Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: Zdjecia z reki a stabilizacja

Mieszany widok

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    jak możesz to rozwiń tę myśl, albo podaj jakiegoś linka ,bo w tej chwili nie rozumiem ,a zaczynam się powoli uczyć cyfry
    Co nie przeszkadza Ci zajmować stanowczego stanowiska w sprawie cyfry.

....
    lustrzanką cyfrową i analogową aby dostać tę samą skale odwzorowania na matrycy i negatywie użyć trzeba 200 mm obiektyw dla cyfry i 320 mm dla analoga,

Zupełnie nie tak. Skala odwzorowania obrazu na matrycy FF, kliszy i cropie jest IDENTYCZNA dla tej samej ogniskowej. Jedyne co różni crop od FF to powiększenie PO zrobieniu zdjęcia. Te sam obraz, jeśli wyświetlić go na ekranie np. 21" jest bardziej rozciągnięty. NIC więcej. Było o tym na forum setki razy.

EDIT: hehehehe... nawet na imageshacku mój rysunek jeszcze leży:

Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 17-11-2008 o 11:22

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Zupełnie nie tak. Skala odwzorowania obrazu na matrycy FF, kliszy i cropie jest IDENTYCZNA dla tej samej ogniskowej. Jedyne co różni crop od FF to powiększenie PO zrobieniu zdjęcia. Te sam obraz, jeśli wyświetlić go na ekranie np. 21" jest bardziej rozciągnięty. NIC więcej. Było o tym na forum setki razy.
    Ludzie, pomiłójcie! Dyskusja o różnicach w czasach naświetlania przy cropie 1.6 to dzielenie włosa na czworo.
    Ale jak już się weźmie małpę za matrycą pół cala i zrobi zdjęcie przy ogniskowej 20 (co odpowiada cuś sporo ponad 100 pełnej klatki) i czasie 1/30 to już nie jest tak wesoło.
    Jak słusznie zauważyłeś różnica to tylko powiększenie. Tylko, że powiększeniu podlegają równierz poruszenia. Inaczej mówiąc, jeśli ptaszek podczas naświetlania machnie skrzydełkiem przez powiedzmy 1% szerokości klatki, to przy cropie zrobi się z tego 1.6%. Ale to nie jest duża różnica. Znacznie więcej zależy od tego jak kto trzyma aparat i ile wypił poprzedniego dnia.

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Co nie przeszkadza Ci zajmować stanowczego stanowiska w sprawie cyfry.

Janusz,odnosze wrażenie że nie dokońca przemyślałeś swoją wypowiedź,skala odwzorowania na FF i cropie jest inna dla tego samego obiektywu,przykład ,obiektyw 50mm na FF i foto stojącej postaci w ciasnym kadrze,na zdjęciu widać całą postać,teraz zdjęcie z tej samej odległości tym samym obiektywem tylko na cropie i postać ma uciętą głowę i nogi,czy to jest taka sama skala odwzorowania?Kolega Kolaj w poście wyżej wyjaśnił łopatologicznie problem.

Chyba znowu dobrze kombinuje????
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

skala odwzorowania na FF i cropie jest inna dla tego samego obiektywu
    Nie! Zapoznaj się z DEFINICJĄ pojęcia skala odwzorowania. To, o czym piszesz nie ma nic wspólnego z pojęciem skali odwzorowania.
    Kolega Kolaj w poście wyżej wyjaśnił łopatologicznie problem.
    Kolega Kolaj nie wspominał nic o skali odwzorowania.
    Chyba znowu dobrze kombinuje????
    Lepiej się nie pogrążaj
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 17-11-2008 o 14:45
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

masz racje,troche nie fortunnie to ująłem,chodzi mi o stosunek wielkości obrazu na matrycy do wielkości matrycy.
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    IS się zużywa ?
    Tak. To mechanizm i jak każdy podlega zużyciu.

Janusz,odnosze wrażenie że nie dokońca przemyślałeś swoją wypowiedź,
    Janusz dobrze przemyślał swoją wypowiedź możesz być tego pewien 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów