Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: AF i aberracja na Canon 85mm 1.8

dejv
    Guest

Domyślnie

No więc wracam do głównego tematu. Szkło wymienione na inne i to w dość szybkim czasie. Niestety wysyłka na koszt własny i zapomniano dodać gwarancję. No ale to szczegół.

Co najgorsze: problem nadal występuje, choć mam wrażenie ze już w mniejszym zakresie. Ale i tak AF jest zdrowo walnięty:

np:

Zwykle 1.8 i oczywiście na 40d. I to na statycznych rzeczach. Jeszcze gorzej jest zrobić udaną fotkę w ruchu, praktycznie 1/10 wyjdzie poprawnie, mimo, że na większości AF był ustawiony ok:

Czasami ja nie trafie, a AF.. trafi. WTF!?

Ale pokusiłem się także o sprawdzenie na innej C-puszcze, tym razem 400d, która też nie była kalibrowana a była używana z Tamronem a teraz z KITem.

Miałem kilka minut na to, ale i tak wyszło kilka pomyłek

Dodam, że puszka 40d z tamronem nie ma żadnych problemów..

I co? Znowu do wymiany ?...

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Boże weźcie mnie nie straszcie bo sam chciałem to szkło kupić, a że nie mam sklepu ze szkłami w mieście pozostaje net albo ściąganie np do media albo euro. A widzę tu że ostre pomyłki ma to szkło z AF.

Dobrze że mój Tamron 28-75 trafia w punkt.

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Możliwe, że faktycznie jest jakiś problem, ale takimi testami tego nie sprawdzisz. Zapodajesz takie tematy, że AF może się ustawić praktycznie w każdym punkcie. Noga mebla znacznie mniej kontrastowa niż dywan, tekst to morze potencjalnych celów itd. Jak już to zrób albo focus test chart albo bateryjki/pudełka. I koniecznie kilka strzałów na duże odległości.
    Body, stałki, zoomik

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

A czy spradziłeś aparat w innym obiektywem lub ten obiektyw z innym aparatem ?? Bo może to wina body ?
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

tomdz dobrze napisał. Zauważ, że na ostatnio pokazanych zdjęciach AF ustawiał się albo przed albo za "czerwonym kwadracikiem". Sam mam ten obiektyw i długo zwlekałem, aby porobić takie testy. W codziennym użytkowaniu szkiełko sprawowało się dobrze, ale w końcu jak uleglem jakiejś wewnętrznej presji ( aby przyspieszyć zużycie migawki ) to się za głowę złapałem, jak na gazecie, dywanie itp. głupiał AF. Weź pod uwagę, że sesnsor jest znacznie większy niz kwadracik, i dlatego często wydaje sie nam , że mierzymy w dany punkt, a sensor i tak ustawia ostrosć obok, bo akurat to miejsce było bardziej kontarstowe. Jeszcze raz zrób testy, gdzieś w plenerze. Jak dalej będzie źle to reklamuj. Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Wojciech O.
    Guest

Domyślnie

W czwartek zaopatrzyłem sie w egzemplarz takowego obiektywu. otwór ma tak wielki że np. na deske polakierowana białą farbą(z zachowaniem sladów słoi) nie ustawi ostrości( zapewne za mała GO), a sigma 24-70/2,8 od strzału ustawia(i to w niezbyt silnym świetle świetlówki). Na tekście faktycznie ciężko trafić właśnie próbowałem, rozrzut jak z PPsH-y ale jak mu dać coś normalnego trafia bez problemów.

Bywalec

Domyślnie

Ale ostrzyć trzeba też umieć - czy to przy małej jak i dużej GO...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

a ja sie zapytam czy jak robiles test to ze statywu?

mala odleglosc, mala glebia ostrosci, a czlowiek tez sie kiwa!

poza tym raz jest FF, raz BF
    zrob test raz, porzadnie http://focustestchart.com/chart.html
    w swietle dziennym!

Domyślnie

Kolejne do wymiany... Masz pecha. Sam widzisz, że walnięty i szkło nie spełnia Twoich oczekiwań. Do trzech razy sztuka, a jak i to nie pomoże - dopiero Żytnia :-D
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Coś już napisał

Domyślnie

mam to szkło w połączeniu z 40D i jest masakra. ostrzy zawsze sporo przed punktem ostrosci. wysyłka na Żytnią nie pomogła. Aż mi sie nie chce patrzec na ten obiektyw !

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów