Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: AF i aberracja na Canon 85mm 1.8

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam Was serdecznie,

na początek napiszę, że cieszę się, że znalazłem takie forum. Chętnie poczytam i podyskutuję z Wami

A teraz do rzeczy.

Ponieważ posiadałem omawiane szkiełko 85 f/1.8 i sprawowało się cudownie (wtedy z puszeczką Canon 10D), wydaje mi się, że testy kolegi dotyczące focusowania nie są przeprowadzona prawidłowo.

Oczywiście CA występowały przy dużych otworach, ale umówmy się, że nie ma rzeczy doskonałych. Jeśli komuś to aż tak bardzo przeszkadza, to przymknięcie do f/2.8 likwiduje problem prawie całkowicie... ;-)

Wracając do AF, po pierwsze, należałoby najpierw zrozumieć jak działa ten mechanizm. Na wielu przykładowych fotkach punkt ostrości jest wycelowany w miejsca, gdzie kompletnie nie ma żadnych kontrastów (np. gładki policzek, gładka i w dodatku zacieniona powierzchnia nogi od stołu). Precyzja AF bardzo zależy od tego gdzie wycelujemy i jak kontrastowa jest krawędź obiektu.

Druga sprawa, to odwzorowanie punktów ostrości na samej matówce. Pojedynczy sensor AF (pionowy, poziomy czy krzyżowy) ma z reguły (a już na pewno w przypadku 20D, 30D 40D) większą powierzchnię niż prostokącik zapalający sie na matówce. Przykład z Nikona D70, którego punkty AF są znacznie wieksze na matówce niż w Canonie 40D:

Jak widzicie, niektóre czujki wychodzą znacznie poza zarys tego, co widać w wizjerze. W testach z gazetą nadal nie ma pewności na której literce sensor złapał ostrość. Być może autofocus działa całkiem prawidłowo.

Polecałbym zrobienie testu, w którym wyeliminowane będą powyższe mankamenty. Na białej kartce narysujmy czarny krzyżyk, a następnie pochylmy ją pod kątem 45% do płaszczyzny ostrości. Wtedy będziemy mieli pewność, że AF ustawił się na właściwym punkcie... albo wcale się nie ustawi,bo nie będzie miał na czym.

Ewentualnie polecam takowy focus chart:

http://regex.info/blog/photo-tech/focus-chart

albo jeszcze prościej:

http://www.bobatkins.com/photography...s_testing.html

Pozdrawiam

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    . Na białej kartce .......albo wcale się nie ustawi,bo nie będzie miał na czym.
    to chyba nie miałeś 40-tki, bo ona fokusuje na wszystko łacznie z biała kartka i robi to pewnie i szybko

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kicha Zobacz posta
    to chyba nie miałeś 40-tki, bo ona fokusuje na wszystko łacznie z biała kartka i robi to pewnie i szybko

Bardzo chętnie dowiem się w jaki sposób ustawia ostrość. Dla ułatwienia dodam Ci, że nawet oko ludzkie "nie złapie" na czymś, co ma jednolitą barwę i jasność (brak faktury).

PS. Mam 1Ds Mk2.

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Intrygujące

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Intrygujące
    Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Bardzo chętnie dowiem się w jaki sposób ustawia ostrość. Dla ułatwienia dodam Ci, że nawet oko ludzkie "nie złapie" na czymś, co ma jednolitą barwę i jasność (brak faktury).
    PS. Mam 1Ds Mk2.
    Tak sobie myślę, że jak kartka jest biała i gładka, to jest zawsze ostra

Miałem podobne "problemy" z 1D Mk III i 85L - na ukośnie położonej gazecie AF błądził dosyć wyraźnie (w normalnym użytkowaniu działał znakomicie a z biegiem czasu to nawet coraz lepiej ).
    Wypracowałem sobie wówczas taką roboczą hipotezę, że z zasady działania AF wynika, że ostrzenie na obiekt położony ukośnie (jak przy testach gazetowych czy innych FF/BF) wprowadza w błąd pionowy sensor.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Tak sobie myślę, że jak kartka jest biała i gładka, to jest zawsze ostra
    Dobre....
    można też powiedzieć, że nigdy nie jest ostra
    w każdym razie autofocus nie ustawi na niej ostrości

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Intrygujące

oswietl sobie kartke A4 światłem studyjnym ( 5600 K żeby byś juz ścisłym ) to sam zobaczysz to intrygujące zdarzenie

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Jak szkło wraca i dalej ma BF/FF to znaczy że to nie szkło ma ten problem ... bynajmniej takie moje zdanie
    Myślę, że zmienisz szybko zdanie po oddaniu na Żytnią pierwszy raz sprzętu do regulacji FF/BF. Ja oddawałem 3 razy ten sam sprzęt i po trzecim razie jest w miarę - nie idealnie, ale sprzęt daje się używać. Na szczęście stać mnie było na nowy aparat, gdzie jest regulacja FF/BF i problematyczne szkła sobie wyregulowałem perfekcyjnie - teraz mi dopiero dobrze działają od pełnej dziury.

oswietl sobie kartke A4 światłem studyjnym ( 5600 K żeby byś juz ścisłym ) to sam zobaczysz to intrygujące zdarzenie
    Chyba nie do końca o to chodzi... Jak czasem oświetlam sobie białą ścianę wzorkiem z lampy błyskowej, to też nie mam problemów z ustawieniem AF'a dowolnym aparatem. Czasem jednak nie chce mi się chodzić z lampą, nie mówiąc już o oświetleniu studyjnym (5600 K).

A tak jeszcze dopełniając temat problemów z AF - większość puszek inaczej ustawia ostrość w świetle dziennym a inaczej w żarowym (dla żarowego pojawia się FF, jeśli w dziennym jest OK)

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta

Chyba nie do końca o to chodzi... Jak czasem oświetlam sobie białą ścianę wzorkiem z lampy błyskowej, to też nie mam problemów z ustawieniem AF'a dowolnym aparatem. Czasem jednak nie chce mi się chodzić z lampą, nie mówiąc już o oświetleniu studyjnym (5600 K).

)
    masz racje. nie o to chodzi

ale nie chodzi rówwnierz o to aby testy FF/BF wykonywać przypadkowo

bo one mają nam pokazać ( lub nie ) wade szkła a nie naszą czy też pokazać skutecznosc AFu w trudnych warunkach

więc jedynym sensownym testem jest test przy oswietleniu studyjnym ciągłym. a w takich warunkach fokusowanie na mały krzyżyk lub obok niego moze zmylić bo na białą kartke tez wyostrzy.

zapraszam kogoś z kamerą to nagra to zdażenie i będzie mozna podziwiać ten "cud niemozliwy" na you tube

Uprawnienia umieszczania postów