Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: AF i aberracja na Canon 85mm 1.8

dejv
    Guest

Domyślnie AF i aberracja na Canon 85mm 1.8

Witam,

Od dłuższego czasu Was czytuję, a teraz postanowiłem się zarejestrować.

Zakupiłem nowy C85mm 1.8 i jako, że pogoda dopisała postanowiłem go wypróbować. Generalnie jest ok, ale załamała mnie aberracja przy takim ujęciu:

Przykład: crop 100%:

Ja wiem, ze to nie jest szkło do takich zdjęć, ale bez jaj..
    Problem dotyczy kilku takich zdjęć,.

Druga sprawa, przytrafia mi się zawodność AF, ostrość poszła na tory, co widać tu:

Macie takie przypadłości, czy lepiej się nie zastanawiać i reklamować/wymienić?

- robione na 40d
    - ostre słońce, zimno ok. 2 stopnie
    - szkło kupione w Generacja Sp. z o.o. w Łodzi.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Analizuję zdjęcia i muszę przyznać, że problem z AF jest poważniejszy niż tylko na jednym ujęciu:

Będę wdzięczny za pomoc, dzięki.
    Ostatnio edytowane przez dejv ; 14-12-2008 o 20:39 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar fyrste
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Co do aberracji - to ten obiektyw tak akurat ma...
    Co do AF - to albo Twoja wina (musiałbyś dodatkowe testy zrobić), albo musisz wysłać obiektyw i puszkę do serwisu...
    Canon 855D + 8-200mm f4

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Ja używam tego szkła z 400D. Aberracje przy tak kontrastowych detalach to norma, a co do AF - u mnie jest dobrze, jeśli są przestrzelone to raczej z mojej winy. U ciebie wygląda na FF, ale posprawdzaj jeszcze, popróbuj ze statywem i nieruchomymi obiektami.
    Ostatnio edytowane przez Biperek ; 14-12-2008 o 21:10
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Potwierdzam. Aberruje otwarty na maxa, ale przymykanie szybko likwiduje problem.
    A czy jak robiłeś zamieszczone foty, to przekadrowywałeś? Przy 1.8 z bliskiej odległości przekadrowanie może "zgubić" ostrość, choć na tych zdjęciach odległość nie była chyba mała. Jak szkło na gwarancji, to ślij do serwisu. Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Domyślnie

A tam bawić się, robić testy, wysyłać do serwisu itp. Po co się stresować? Wymień od razu na inny egzemplarz i po kłopocie. AF ewidentnie nawala.
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

dejv
    Guest

Domyślnie

Fyrste, Biperek: dzięki, porobię testy, ale wczoraj jeszcze testowałem to w studiu pokojowym i dopiero teraz dopatrzyłem się podobnych zjawisk z AF:

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Potwierdzam. Aberruje otwarty na maxa, ale przymykanie szybko likwiduje problem.
    A czy jak robiłeś zamieszczone foty, to przekadrowywałeś? Przy 1.8 z bliskiej odległości przekadrowanie może "zgubić" ostrość, choć na tych zdjęciach odległość nie była chyba mała. Jak szkło na gwarancji, to ślij do serwisu. Pozdrawiam.
    Także dzięki. Nie przekadrowywałem. Szkło nowe, przyszło w piątek. Ale z lekka jestem w szoku..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No to Bodzius chyba masz racje. Po 1 dniu nawet nie byłem świadom, że takie jaja z tym AF są, dopiero dokładna analiza pokazała, co pokazała. Ale szkło bomba, jak trafi to jest pięknie:

No ale wymieniam jutro. Dam znać jak przebiega taka procedura w Generacji.
    Ostatnio edytowane przez dejv ; 14-12-2008 o 21:44 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Mój 85/1.8 ustawiał ostrość przed obiektem. Oddałem do regulacji na Żytniej na gwarancji. Dostroili do puszki 40D i jest OK, trafia tam gdzie powinien. AF jest bardzo celny i się nie myli. Co do aberacji to są one bardzo małe w płaszczyźnie ostrości ale w strefie nieostrości sa niestety spore dla otwartej dziury TTTM. Jestem bardzo zadowolony z tego szkła. Jak się pogoda poprawi to porównam sobie z 70-200/4L ustawionym na 85mm tak z ciekawości.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Aberracja - norma.
    Co do AF - mam identyczny problem. Rozwiązałem go w prosty sposób. Otóż moim zdaniem przy maksymalnie otwartym obiektywie GO jest tak mała, że aby płaszczyzna GO przebiegała równolegle do modela należy kucnąć (wbrew pozorom nie każdy o tym pamięta). Nie wiem czy w Twoim przypadku to ma sens, ale u mnie zniknął problem ostrego brzucha i nieostrych nóg/głowy. Też myślałem, że mam FF.

dejv
    Guest

Domyślnie

To widzę, że przypadków felernego AF w 85/1.8 jest więcej. Naczytałem się sporo o tym szkle, ale jakoś na to nie natrafiłem Oddaję do naprawy/lub wymiana na inny.

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Aberracja - norma.
    Co do AF - mam identyczny problem. Rozwiązałem go w prosty sposób. Otóż moim zdaniem przy maksymalnie otwartym obiektywie GO jest tak mała, że aby płaszczyzna GO przebiegała równolegle do modela należy kucnąć (wbrew pozorom nie każdy o tym pamięta). Nie wiem czy w Twoim przypadku to ma sens, ale u mnie zniknął problem ostrego brzucha i nieostrych nóg/głowy. Też myślałem, że mam FF.
    Słuszna uwaga. Ja mam prawie 190 cm (w butach pewnie nawet ponad). Teraz prawie zawsze kucam, przyklękam lub wykonuję inne akrobacje żeby "zniżyć się" do poziomu osoby fotografowanej. Oczywiście poza sytuacjami kiedy chcę przymanipulować perspektywą.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów