Strona 38 z 410 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888138 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Bywalec Awatar bierhoff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gkmrtoip Zobacz posta
    Czy gdzieś można zobaczyć więcej szczegółów tych testów i sposób ich przeprowadzania?
    Same cyferki i wykresy, to w sumie psu na buty potrzebne.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bierhoff Zobacz posta
    Czy gdzieś można zobaczyć więcej szczegółów tych testów i sposób ich przeprowadzania?
    Same cyferki i wykresy, to w sumie psu na buty potrzebne.
    Tak cieżko wykonać dwuklik? Lepiej od razu założyć, że test jest "psu na buty" i jeszcze pewnie sponsorowany.

http://www.dxomark.com/index.php/eng...nt-definitions

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja po przesiadce z 40 jeszcze nie moge sie oswoic z ogniskowymi obiektywow, nagle wszystko jakos tak szeroko ale jesli chodzi o same zdjecia to szczeka opada
    jarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez -jaro- Zobacz posta
    Ja po przesiadce z 40 jeszcze nie moge sie oswoic z ogniskowymi obiektywow, nagle wszystko jakos tak szeroko ale jesli chodzi o same zdjecia to szczeka opada
    jarek
    czasem nawet za bardzo szeroko zwłaszcza, że człowiek był przyzwyczajony do tych samych szkieł, ale do innych zastosowań .
    Mnie trochę męczą jeszcze punkty AF...Za bardzo skoncentrowane i w samym niemal środku, przez co trzeba przekadrowywać scenę...Ja przez to trochę zniszczyłem sporo jpgów, bo nie mam jeszcze tej wprawy...a jak do tego dodać jeszcze zapis w jpgach to tylko mogę siebie samego winić.
    Filmy są niezłej jakości, ale kompresja fatalna. Nagrywałem filmy w rozdzielczości 640x480 i jeden film (niecałe 30s), zajmował do 70MB. Przy odtwarzaniu w aparacie, słabo słychać dźwięk, ale już na kompie jest ok.
    Zauważyłem też, że przy zamocowaniu lampki 580EX II miałem efekt czerwonych oczu. Pytanie tylko, czy to moja wina, czy też problem spowodowany dodatkowymi źródłami światła jakie były podczas robienia zdjęć (skierowane na osobę). Robiłem potem w innej scenerii i tam już wszystko było ok.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    Filmy są niezłej jakości, ale kompresja fatalna.
    Z całym szacunkiem, ale nie chciałbym, by aparat wypluwał skompresowany film na wyjściu. Zepsuć jakość kosztem wagi pliku można sobie potem popsuć softowo, a naprawić już się by nie dało.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Bywalec Awatar bierhoff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Tak cieżko wykonać dwuklik? Lepiej od razu założyć, że test jest "psu na buty" i jeszcze pewnie sponsorowany.
    O dwukliku nie wiedziałem - stąd chciałem zapytać, co by się czegoś dowiedzieć. Nie zakładam że test jest do bani. Napisałem jedynie że same wyniki, to za mało. Dlatego też zapytałem o więcej. Złość piękności szkodzi, a i stres na serce ponoć nie za dobrze wpływa
    Zapytałem, dostałem odpowiedź - dziękuję
    PS.
    Szkoda, że nie ma zdjęć z tych testów, tylko same wyniki. Jest np takie szkło Minolty - 1.4/35G, które w/g wykresów jest mydlane itp, a plastykę ma taką, że głowa mała i rezultaty daje bardzo dobre.
    Ostatnio edytowane przez bierhoff ; 20-12-2008 o 22:46

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Czołem

od 24h jestem szczęśliwym posiadaczem 5D m2. Jak dla mnie (wcześniej użytkownika 40D) sprzęt jest rewelacyjny. Nie byłem wprawdzie na żadnym plenerze, ale po dopięciu 35mm f1.4 i podniesieniu ISO ponad graniczną (i sensowną - w 40D) wartość 800 jestem ogromnie pozytywnie zaskoczony tym, co zobaczyłem:

ISO 1600, oświetlenie kiepskie - lampka nocna z abażurem a'la Ikea

ISO 4000 - takie same warunki

I jeszcze raz ISO 1600 - jak dla mnie tu prawie nie widać szumu. Oświetlenie twarzy to... matryca laptopa i odblask telewizora.

Co do pozostałych zalet - zapewne odkryje je z czasem, ale na obecną chwilę wiem, że ten sprzęt wart jest wydanych zań pieniędzy.

Ps. Winiety zamierzone - świadomie wyłączyłem opcję ich eliminowania - chciałem zobaczyć jak to działa.
    Ostatnio edytowane przez woyd ; 21-12-2008 o 01:55

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Moje dwie uwagi dotyczace 5dmkii

AF. w trybie servo dziala lepiej niz w mki. przede wszystkim nie szuka/sledzi caly czas, przesuwajac soczewki, tylko jesli trzymam na tym samym punkcie ostrosc zatrzymuje sie. Myslalem ze to moze zaluga bardzo przydatnej C.f. (af search off) ale nie: na on i off dziala tak samo.
    Co do funkcji search off to idealna sprawa do wolniejszych obiektywow. 85L jak nie trafilo z 5d mki to zanim wrocilo w okolice dystansu wlasciwego mijal czas po ktorym zdjecie juz nikogo nie interesowalo. tutaj poprostu nie rusza jak nie wyczuwa fazy... tutaj wielki plus. funkcja byla dostepna juz w 40d.
    Co do af to jescze mam pare uwag. Mialem 40d i 5dmkii jednoczesnie przez trzy dni.
    Af tego pierwszego jest zdecydowanie lepszy. Mowiac lepszy mam na mysli szybkosc i precyzje, dla przykladu 40d lapie srodkowym ostrosc na scianie (w zasadzei bez kontrastow) oswietlonej tylko przez zarowke. Ciekawe jest to ze lapal mi fokus tam gdzie golym okiem nie widzialem nic oprocz czerni (ciemnosc f1,2 1s i 3200). boczne punkty sa juz mniej czule w ww warunkach ale w codziennym fotografowaniu spokojnie mozna je uzywac wymiennie ze srodkowym bez obawy o nietrafienie. 5d mki i mkii nawet nie moga sie zblizyc do tych wynikow.
    Af 5d mkii szybkoscia nie wyprzedza tego z 5dmki, nawet jesli to znikomo i pomijalnie jak dla mnie. Jedyna rejestrowalna roznica to czulosc ukladu. wydaje mi sie ze w ciemniejszych warunkach lepiej sobie radzi srodkowy jak i boczne (vs mki). Roznice czuc subiektywnie (nie bede robil zadnych testow obiektywnych metodologicznie) ale nie jest to zmiana jakosciowa a jedynie ilosciowa.

Edit: tutaj ciekawostka. Wczoraj robilem testu czulosci (efekty pozniej) h1 i h2 w warunkach na jakich powinny byc testowane (nie moge testow typu: iso12800 i 1/8000 przy f9....)
    na 24L (1,4, h1, 1/80 i 1,4, h2, 1/160 - czyli ciemnica sakramencka Af dzialal fatalnie: jesli trafil (1/10) to po 2s szukania. szkoda gadac...
    Moje pytanie: po co takie czulosci implementuja, skoro uzywanie ich w warunkach na jakie zasluguja, jest bezuzytecznie ze wzgledu na slaby/ malo czylu AF...)

Druga sprawa jest problem z karta CF. 16gb Sandisk 16 E3 powoduje u mnie dziwne zachowanie aparatu. czasem przy nagrywaniu filmow urywa mi po 2 lu 8 s.
    Innym dziwnym zachowaniem jest swiecenie czerwonej lampki odpwoeidzialnej za CF kolo multikontrolera. Kiedy wylaczam aparat i zostawiam ww karte wewnatrz aparatu, lampka siweci caly czas......????!?!?!?!?
    czasem jest nawet tak ze jak wyciagne karte to dalej siweci....?
    zdarza sie czasem tak ze jak aparat usypia to lampka nie gasnie.
    Z karta 4gb sandiska E3 nie mam takich problemow.

Ma ktos z juzerow podobne przypadlosci???

Edit:

slow kilka na temat video.

Mam wrazenie ze ekspozycja na 0EV produkuje przepalony obrazek.... ma ktos takie odczucia??
    Ostatnio edytowane przez trampek ; 21-12-2008 o 13:10
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Moje pytanie: po co takie czulosci implementuja, skoro uzywanie ich w warunkach na jakie zasluguja, jest bezuzytecznie ze wzgledu na slaby/ malo czylu AF...)
    A chociaż by po to by były tak jak w Nikon D3 .. który z resztą mimo jak to mówią lepszego AF-a zachowuje się bardzo podobnie.
    Swoją drogą ... odwykło się już od manualnego ostrzenia co ?!?

Bywalec Awatar jacek220
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Moris Zobacz posta
    A chociaż by po to by były tak jak w Nikon D3 .. który z resztą mimo jak to mówią lepszego AF-a zachowuje się bardzo podobnie.
    Swoją drogą ... odwykło się już od manualnego ostrzenia co ?!?
    Dokładnie lepiej jak są, zawsze się mogą przydać np: do robienia szybko poruszających się obiektów przy słabym świetle (nie mam na myśli ciemności tylko wieczór kiedy jeszcze AF dobrze się spisuje)

Mam pytania: czy ktoś sprawdzał jak działa podgląd głębi ostrości w trybie LV?
    I jak w praktyce jest z manualnym ostrzeniem w trybie LV przy powiększeniu fragmentu obrazu?
    Ostatnio edytowane przez jacek220 ; 21-12-2008 o 14:26

Strona 38 z 410 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888138 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów