocele reaguje, druga już nie.
    Po zamianie, to samo z fotocelą, podpięciem dodatkowej... ustawianiem blend, aby złapały może odbłysk.
    Dlatego chciałem zastosować:
    ( rozdzielki producent odradza, ze względu na możliwość uszkodzenia ) Może jednak ktoś z Was próbował?
    Cytat Zamieszczone przez bundyr88 Zobacz posta
    może w pomieszczeniu jest za jasno i fotocele nie działają
    Też tak podejżewałem, producent/ sprzedawca, też sugerował...
    Po testach w zupełnej ciemności, wysyłka do producenta/sprzedawcy ( u Niego działa, załączył 20 próbnych zdjęć, ale robił na innym, niż Canon sprzęcie, choć zapewniał, że przy jakimś oknie, widać ciemności ) odbiór lamp i znowu to samo ;/ ;/ ;[

Ehhh... Zastanawiam się nad radiowym systemem.
    ( rozdzielki producent odradza, ze względu na możliwość uszkodzenia ) Może jednak ktoś z Was próbował? to i ja przetestuje i nie poświęcę puszki ;]

Jeszcze raz bardzo dziękuję za sugestie, uwagi i konstruktywne podejście do sprawy.
    Będę jeszcze "kombinował" powiadomię o efektach, a jak jeszcze komuś z Was wpadną jakieś pomysły, proszę o kontakt.

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Ew w ogóle olej lampę wbudowaną, i odpalaj kablem jedną lampę, resztę z fotocelek

Domyślnie

może w pomieszczeniu jest za jasno i fotocele nie działają

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

lampę wbudowaną zamknij w tym zastosowaniu raz na zawsze i zapomnij o niej.

430EX zamocuj na stopkę aparatu i włącz w tryb M (w lampie!!),
    aparat również w tryb M, przysłona i czas wg potrzeb.
    wszystkie 68Ws (nie wiem ile ich masz? na zdjęciach widzę dwie ale wspominasz coś o trzech?) powinny Ci odpalić od wbudowanych w nie fotocel bez żadnych dodatkowych kabli synchronizacyjnych, itp.

sprawdź.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

i te wszystkie kable wywal (czyt. schowaj do szuflady) u mnie latało w takiej konfiguracji bez problemów...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Miasto

Domyślnie

Lampe wbudowaną użyłem 1-szy raz od kilkunastu lat, wyłącznie do testów.
    40D i 430EX na M, przesłona fakt, że do moich upodobań, ale czas: "bulp" do 1/100~1/160 "technicznie" było by dokładniejszym stwierdzeniem.
    2szt. - 68Ws i jedna kontra, widoczna na: http://luchowski.com.pl/images/zoom/...ewsize/xxx.jpg nad tłem ( obok kwiatka ) jednak nie odpalają ;[

Kabli nie wywalam... nie chowam, lecz ciągle wyciągam je z szuflady... już prawie podłączyłem dwa pod jedno wejście... ale boję się ;/ puszka się spali, czy nie?... rzucać monetą?
    Wyciągam też z szuflady starego, dobrego ZENIT'a TTL i ukochaną CMIEHę 8M... testy wytrzymają, ale na efekty skanowania negatywu szkoda mi trochę czasu bo i tak nijak się to ma do wytrzymałości napięcia.

Może miernikiem zmierzę napięcie i wyszukam gdzieś jakie dopuszczalne ma 40D?
    Proszę o cierpliwość, efekty eksperymentów dopiero na następnych sesjach przy rozłożonym komplecie i podobnych warunkach oświetleniowych.

Raz jeszcze dziękuję.
    Ostatnio edytowane przez Jakub_Luchowski ; 13-11-2008 o 17:01

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

40D ma zapewne jak wiekszość max 250V na wyjściu PC. Te żarówki to nowy sprzęt więc powinny być całkowicie bezpieczne dla aparatu. Jeśli chodzi o rozgałeźnik to chyba chodzi o możliwość uszkodzenia lamp (jedna od drugiej?) a nie uszkodzenie aparatu (jeśli sie mylę to niech mnie ktoś poprawi). Ja z powodzeniem używałem takiego rozgałęźnika do odpalenia dwóch lamp, ale stopkowych, więc wogóle sie o napięcia nie martwiłem.

Rozumiem że masz jedną z tych żarówek podpiętą do aparatu kablem. Ona już powinna załatwić całą sprawe wyzwalania. (po fotoceli drugą parasolke i kontre, bo kontra chyba ma fotocele?) Po co więc jeszcze ta 430stka?

Używałem bardzo podobnego zestawu, z tym że na miejscu tej kontry była SB-26. Wszystko odpało bez problemu przez fotocele. Do wyzwalania fotocel używałem 580ex założonej na stopke aparatu (na 1/128 mocy) żeby wyeliminować plączące sie kable.
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Miasto

Domyślnie

Właśnie o takie potwierdzenie mi chodziło ;]
    Jeśli chodzi o ewentualne uszkodzenie lamp, nie będę się bardzo przejmował i ewentualna naprawa lub wymiana na nową nie zrujnuje mnie zbytnio finansowo.
    Dla ścisłości, kontra posiada fotocele; 430EX używałem tylko i wyłącznie dodatkowo do testów, co nie przyniosło spodziewanych efektów.

Opisany problem jednak pozwolę sobie pozostawić otwarty.
    Ktoś może kiedyś tu trafi i będzie również miał podobny problem, a i mnie miło będzie tu czasem zaglądnąć z pozytywnym rozwiązaniem po kolejnych testach.

Serdecznie dziękuję i biorę się za c.d. eksperymentów ;]

Pozwolę sobie ( ale to już na prv ) zapytać, gdzie można kupić rozdzielkę, aby uniknąć łączenia i lutowania przewodów.
    Szukałem dużo i każdy mówił " nie mamy i odradzamy " i chyba morał tego całego tematu jest, poprzez wprowadzanie w błąd niekompetentnych sprzedawców: " nie polecamy, bo nie mamy" ;D

Pozdrawiam.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów