Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: 24-70 2.8 problem

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie 24-70 2.8 problem

witam,

kupiłem dzisiaj używaną 24-70L. Jest to mój pierwszy obiektyw z serii L i zastanawiam się jak powinien prawidłowo działać, bo po pierwszych kilku minutach prób zauważyłem, że ta L'ka wcale nie jest jakoś nieporównywalnie szybsza niż moje poprzednie kitowe obiektywy, nie jest to takie pstryk już jakiego się spodziewałem, ale widać sam moment przejścia w ostrzeniu przy 70mm z obiektu metr na obiekt 30 m przed obiektywem. Moja zwykła 50mm1.8 chodzi wprawdzie głośno ale z tą samą prędkością. Zastanawiam się czy to może wina mojego body(próby były robione na analogowym canonie 500), które ma zbyt słabą baterię albo nie jest w stanie wesprzeć obiektyw tej klasy. Z drugiej strony wydaje mi się, że jeśli byłby problem z silnikiem to obiekyw w ogóle nie chodziłby na af. Proszę o wasze sugestie.
    Ostatnio edytowane przez dkocur ; 18-12-2008 o 12:59

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Spróbuj podpiąć to szkło do 400d, 30d, 5d. Różnica w latach produkcji tego szkła a puchy EOS 500 jest znaczna i może nie przenosi przez styki pełnej mocy ?

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

sytuacja na pewno sie zmieni po podpieciu tego szkła pod jakies bardziwj współczesne body
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Zablokowany

Domyślnie

Ja ostatnio sprzedałem swój 70-200/4 pewnemu panu, który (to jest pierwsze jego L) napisał mi, nie z pretensją lecz troską, że ,,AF jest słyszalny!!!''. Ehhhh. Zakładając, że nie jest walnięta ta twoja ela - na odległość tego nie ocenię - to po prostu sprawdź ją w kiepskim świetle, jak łapie, czy łapie i czy się myli. Potem zrób to z kitem i napisz jeszcze raz...

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Ale Panowie to waży prawie kilogram więc jest czym kręcić, ja drugie co zauważyłem po przesiadce ze starej poczciwej Sigmy 24-70 był znaczny spadek ilości zdjęć na akumulatorze ( Sigma 600-800 do Canon 400-600)
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Zablokowany

Domyślnie

A jakie ma znaczenie waga do pracy AF? Żadnego. Żre prąd? Nie ma isa więc nie wiem dlaczego. Może naprawdę coś ją boli....nie pomogę na odległość, poszukaj kogoś z forum, kto ma taką i się skonfrontujcie.

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    A jakie ma znaczenie waga do pracy AF? Żadnego.
    Bezwładność ?
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Moja elka 24-105 na starym kliszowym eosie 5 chodzi tak samo szybko jak na 5d, wiec wydaje mi się, że wiek body nie ma znaczenia. Eos 500 jest chyba mniej więcej z tego samego okresu czyli z początku lat 90-tych, czyli nie powinno być dużych różnic. Ale pewny nie jestem. Co do porównania, które szkło żre więcej prądu to ja nie zauważyłem istotnych różnic na 350d między sigmą 24-70 a elka 24-105, mimo że ta ostatnia chodzi non stop z isem. Jeśli chodzi o szybkość ostrzenia to tak jak napisał himi najlepiej porównaj z inną sztuką 24-70L w takich samych warunkach.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Zablokowany

Domyślnie

Przepraszam, co? Jaka bezwładność. To AF w 70-200 IS, które waży sporo więcej powinien być wolny jak w 50mm 1,8...Z resztą, o czym my mówimy...

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dkocur Zobacz posta
    witam,

kupiłem dzisiaj używaną 24-70L. .....
    .....które ma zbyt słabą baterię albo nie jest w stanie wesprzeć obiektyw tej klasy. Z drugiej strony wydaje mi się, że jeśli byłby problem z silnikiem to obiekyw w ogóle nie chodziłby na af. Proszę o wasze sugestie.
    Moim zdaniem Twoja sugestia o slabej baterii jest bardzo prawdopodobna. Mialem podobny przypadek podpinajac C. 17-40L f/4 do starszego analoga, zaskoczyla mnie wolna praca AF w porownaniu z praca w 20D, wymiana baterii w analogu na swieza rozwiazala problem.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów