Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: sto-fen do 430 EX

Domyślnie sto-fen do 430 EX

Witam!
    Nabyłem dyfuzor sto-fen do lampy 430 EX. Na ulotce dołączonej do towaru jest jedno zdanie, którego sensu nie mogę pojąć. Brzmi ono: " There are no adjustments other than the manufacturers indicated maximum distance being reduced by a factor of 2,5". Proszę o pomoc, każdego kto zna na tyle angielski, że potrafi oddać o co tu chodz. Z góry dziekuję za odpowiedzi.

Coś już napisał

Domyślnie

Nie zmienia parametrów lampy poza tym, że liczba przwodnia spada 2,5 raza.
    (Z braku kontekstu trochę trzeba było zgadnąć, więc nie należy pokładać nadmiernej wiary w to tłumaczenie, ale brzmi sensownie więc pownni być ok ;-)).

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

czesto przy reklamach dyfuzorow podaja takie parametry ale tam jasno stoi napisane ze strata swiatla wynosi np 2,5 EV

sadze ze tutaj chodzi o to samo
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Domyślnie

Tak jak napisac piday jest dobrze, po prostu ostabia troche maksymalna moc.

Domyślnie

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi - teraz już wiem o co biega. A tak na marginesie - Koy, jeśli zmniejszenie liczby przewodniej o mnożnik (dzielnik) 2,5 to "trochę" - to ja dziękuję. Rozumiem wszak - zwłaszcza mając na uwadze następne zdanie z ulotki (którego nie przytoczyłem) - że automatyka lampy (ETTL) uwzględni tę stratę i zakomunikuje mi ją np. w postaci odpowiednio zmodyfikowanej liczby metrów skutecznego zasięgu lampy (na wyświetlaczu)?

Domyślnie

Oczywiscie automatyka to uwzgledni i doda odpowiednia korekcje. A co do spadku mocu to musisz pojsc na jakis kompromis. Mieksze swiatlo kosztem slabszej mocy. Z tego co wiem to stofen zabiera najmniej w porownaniu do lumiquestow czy innych wynalazkow. Wiadomo ze tam jest inna powierzchnia odbicia i strata swiatla. Jesli bedziesz potrzebowal duzo mocy to na chwile zdejmujesz stofena i blysk.

Domyślnie

No to alles klar. Co do spadku mocy - przy moich domowych fotkach nie sądzę żebym potrzebował większego zasięgu flasha niż 3-4 m, więc da się przeżyć; tym bardziej na zewnątrz gdzie lampy używam przy portretach jako błysk dopełniający. Zaś rozproszenie przyda się niewątpliwie. Jeszcze raz dzięki. pozdrowienia i wesołych świąt

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krismar72 Zobacz posta
    Rozumiem wszak - zwłaszcza mając na uwadze następne zdanie z ulotki (którego nie przytoczyłem) - że automatyka lampy (ETTL) uwzględni tę stratę i zakomunikuje mi ją np. w postaci odpowiednio zmodyfikowanej liczby metrów skutecznego zasięgu lampy (na wyświetlaczu)?
    A jak ma to niby zrobić ? Przecież liczbę metrów skutecznego zasięgu lampy komunikuje przed błyskiem (nawet pomiarowym) ? Chyba że masz lampę-jasnowidkę...
    Natomiast już sam dobór ekspozycji przez E-TTL oczywiście to uwzględni.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uprawnienia umieszczania postów