Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 44 z 44

Wątek: AF i aberracja na Canon 85mm 1.8

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Intrygujące

oswietl sobie kartke A4 światłem studyjnym ( 5600 K żeby byś juz ścisłym ) to sam zobaczysz to intrygujące zdarzenie

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Jak szkło wraca i dalej ma BF/FF to znaczy że to nie szkło ma ten problem ... bynajmniej takie moje zdanie
    Myślę, że zmienisz szybko zdanie po oddaniu na Żytnią pierwszy raz sprzętu do regulacji FF/BF. Ja oddawałem 3 razy ten sam sprzęt i po trzecim razie jest w miarę - nie idealnie, ale sprzęt daje się używać. Na szczęście stać mnie było na nowy aparat, gdzie jest regulacja FF/BF i problematyczne szkła sobie wyregulowałem perfekcyjnie - teraz mi dopiero dobrze działają od pełnej dziury.

Cytat Zamieszczone przez kicha Zobacz posta
    oswietl sobie kartke A4 światłem studyjnym ( 5600 K żeby byś juz ścisłym ) to sam zobaczysz to intrygujące zdarzenie
    Chyba nie do końca o to chodzi... Jak czasem oświetlam sobie białą ścianę wzorkiem z lampy błyskowej, to też nie mam problemów z ustawieniem AF'a dowolnym aparatem. Czasem jednak nie chce mi się chodzić z lampą, nie mówiąc już o oświetleniu studyjnym (5600 K).

A tak jeszcze dopełniając temat problemów z AF - większość puszek inaczej ustawia ostrość w świetle dziennym a inaczej w żarowym (dla żarowego pojawia się FF, jeśli w dziennym jest OK)

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Tak sobie myślę, że jak kartka jest biała i gładka, to jest zawsze ostra
    Dobre....
    można też powiedzieć, że nigdy nie jest ostra
    w każdym razie autofocus nie ustawi na niej ostrości

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta

Chyba nie do końca o to chodzi... Jak czasem oświetlam sobie białą ścianę wzorkiem z lampy błyskowej, to też nie mam problemów z ustawieniem AF'a dowolnym aparatem. Czasem jednak nie chce mi się chodzić z lampą, nie mówiąc już o oświetleniu studyjnym (5600 K).

)
    masz racje. nie o to chodzi

ale nie chodzi rówwnierz o to aby testy FF/BF wykonywać przypadkowo

bo one mają nam pokazać ( lub nie ) wade szkła a nie naszą czy też pokazać skutecznosc AFu w trudnych warunkach

więc jedynym sensownym testem jest test przy oswietleniu studyjnym ciągłym. a w takich warunkach fokusowanie na mały krzyżyk lub obok niego moze zmylić bo na białą kartke tez wyostrzy.

zapraszam kogoś z kamerą to nagra to zdażenie i będzie mozna podziwiać ten "cud niemozliwy" na you tube

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów