Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 61

Wątek: Kupiłem body w laboratoryjnym stanie :(

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

maki1000 - powiedz mi szczerze, czy kupując dslr-a nie wiedziałeś nic na temat brudzenia się matrycy? Czy myślisz, że nawet jak kupisz nowy aparat, to ten problem za jakiś czas cię nie dotknie? Mając lustrzankę trzeba liczyć się z okresowym dmuchaniem, czyszczeniem, z padnięciem migawki, w mniejszym stopniu z FF/BF puszki, hot/bad pixelami.
    Czy w Rzeszowie nie ma serwisu foto? W Krakowie za tę usługę biorą coś ok. 60 PLN (Czapskich). Według mnie sprawdź lepiej stan licznika i wtedy atakuj sprzedawcę, bo coś mi się widzi, że przebieg może być zaniżony.
    Poza tym częśc ludzi kupuje lustrzankę, nie zdając sobie sprawy jak ona działa i funkcjonuje i z czego się składa. Po jakimś czasie, niezadowoleni z efektów sprzedają ją nie wiedząc nawet, że matryca jest zasyfiona. Nie twierdzę, że ten co ci sprzedał 20D właśnie takim był użytkownikiem i nie bronię go, ale chodzi mi o to, że pojęcie zabrudzonego aparatu jest naprawdę względne i subiektywne. Co innego uszkodzenia mechaniczne, które można zmierzyć, dokładnie opisać. Bo co rozumiesz pod pojęciem - matryca trochę zabrudzona? Dwa, trzy, cztery paprochy? Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Bywalec Awatar maki1000
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Niech Wam będzie, piję drinka na rozluźnienie i pomuskam matrycę patyczkiem do uszu, a potem raz jeszcze przedmucham. W 20D matówkę można wyjąć samemu? (w samsungu bez problemu się dało).

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maki1000 Zobacz posta
    Niech Wam będzie, piję drinka na rozluźnienie i pomuskam matrycę patyczkiem do uszu, a potem raz jeszcze przedmucham.....
    NIE. Nie dmuchaj po czyszczeniu. Więcej sobie wdmuchasz pyłków niż usuniesz. Dmuchanie jest do "odgruzowania" matrycy nie do finezyjnego czyszczenia. Dmuchać można PRZED czyszczeniem, nie po.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Odnośnie użytkownika od ktorego kupiles, nie wiem na ile to prawdziwe ale mam dziwne odczucia, widzialem co jakis czas cos sprzedawal, ale jak sprzedal to pozniej znowu to samo widzialem, jedno body to chyba kilka razy bylo sprzedane, pozniej pamietam nawet dostal ostrzezenie od Viteza ze sprzedaje z innego konta, a namiary tak jak na konto o innym identyfikatorze (Conrado5)

Co do czyszczenia to najlepszy jest pedzelek z miekkiego wlosia (kup w jakimś sklepie dla malarzy ), ewentualnie delikatnie namoczony izopropanolem, jeśli nie zejdzie na sucho (pamietam takie porownanie ze to jak mycie gąbką samochodu: można porysować lakier jakimś brudkiem który będzie się przyciskało gąbką, natomiast szczotką - wnika to między włoski i nie ma za dużych szans na porysowanie)
    Ostatnio edytowane przez tom517 ; 15-11-2008 o 13:16

Bywalec Awatar maki1000
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Wyczyściłem, matryca jest już ok. Na przesłonie 11 nie widać plam. Nie da się tylko matówki wyczyścić.
    A co do kombinacji tego użytkownika to wcale mnie to nie dziwi.
    Można w canonie samemu sprawdzić przebieg migawki?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maki1000 Zobacz posta
    .
    Można w canonie samemu sprawdzić przebieg migawki?
    W 20D nie można. Tylko serwis.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    np. macro. Ale czyszczenia matrycy na dłuższą metę nie da uniknąć. Każda, nawet nówka sztuka, prędzej, czy później się zapaskudzi. Więc to drżenie rąk, tak czy siak, trzeba będzie wyleczyć.

a gdzie tam "ż" wypatrzyłeś

ale to typowe dla netu. jak ktoś nie ma nic ciekawego do powiedzenia to podkresla błędy na czerwono co jest notabene wbrew regulaminowi, a mody zamiast to piętnowac to jeszcze to pochwalają, bo wszak na tym forum nie od dzis wiadomo ze nowi to tylko trole

żal

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

OT
    no właśnie kto tu jest trolem bo na pewno nie Kolaj
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotokor1 Zobacz posta
    OT
    no właśnie kto tu jest trolem bo na pewno nie Kolaj

ależ oczywiście że nie wszak ma ponad 1 000 postów i łamanie regulaminu uchodzi mu na sucho

ale biada komuś kto zrobiłby to samu mając tych postów 30

bo nowy jest trolem. i jak sam dajesz do zrozumienia to ja nim jestem - bo mam 15 postów

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nie ważne kto Zobacz posta
    jak ktoś nie ma nic ciekawego do powiedzenia to podkresla błędy
    Bo widzisz, "punkt widzenia zależy.." Dla mnie wypowiedź Kolaja była zarówno ciekawa, jak i na temat. Jak to się ma do twojego następnego postu? Ale rozumiem że wytknięcie błędów (choćby niesłusznych) to taka skuteczna płachta na byka, a ty dzięki Kolajowi masz już zmarnowany weekend?

wszak na tym forum nie od dzis wiadomo ze nowi to tylko trole
    A tutaj to już nieco sam sobie zaprzeczasz.. Bo skoro jesteś takim nowym, 15to_postowym użytkownikiem, to jak możesz ocenić co jest na tym forum "nie od dziś"?

A tak na zamknięcie OT: trollem się stajesz w świadomości innych, z uporem maniaka brnąc w taki właśnie wątek.
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów