Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 101

Wątek: [Jablam] Moje fotografie

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Ja Ci już wszystko powiedziałam na gg głupio mi się powtarzać i ponownie rozpływać

teraz po prostu wszystkiezdjecia na forum trzeba bardziej surowo oceniać....podwyższyłeś poprzeczkę...aż miło....
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta

Jeszcze pytanie czysto techniczne.. w zdjeciach np. 3 i 4. korzystaleś ze wspomnianych parasolek czy jakiegoś swiatła bardziej ukierunkowanego? zgaduję, że w pomieszczeniu musialo byc ciemno a światlo padające na osobę było jedynym źródłem oświetlenia? a w 9, 10, 11 czym doświetlaleś tył glowy modeli? Wyzwalałeś bezprzewodowo lapmy dedykowane? Dzięki z gory za odpowiedź i gratuluje portretów.

Pozdrawiam
    Ok juz Ci mowie, chociaz to w ogole to jakas schiza byla! Te 2 foto robilem w trakcie fotozlotu w jednym z pokojow hotelowych. Wiec zadne warunki studyjne tym bardziej sprzet . To, ze jest ciemno zawdzieczam kawalkowi ciemnego materialu (fizelina czy jak to tam zwal, ktory akurat miala kolezanka. No i czarny podkoszulek ktory Krzycho ubral.Źrodlo swiatla pochodzi z takiej dosc solidnej latarki (cos jak w Archiwum X - takie dajace mocny snop swiatla) Poniewaz troche za bardzo palilo, na latarke nalozylem metalowy abazur z lampy stolikowej ktora stala w pokoju a na wierzch nalozylem jednorazowa torebke foliowa , te cieniutka z supermarketu... Ot i cala tajemnica swiatla fotek 3 i 4

Jesli chodzi o 10 to nie ma tam ani kawalka lampy... zdjecie to robilem w sali sniadaniowej i jedyne swiatlo padajace to tylko to okienne. Zreszta wbrew zlodzeniu jest zupelnie niepozowane, Dorota ktora akurat smoczyla cygareta, w ogole nie wiedziala ze robie jej fotografie...
    Foto 11 i 12 - lampa "biurkowa" ustawiona na krzesle za postacia, z produ lampa 40W z malozona tuleja z tekturki. skierowana na twarz.

No i tyle
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 04-11-2008 o 00:20
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

No, Ewa myslała, myslała i źle powiedziała:wink: Własnie rekwizyty opowiadaja historie o tych ludziach (okulary, lupa, fajka, karta, papieros, kapelusz.. Nikon D80:-)) a jesli nie historie, to przynajmniej coś o charakterze, czy zwyczajach..
    Sniper! Te rekwizyty są mało istotne - Ty popatrz im wszystkim w oczy!
    To właśnie w tych oczach jest to, co uchwycił JaBlam i to, co stanowi o jego byciu artystą.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

no Paenka z tą poprzeczką ma święta rację i te lampy to przynajmniej posiadasz... następny zakupa lampa biurkowa...

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Dorzucam zatem jeszcze kilka

17.

17a

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 04-11-2008 o 01:16
    Jarek
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Początki nałogu Awatar Krasuski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Brawo Dziesięć lat mi brakuje do Ciebie - skromnie licząc

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    To właśnie w tych oczach jest to, co uchwycił JaBlam i to, co stanowi o jego byciu artystą.
    Hmm.. Nie filozuj Ewa:grin: Zaczęło sie od tego, że napisalaś, że JaBlam potrafi portretami opowiadać historie o ludziach.. a owe historie zawieraja się w ich oczach. Rozumiem, że z oczu mozna wyczytac wiele rzeczy, poczynając od prawdy i klamstwa, przez charakter i nastrój człowieka, ale zauważ, że tutejsze portrety straciłyby sens, a przynajmniej swój wyraz, gdyby nie rekwizyty osob fotografowanych.
    -Może to kwestia tego, że te osoby patrzą prosto w obiektyw, a kontakt wzrokowy jednak jest bardzo wazny. może tego, że JaBlam woli robic zdjęcia starszym panom, niz nastolatkom na imprezach, a może to sprawka genialnego oświetlenia pochodzącego od lampki biurkowej..:-)

Btw..
    Sniper!
    ..to ten koleś od fajnych landshaftów.. Ja takich tez nie potrafię:wink:

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    To, ze jest ciemno zawdzieczam kawalkowi ciemnego materialu (fizelina czy jak to tam zwal, ktory akurat miala kolezanka.
    Mi sie podobne oświetlenie udawalo uzyskiwać, ale nawet żadnego materialu nie trzeba. Nalezy tylko zadbać, żeby w pokoju bylo ciemno, jedynym źródlem oświetlnia bylaby nasza lampka biurkowa, a ściana za fotografowana osoba powinna być odpowiednio dalego, żeby nie generowała zadnych odbić

Co do ostatniej serii.. #25 najładniejsze w tej technice.
    #27, powiedzialbym, że jest najciekawsze, ale tutaj z kolei zabraklo troche tego "modelowania światłem" a szkoda:wink:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Slider, zgadzam sie z toba w wielu kwestiach. He he z tymi starszymi panami nie przesadzaj, ale fakt faktem, ze wole pracowac z twarzami noszacymi juz jakas historie, niz z tymi wyglaskanymi. Oczywiscie ze takowe sie tez zdarzaja - 28 foto - jedno z pseudo sesji jaka zrobilem Bartkowi Szymoniakowi ze Sztywnego pala Azji czy 2 modelki dla kontrastu mama z corka (te kapeluszowe portrety itd) . Poza tym, starsze osoby sa jakies takie.... latwiejsze do wspolpracy. Z mojego doswiadczenia mam wrazenie ze mlodzi sa zbyt zakompleksieni, zawstydzeni , 'nie fotografuj bo brzydko wychodze", "oj ja zmarszczki mam to lepiej zebys mi foto nie robil" ... Ludzie dojrzali chyba akceptuja pewne rzeczy jako fakty i tyle. Nie wspomne juz co sie dzieje jak masz chec robienia nawet glupich pol-aktow.... dopiero cyrki

Foto 27 ... niestety nie bylo pozowane.. To jedno z serii ktore robilem mimowi w Boleslawcu w trakcie spektaklu ulicznego. I stad takie a nie inne swiatlo.
    Jarek

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Hmm.. Nie filozuj Ewa:grin: Zaczęło sie od tego, że napisalaś, że JaBlam potrafi portretami opowiadać historie o ludziach.. a owe historie zawieraja się w ich oczach. Rozumiem, że z oczu mozna wyczytac wiele rzeczy, poczynając od prawdy i klamstwa, przez charakter i nastrój człowieka, ale zauważ, że tutejsze portrety straciłyby sens, a przynajmniej swój wyraz, gdyby nie rekwizyty osob fotografowanych.
    Zostaję przy swojej filozofii - te rekwizyty są tylko ozdobami, historie opowidają ludzkie twarze.

..to ten koleś od fajnych landshaftów.. Ja takich tez nie potrafię:wink:
    Ech te nicki! Ludzie powinni mieć imiona a nie takie... coś! Przepraszam!

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    He he z tymi starszymi panami nie przesadzaj, ale fakt faktem, ze wole pracowac z twarzami noszacymi juz jakas historie, niz z tymi wyglaskanymi.
    Coż.. To jeszcze zalezy gdzie chcesz wystawić zdjęcia i do kogo sa one kierowane. Jesli do nastolatek z plphoto, to równie dobrze mógłbyś wystawić "plastic fantastic" i zbierałbyś najwyższe noty za piekna modelkę i zaj***y usmiech:wink: Ale przeciez nie o to chodzi w fotografii (przynajmniej nie zawsze). To tak samo jak z muzyką; do niektórych gatunkow trzeba dojrzeć i wyrobić sobie pewna wrazliwość. Nie ma przeciez w tym nic złego, że wielu ludzi nie lubi klasyki.. Po prostu nie obyli się z nią na tyle, by ją polubić..

Z mojego doswiadczenia mam wrazenie ze mlodzi sa zbyt zakompleksieni, zawstydzeni , 'nie fotografuj bo brzydko wychodze", "oj ja zmarszczki mam to lepiej zebys mi foto nie robil"
    Przypomniał mi się jeden odcinek komiksowy z serii "What the duck!":grin:
    http://www.fotopolis.pl/index.php?komiks=&kid=108&karch=

Ech te nicki! Ludzie powinni mieć imiona a nie takie... coś!
    ..i mowi to kobieta, która dźwiga na plecach całe miasto, a nazwisko zastrzegła prawami autorskimi:grin:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów