Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Wątek: Kupiłem body w laboratoryjnym stanie :(

Mieszany widok

Bywalec Awatar maki1000
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie Kupiłem body w laboratoryjnym stanie :(

Kupiłem body 20D od użytkownika tego forum http://canon-board.info/showthread.p...highlight=grip

Stan miał być idealny. Jak dla mnie wystarczyło by żeby był w stanie bardzo dobrym ale prawdziwym.

Umówiłem się ze sprzedającym że kupno pójdzie przez allegro i tak też się później stało. Umówiłem się na kuriera (pocztex) ze względu na bezpieczeństwo i przede wszystkim szybki czas dostawy. Zapłaciłem za połowę przesyłki tak jak umówiłem się ze sprzedającym. Kasa wpłynęła w następny dzień przed 12 na jego konto co potwierdził. Potem zaczęły się problemy zaczął ściemniać i zwlekać z wysyłką. Po ponad tygodniu w końcu oświadczył (męczony przeze mnie telefonem) że MAMA wysłała zwykłą pocztą bo coś namieszała.

Paczka przyszłą po ponad tygodniu - patrzę opakowanie jakieś podłużne wygniecione, miękkie. Rozrywam przy listonoszu (żeby świadka mieć w razie jak by cegła przyszła zamiast aparatu) i moim oczom ukazuje się aparat zawinięty w GAZETĘ ! Bez woreczka, pianki czy czegokolwiek. Wyciągam jakiś taki cały zakurzony, sprawdzam działa. Myślę sobie mimo wszystko nie jest źle.
    Zapinam Eleczkę 70-200 F4 patrzę w wizjer a matówka cała brudna, (lub porysowana bo się nie da tego wydmuchać ) robię testową fotkę sufitu a ona wygląda tak:

Pisze do sprzedawcy jaka jest sytuacja a on mi odpowiada że wysłałem mu zdjęcie ale skąd on ma wiedzieć czy to w ogóle z tego aparatu. Napisałem że albo oddaje 100zł na czyszczenie,o matówce już nie wspominając.
    (muszę wysłać aparat do wawy) albo ja oddaję aparat.

Przedmuchałem też sam matryce gruchą kilka razy, trochę pomogło ale nie do końca. Dalej jest kilka plamek.

Jest jeszcze jeden problem o którym na razie nie wspominałem, mianowicie coś jest nie tak z ostrością, na samsungu/pentaxie którego wczoraj sprzedałem nawet na kitowym obiektywie i ultra zoomie robiłem ostrzejsze fotki. Teraz 20D + canon 70-200 f4 nie można na pewno nazwać żadnego zdjęcia żyletą. Mydełko na każdej przesłonie, a zdjęcia robione na czasie powyżej 1/250. W niedzielę zapnę inny obiektyw do body by sprawdzić czy to nie jest czasem wina elki.

Może jest ktoś z Rzeszowa kto pomoże przetestować sprzęt na swoich szkłach ?
    Ostatnio edytowane przez maki1000 ; 14-11-2008 o 21:59

Dopiero zaczyna Awatar Zeeb
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Rzeczywiście z tą przesyłką to trochę gość przegiął, i ta gazeta:-) paprochami bym się nie przejmował- norma w uzywkach, zwłaszcza wspolpracujacych z nieszczelnymi szkłami. Tez kupilem ostatnio 20d(prawie nowka) a juz sporo paprochow na matowce i matrycy. To mydło jest zastanawiające, jeśli się potwierdzi na innych szkłach to żądaj zwrotu kasy bo daleko mu do ideału z opisu

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maki1000 Zobacz posta
    ...a matówka cała brudna, (lub porysowana bo się nie da tego wydmuchać ) ...
    No mogłeś se wdmuchać te paprochy samemu - nawet w trakcie tego dmuchania matówki. 100 zł za czyszczenie matrycy w aparacie za 800? Hmmmmmm.... trochę dużo.

Ogólnie to grucha służy do odgruzowania matrycy - wszystkich paprochów raczej nie usunie a wdmuchać świeże też potrafi. Czyścić to izopropyl + waciki w wersji econo albo PecPady i Eclipse w wersji lux warto mieć i samemu czyścić matrycę. Naprawdę się da.

EDIT: Bez sampli o mydełku trudno się wypowiadać.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    100 zł za czyszczenie matrycy w aparacie za 800? Hmmmmmm.... trochę dużo.
    A za przeproszeniem co ma piernik do wiatraka?
    Za wymianę opon w aucie za 3k jak i za 30k płaci się też tyle samo, tu jest analogicznie.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44 Zobacz posta
    A za przeproszeniem co ma piernik do wiatraka?
    ....
    Ano ma. Tyle co wiatrak do piernika W samochodzie o wartości 800 zł nikt nie będzie czyścił szyb i płacił za to 100zł tylko zrobi to sam.

Janusz,

Miasto

Domyślnie

Ano ma. Tyle co wiatrak do piernika W samochodzie o wartości 800 zł nikt nie będzie czyścił szyb i płacił za to 100zł tylko zrobi to sam.
    Skoro body zostało opisane przez sprzedawcę jako "w stanie laboratoryjnym", przez co należy rozumieć bez zabrudzeń i tak zostało sprzedane, to koszt doprowadzenia do tego stanu, w przypadku otrzymania sprzętu z zabrudzoną matrycą, jest według cennika serwisu. To chyba oczywiste.
    Jeżeli kupujący nigdy nie czyścił matrycy w lustrzance, to za samodzielną pierwszą próbę takiego czyszczenia i nerwy z tym związane, cena nie jest zbyt wygórowana.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44 Zobacz posta
    Skoro body zostało opisane przez sprzedawcę jako "w stanie laboratoryjnym", przez co należy rozumieć bez zabrudzeń i tak zostało sprzedane, to koszt doprowadzenia do tego stanu, w przypadku otrzymania sprzętu z zabrudzoną matrycą, jest według cennika serwisu. To chyba oczywiste.....

Taaaaa... oczywista oczywistość. Pod warunkiem, że potrafisz udowodnić, że brudy pochodzą od sprzedawcy.

Janusz,

Bywalec Awatar maki1000
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

No mogłeś se wdmuchać te paprochy samemu - nawet w trakcie tego dmuchania matówki. 100 zł za czyszczenie matrycy w aparacie za 800? Hmmmmmm.... trochę dużo.
    No sama wysyłka kurierem w obydwie strony to minimum 70zł Sam zacznę wacikami czyścić to potem będzie że ja coś porysowałem, zabrudziłem itp.

Sam sobie nic na matrycę nie wdmuchałem z matówki bo zdjęcie zrobione zanim zacząłem dmuchać na matówkę. Teraz po moim dmuchaniu jest o niebo lepiej ale dalej są plamy

A plamy na fotkach to chyba nie jest stan idealny za jaki zapłaciłem.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maki1000 Zobacz posta
    ....Sam zacznę wacikami czyścić to potem będzie że ja coś porysowałem, zabrudziłem itp....
    Nie zamierzam bronić sprzedawcy bo ewidentnie dał ciała ale... jeśli teraz nie masz rys to jeśli będziesz je miał po czyszczeniu to to raczej nie będzie wina sprzedawcy. Aha, matryca nie jest z masła i porysowac ją jest naprawdę trudno. Ja o czymś takim nawet nie słyszałem. Przed matrycą jest kawałek szkła i to po nim mażesz.

Janusz,

Miasto

Domyślnie

To może porozmawiaj ze sprzedającym o zwrocie. Nie wiem jak wygląda rynek dwudziestek ale chyba jest tego sporo w sprzedaży.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów