Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Canon EF + Raynox DCR 250

Coś już napisał

Question Canon EF + Raynox DCR 250

Cześć. Zamierzam nabyć wymieniony w tytule konwerter makro do obiektywu EF 50mm F1.8. Czy jest to sensowna idea? Jeśli ktoś ma takowy zestaw, prosze o opinie na ten temat, jakieś przykłady (zdjęcia). Jak mocuje się ten konwerter do aparatu? Czy ma on poprostu gwint 52 mm jak filtr i się go wkręca czy jakoś inaczej? Drugie pytanie to jak pracowałby takowy konwerter wraz z Canon'em EF 100 - 300 F5.6, rzadkim dość obiektywem u nas, ten ma gwint na filtry 58mm. Niby ma on pole macro w ostrzeniu, sa try ustawnienia - AF 2m - nieskończoność, AF macro i MF. Jednakże makro jest dość kiepskie szczerze mówiąc, dodatkowo jest dosyć ciemny. Robię zwykle zdjęcia 50mm, sporo 'makro' z efektem bokeh za obiektem ale konwerter to konwerter. Jaki będzie rozmiar (wielkość obrazu, nie "waga" w mb :wink: ) zdjęcia? Proszę o wszelkie informacje, z góry dziękuję.
    Posiadany przeze mnie aparat to 400D, to może mieć znaczenie więc informuję.
    Ostatnio edytowane przez Johnus ; 27-10-2008 o 19:12

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Raynox ma snap-on - sam sobie poszukaj co to jest i na jakie średnice pasuje. Ja pstryknąłem kilka zdjęć 50 + Raynox - efekty dobre, tylko powiększenie nie za duże, ale nie trzeba domykać przysłony, żeby mieć w miarę głębie ostrości

Zdjęcie 1
    Zdjęcie 2

To są takie trochę cropy ale niewielkie

Mam lekki BF, także zdjęcie mogą być ostrzejsze
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Coś już napisał

Domyślnie

Dzięki wielkie. Już znalazłem tego snap - on zaraz po skończeniu pisania tematu nawet No dobra, ale powiedzcie: czy się opłaca w sumie kupić toto? A jak kupię to przetestuję to z 100 - 300, to wam powiem co i jak. Teraz tylko kasę zebrać, bo grip kupiony narazie no i trochę poszło. No i 2x osiemnastki w listopadzie

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Imho opłaca się na początek. Używałem z Sigmą 70-300, teraz z 70-200 f4L. Z eLką nawet działa mi AF w całym zakresie Problemem jest mała głębia. Tu masz trochę moich sampli (wszystkie z Sigmą):
    http://www.fotolia.com/p/200436879

Z 50tką jest spora winieta.

Coś już napisał

Domyślnie

Niezłe niezłe, głębia faktycznie mogłaby być lepsza, a jak widzicie DCR - 730? Teraz coś takiego wykopałem ,dodatkowo się nakręca na 52 mm co mi akurat pasuje. Winietowanie z konwerterem mam rozumieć, bo sama 50'tka to u mnie radzi sobie nieźle. Mam ją z KIT'a Canona EOS 650 Kiedyś to dawali KITy
    EDIT: oczywiście DCR 730 w odniesieniu do przerobienia na szerokokąt nie makro, bo byłby śmiech na sali
    Ostatnio edytowane przez Johnus ; 29-10-2008 o 18:52

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Raynox DCR-250 jest stosunkowo tani, więc można się szarpnąć dla sprawdzenia, czy makro jest tym co tygrysa będzie kręcić najbardziej . Przy odrobinie wprawy i szczęścia można całkiem fajne fotki tym strzelić.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Witam,
    Ja właśnie używam tego raynoxa z w/w obiektywem 100-300mm. Był to jeden z pierwszych zakupów parę lat temu jeszcze do kita i 350d. Oczywiście z kitem to niewypał.
    Jeśli chodzi o ekstremalne makro tele 100-300 nawet nieźle współpracuje, przydaje się ten usm.
    Fakt - bardzo mała głębia ostrości może sprawiać trudność, dodatkowo potrzebne jest dobre światło, dużo światła. Czasem jeszcze przeszkadza samoistny wyjazd przodu obiektywu jak fotografujemy z góry na dół, taka typowa przypadłość w/w obiektywu 100-300. W sumie dawno nie bawiłem się w makro - muszę odkurzyć tą soczewkę

No i zapomnij o mocowaniu na gwincie 77mm bo jest poza zakresem raynoxa 250.

Coś już napisał

Domyślnie

No mam obiektywy 28 mm F2.8, 50mm F1.8, 100 - 300 F5.6 nie USM, to stara generacja nie widziałem nawet ostatnio na allegro patrzyłem tego obiektywu, testów nie uświadczysz. Faktycznie lubi się wysunąć I ciemny jest to wszystko prawda. A jakby to wyklądało z 28mm F2.8? Ma ktoś taki zestaw? Ten mnie też bardzo interesuje ponieważ bardzo często go używam do krajobrazów i zachodów słońca, ale też do makro o ile mozna to tak nazwać. jakieś kwiatki ale nie ma tych detali oczywista, no i bokeh'owanie za obiektem. Ostatnio nawet częściej niż 50, tu może być problem z raynox'em bo bardzo krótki jest ten obiektyw. Może ktoś jednak ma taki zestaw, jestem ciekaw.
    Po 10 minutach znalazłem zdjęcie!
    Ostatnio edytowane przez Johnus ; 29-10-2008 o 19:59

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Z 28 to raczej bankowo, już nawet nie winieta, ale fotografia przez dziurkę
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Coś już napisał

Domyślnie

Ach, zablokowali mi obrazek:/ niech moderator usunie to bo ja już nie mogę. Specyfikacje wspomnianego obiektywu są pod adresem: http://www.optyczne.pl/487-Canon_EF_...obiektywu.html

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów