Nic mi nie przeszkadza. 100/2.8 ma wieksza skale odwzorowania. Musze sie bardziej cofnac od obiektu. Na 100 nie zlego zdania nie powiem. Szklo rewelacja. Wlasnie sie zastanawiam. Moze ktos mi to wybije z glowy, moze utwierdzi. Narazie taka mysl mam.
Nic mi nie przeszkadza. 100/2.8 ma wieksza skale odwzorowania. Musze sie bardziej cofnac od obiektu. Na 100 nie zlego zdania nie powiem. Szklo rewelacja. Wlasnie sie zastanawiam. Moze ktos mi to wybije z glowy, moze utwierdzi. Narazie taka mysl mam.
ale 85 a 100 to jest w sumie minimalna różnica... może by dokupić 50-tkę, choćby 1,8?
C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8
o 50 mysle ale 1.4 (ale to juz poza tym watkiem)
Portretówka z pierścieniami nigdy nie będzie szkłem macro. Jakość dobra (mam 85/1.8 i jeden pierścień pośredni Canona) ale ostrzenie i zmienianie pierścieni bywa dalece uciążliwe.
Jeśli bardziej potrzebna Ci teraz portretówka to wymieniaj, jeśli szukasz szkła uniwersalnego do obu zastosowań to to już się nie uda :-)
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Ja wystawiałem foty makro z 85/1,8 i kenko ale nie pamiętam już gdzie.
Tu masz jeszcze raz próbkę, ale nie pamiętam jakie pierścienie zakładałem:
Nie jest to szkło do makro więc nie da się uzyskać takich efektów jak z 100 macro.
Do portretu nadaje się idealnie (na ff wg mnie lepiej niż na cropie), ale w Twoim przypadku ja bym się nie pozbywał 100macro a dokupił właśnie 50/1,4. To jest moim zdaniem lepsze szkiełko do portretu na cropa.
Zgadzam się z Macgyverem
Ostatnio edytowane przez Mariusz_C ; 11-03-2009 o 14:52
5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58
To wiem i zdaje sobie z tego sprawe
Tego sie spodziewam. Wiem sze szkielko trzeba odkrecic, poodczepic z pierscieniem
hehe. To wiem. Nie moge miec 2 w 1. Tylko chodzi o to ze widoczki robie - 24-105 naddaje sie bardzo - z efektow jestem zadowolony. Coraz bardziej podobaja mi sie portrety z mala GO. z 100 sa super (ostre) tylko ze sie trzeba sie "nieco oddalic". Naogladalem sie zdjec z 85tki (pewnie niepotrzebnie) i sam kiedys nia focilem - no i jakosc tego szkla to jak 100 tylko ze jasniejsza.
Dzieki za sample. Moim zdaniem bdb.
Wiadomo - ale te fotki zle nie sa
Hm.... I pewnie tak zrobie. Aczkolwiek w niedalekiej przyszlosci przesaiadam zie z x1.6 na FF (mam inne plany na chwile obecna niz 5D MK II). Zdaje obie sprawe z tego ze 100 jeszcze lepiej bedzie na FF obrazowala. Za duzo chyba tego forum sie naczytalem i jakos do portretu wszyscy proponuja bardziej 85 niz 50. Portrecik zaczyna mnie interesowac.
Tu: http://canon-board.info/showthread.p...nko#post463104
A wątek na temat 85/1.8 vs 100/2.8 macro już był, znalazłem więc dokleiłem :-)
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
dzieki wielkie. Slabo sie postaralem (nastepnym razem obiecuje poprawe). A teraz do czytania. Dzieki wielkie MacGyver
Cholera. Czytam i ogladam i juz zglupialem. Z jednej strony 100/2.8 miazga - jakoc super, z 2 85tka jasniejsza i "wygodniejsza". Musze sie zastanowic czy jeszcze makro bede robil. Nak narazie "zaprzestalem" - 100 tylko sporadycznie. Kurcze musze poroboic portrety. Jak mniemam to pewnie 100 zostawie i 85 dokupie.
Jeśli miałbym wybierać to zdecydowanie 85/1.8, ale że bardzo lubię makro to 100 również używam.