Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Canon EF + Raynox DCR 250

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Aaa, to ten wynalazek, z tego co widzę to zoom jest chyba przesuwany a nie kręcony.

Jedna uwaga odnośnie mechanizmu ostrości i pracy z soczewką makro:
    Jeśli podczas ustawiania ostrości przód obiektywu zmienia swoje położenie (nie ma np. mechanizmu wewnętrznego ogniskowania) to może być spory problem z odpowiednim ustawieniem ostrości w fotografowany obiekt. Soczewka znacznie skraca odległość czoła obiektywu do obiektu i wtedy minimalny wysuw może bardzo przesuwać zakres GO. Korygowanie wtedy jest bardzo uciążliwe.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Bywalec Awatar PatriX
    Miasto
    Poland, Rawicz

Domyślnie

Jeśli Raynox 250 to obiektyw musi mieć ogniskową powyżej 50mm bo inaczej wystąpi winieta. No i przy tej soczewce mamy bardzo małą głębię ostrości. W mojej galerii www.SIERAQ.digart.pl znajdziecie kilka fotek makro z tą soczewką podpiętą pod kitowy obiektyw 28-105 :-)
    ZENIT 12XP | Canon EOS 30D | EF-S 18-55mm F/3.5-5.6 | TAMRON 17-50 F/2.8 | Canon EOS 33 | EF 28-105mm F/4-5.6 | LowePro MiniTrekker AW | i kilka pierdołków
    www.SIERAQ.digart.pl
    ..::SieraQ::..

Coś już napisał Awatar Hamtaro
    Miasto
    Szczecin|Poznań

Domyślnie

ja robilem zdjecia z 50mm f/1.8 i winiety ani widu ni slychu. i fajna go jest przy f/1.8
    C40d+C17-55/2.8IS+C50/1.8+T80-200/2.8+S8/3.5...

www.vibrakiller.deviantart.com

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PatriX Zobacz posta
    Jeśli Raynox 250 to obiektyw musi mieć ogniskową powyżej 50mm bo inaczej wystąpi winieta.
    ja robilem zdjecia z 50mm f/1.8 i winiety ani widu ni slychu. i fajna go jest przy f/1.8
    Otóż to, na kitowym na 50mm winiety zdaje się nie miałem, natomiast bliżej szerokigo kąta robiła się winieta jak jasna cholera...
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

AAA! ratujcie bo zwariuję! konwerter makro do lustrzanki?! to już gorzej się chyba nie da!
    kupic Heliosa z pierścieniami m42 za 50zł i będzie dużo lepiej
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Coś już napisał

Domyślnie

Nie wrzucaj 400D bo to niezły aparat, mimo że lustrzanka i to nie jest moja opinia tylko osób z mojego otoczenia znających się na fotografii oparta na moich zdjęciach. Trzeba najpierw się nauczyć pracować na małym a dopiero skakać na duże. Dodatkowo trzeba mieć pieniądze. Mnie narazie wystracza i nie mogę o nim powiedzieć złego słowa. Co do aparatu + 28mm F2.8 wychodzą przyjemne zdjęcia, przeważnie krajobrazy, ale czasem też i jakieś zbliżenia (o makro nie można tu mówić )z bokeh'em, może zapodam jakieś zdjęcia wkrótce. Oczywiście nie mogę mówić o makro tutaj. Co do "wynalazku" to a i owszem, wysuwa się i jest to ciekawa rzecz. Zbudowany bardzo solidnie, co prawda trzeba go przytrzymać jak się chce 200 a nie 300 mm bo się wysunie przy fotografowaniu ku dołowi, no ale nie można mieć wszystkiego. Przyzwoity obiektyw za małe pieniądze (względnie, to zależy dla kogo). Chyba się skuszę na niego, dzięki za wszelkie porady.
    EDIT: Oraz za duże zainteresowanie, i proszę o dalszy ciąg - być może przyjdzie ktoś następny i dowie się dużo pożytecznych rzeczy.
    Ostatnio edytowane przez Johnus ; 31-10-2008 o 20:28

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    AAA! ratujcie bo zwariuję! konwerter makro do lustrzanki?! to już gorzej się chyba nie da!
    Kupiłem Heliosa + komplet pierścieni i powiem Ci, że szału nie robi. W zasadzie to kurzy się w szufladzie. Na razie lepsze efekty otrzymuję z 70-200 i raynoxa. imho na początek jest całkiem całkiem, a jak ktoś chce lepiej to tylko obiektyw makro.

Coś już napisał

Domyślnie

Otóż to, a narazie mnie na takowy nie stać.

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    A próbowałeś robić makro na MF? Nie jest łatwo. Lepiej jest mieć jakiś AF niż żaden.
    Ja będę pisał, że lepiej kupić raynoxa - kupiłem dość dawno i nie mam zamiaru sprzedawać. Z 50 daje dobre efekty i nie winietuje, jak ktoś tam napisał - no chyba, że na FF - ale tego to ja już nie wiem. Na cropie nie ma winiety.
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GhostRider Zobacz posta
    A próbowałeś robić makro na MF? Nie jest łatwo. Lepiej jest mieć jakiś AF niż żaden.
    Zgadzam się. Budżetowe makro to i tak zazwyczaj ostrzenie "z buta" - ostrzenie obiektywem jest praktycznie niemożliwe. Miałem tak z Sigmą + raynoxem i nie było łatwo. Na Lce działa servo i jest to na prawdę spore ułatwienie, szczególnie jak się nie golnie czegoś mocniejszego . (chociaż wyjadacze makro na pewno mnie tu zaraz zrównają z ziemią)

ps. statywu z raynoxem się niestety używać nie da ze względu na bardzo małą odległość od obiektu.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów