Dobra, przegapiłem to zdjęcie. Prośba do Mariusza_C: możesz pokazać więcej zdjęć, najlepiej z więcej niż jednym pierścieniem (oczywiście jeżeli jakieś masz "pod ręką")?
Dobra, przegapiłem to zdjęcie. Prośba do Mariusza_C: możesz pokazać więcej zdjęć, najlepiej z więcej niż jednym pierścieniem (oczywiście jeżeli jakieś masz "pod ręką")?
Ostatnio edytowane przez TriPolis ; 06-06-2008 o 21:01
Witam.
Mam dylemat i oto moje przemyslenia wobec wyzej wymienionych szkiel
85/1.8 :
+ szybki
+ swiatlo
+ plastyka
- brak macro
100/2.8
+ super ostry
+ macro
- to nie jest 1.8
Jak w tytule, ktory z tych obiektywow lepszy do portretow, plenerów i sportu ??
kazdy z nich ma wady i zalety czy ktos wogole stosowal 100/2.8 do portretowania ?
czy raczej bede skazany na noszenie z dwoch podobnych ogniskowa szkiel w plecaku??
Moze ktorys z laskawych forumowiczow ma takie szkla i udostepnilby sample tego saego przedmiotu przy pelnej dziurze i to odpowiedzialoby mi na moje dylematy.
z gory dziekuje za podpowiedz.
85/1.8
zapnij pasy
http://www.pbase.com/r_p/image/50986991
Niestety takAlbo może 85 i Sigma 150/180 macro?
Ja chyba niestety się pospieszyłem i kupiłem już 85/1.8 a nie zwróciłem uwagi na minimalną odległość ostrzenia bo bym dozbierał i kupił 100mm macro. Teraz mam dylemat bo czasem potrzebowałbym zrobić coś z bliska (nie owady a np. elektronikę) i bardziej mi potrzeba obiektywu uniwersalnego którym i portret i macro da się zrobić a wolałbym unikać noszenia dodatkowego szkła. Tylko to f2.0 w moim 85 kusi, czemu mówię 2.0 bo w moim egzemplarzu 1.8 jest nieużywalne, jakieś fioletowe aberacje się pojawiają.
Zostaje mi dokupienie heliosa i redukcji ;-)
Raczej dokup komplet pierścieni pośrednich Kenko... a może wystarczy ci tylko jeden pierścień (czasem ktoś sprzedaje pojedyncze) - zależy z jak bliska potrzebujesz coś zrobić.
Ja tak zrobiłem do 85 1.8 dokupując 12mm by mieć np zdjęcie samego oka i jestem bardzo zadowolony![]()
zrób dokładnie to, co powiedział Vitez - powinno rozwiązać to problem i zachowasz ostrość i światło
pamiętaj jeszcze, że można dostać pierścienie z przeniesieniem automatyki albo bez - tańsze
jak wybierzesz wersje "ekonomiczną", to pamiętaj jak ustawić ręcznie przysłonę w EF
Vitez, a może masz gdzieś jakieś przykłady z takiego zestawu... bedę teraz trochę robił zdjęć np. zdobień paznokci w sporych zbliżeniach (a z tych szkieł co mam efekty mi się nie podobają) i zastanawiam się nad weriantem 100mm Macro albo pierścienie - tyle że 100mm jutro mogę pożyczyć bez problemów to pierścieni nie bardzo i chętnie bym obejżał coś z zestawu 85/1.8 i pierścieniami pośrednimi
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Tak na szybko to mam na przykład to na stronce:
http://www.pbase.com/vitez/image/102768517.jpg
Na pewno pełny kadr, ale nie jestem pewien czy maksymalnie blisko.
By na pewno maksymalne zbliżenie pokazać to musiałbym specjalnie robić, bo raczej kadruję tak by mi pasowało a nie tak by zawsze było maksymalnie. A przy okazji aparat wariuje troszkę z tymi pierścieniami - przy tym zdjęciu twierdzi że odległość na którą nastawił AF to było 2.88m a tak naprawdę to było jakieś 60cm jak nie bliżej...
Dzięki.. powinno wystarczyć.. co do odległości to jasne - używałem pierścieni na zenicie.. mam pierścienie na M42 i mógłbym z przejściówką i dandelionem użyć ale szkła od zenita które mam raczej słabe są i nie bardzo mi pasują ale wiadomo że lepiej będzie hulać z canonowskimi szkłami w porównaniu do Taira czy innego mira..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|