Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 72

Wątek: canon 85 f/1.8 vs canon 100 f/2.8 macro

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kutno-Warszawa

Domyślnie

Dobra, przegapiłem to zdjęcie. Prośba do Mariusza_C: możesz pokazać więcej zdjęć, najlepiej z więcej niż jednym pierścieniem (oczywiście jeżeli jakieś masz "pod ręką")?
    Ostatnio edytowane przez TriPolis ; 06-06-2008 o 21:01

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Drozdi Zobacz posta
    Jak dla mnie nie nadaje sie on w ogole do reporterki. Ma bardzo nieladny bokeh.

Dziwne, bo wg mnie 100f2.8 ma boke bez zarzutu, bardzo OK !
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Bywalec Awatar darnok
    Miasto
    Jelenia Góra

Question C 100/2.8 Macro vs C 85/1.8

Witam.
    Mam dylemat i oto moje przemyslenia wobec wyzej wymienionych szkiel
    85/1.8 :
    + szybki
    + swiatlo
    + plastyka
    - brak macro

100/2.8
    + super ostry
    + macro
    - to nie jest 1.8

Jak w tytule, ktory z tych obiektywow lepszy do portretow, plenerów i sportu ??
    kazdy z nich ma wady i zalety czy ktos wogole stosowal 100/2.8 do portretowania ?
    czy raczej bede skazany na noszenie z dwoch podobnych ogniskowa szkiel w plecaku??

Moze ktorys z laskawych forumowiczow ma takie szkla i udostepnilby sample tego saego przedmiotu przy pelnej dziurze i to odpowiedzialoby mi na moje dylematy.

z gory dziekuje za podpowiedz.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darnok Zobacz posta
    Jak w tytule, ktory z tych obiektywow lepszy do portretow, plenerów i sportu ??
    85/1.8

czy ktos wogole stosowal 100/2.8 do portretowania ?
    zapnij pasy

http://www.pbase.com/r_p/image/50986991

czy raczej bede skazany na noszenie z dwoch podobnych ogniskowa szkiel w plecaku??
    Niestety tak Albo może 85 i Sigma 150/180 macro?

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

Ja chyba niestety się pospieszyłem i kupiłem już 85/1.8 a nie zwróciłem uwagi na minimalną odległość ostrzenia bo bym dozbierał i kupił 100mm macro. Teraz mam dylemat bo czasem potrzebowałbym zrobić coś z bliska (nie owady a np. elektronikę) i bardziej mi potrzeba obiektywu uniwersalnego którym i portret i macro da się zrobić a wolałbym unikać noszenia dodatkowego szkła. Tylko to f2.0 w moim 85 kusi, czemu mówię 2.0 bo w moim egzemplarzu 1.8 jest nieużywalne, jakieś fioletowe aberacje się pojawiają.

Zostaje mi dokupienie heliosa i redukcji ;-)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milinet Zobacz posta
    Ja chyba niestety się pospieszyłem i kupiłem już 85/1.8 a nie zwróciłem uwagi na minimalną odległość ostrzenia bo bym dozbierał i kupił 100mm macro. Teraz mam dylemat bo czasem potrzebowałbym zrobić coś z bliska (nie owady a np. elektronikę) i bardziej mi potrzeba obiektywu uniwersalnego którym i portret i macro da się zrobić a wolałbym unikać noszenia dodatkowego szkła. Tylko to f2.0 w moim 85 kusi, czemu mówię 2.0 bo w moim egzemplarzu 1.8 jest nieużywalne, jakieś fioletowe aberacje się pojawiają.

Zostaje mi dokupienie heliosa i redukcji ;-)
    Raczej dokup komplet pierścieni pośrednich Kenko... a może wystarczy ci tylko jeden pierścień (czasem ktoś sprzedaje pojedyncze) - zależy z jak bliska potrzebujesz coś zrobić.

Ja tak zrobiłem do 85 1.8 dokupując 12mm by mieć np zdjęcie samego oka i jestem bardzo zadowolony

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

zrób dokładnie to, co powiedział Vitez - powinno rozwiązać to problem i zachowasz ostrość i światło

pamiętaj jeszcze, że można dostać pierścienie z przeniesieniem automatyki albo bez - tańsze
    jak wybierzesz wersje "ekonomiczną", to pamiętaj jak ustawić ręcznie przysłonę w EF
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Raczej dokup komplet pierścieni pośrednich Kenko... a może wystarczy ci tylko jeden pierścień (czasem ktoś sprzedaje pojedyncze) - zależy z jak bliska potrzebujesz coś zrobić.

Ja tak zrobiłem do 85 1.8 dokupując 12mm by mieć np zdjęcie samego oka i jestem bardzo zadowolony
    Vitez, a może masz gdzieś jakieś przykłady z takiego zestawu... bedę teraz trochę robił zdjęć np. zdobień paznokci w sporych zbliżeniach (a z tych szkieł co mam efekty mi się nie podobają) i zastanawiam się nad weriantem 100mm Macro albo pierścienie - tyle że 100mm jutro mogę pożyczyć bez problemów to pierścieni nie bardzo i chętnie bym obejżał coś z zestawu 85/1.8 i pierścieniami pośrednimi
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Vitez, a może masz gdzieś jakieś przykłady z takiego zestawu...
    Tak na szybko to mam na przykład to na stronce:
    http://www.pbase.com/vitez/image/102768517.jpg

Na pewno pełny kadr, ale nie jestem pewien czy maksymalnie blisko.
    By na pewno maksymalne zbliżenie pokazać to musiałbym specjalnie robić, bo raczej kadruję tak by mi pasowało a nie tak by zawsze było maksymalnie. A przy okazji aparat wariuje troszkę z tymi pierścieniami - przy tym zdjęciu twierdzi że odległość na którą nastawił AF to było 2.88m a tak naprawdę to było jakieś 60cm jak nie bliżej...

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Tak na szybko to mam na przykład to na stronce:
    http://www.pbase.com/vitez/image/102768517.jpg

Na pewno pełny kadr, ale nie jestem pewien czy maksymalnie blisko.
    By na pewno maksymalne zbliżenie pokazać to musiałbym specjalnie robić, bo raczej kadruję tak by mi pasowało a nie tak by zawsze było maksymalnie. A przy okazji aparat wariuje troszkę z tymi pierścieniami - przy tym zdjęciu twierdzi że odległość na którą nastawił AF to było 2.88m a tak naprawdę to było jakieś 60cm jak nie bliżej...
    Dzięki.. powinno wystarczyć.. co do odległości to jasne - używałem pierścieni na zenicie.. mam pierścienie na M42 i mógłbym z przejściówką i dandelionem użyć ale szkła od zenita które mam raczej słabe są i nie bardzo mi pasują ale wiadomo że lepiej będzie hulać z canonowskimi szkłami w porównaniu do Taira czy innego mira..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów