Page 4 of 8 FirstFirst ... 23456 ... LastLast
Results 31 to 40 of 76

Thread: W jaki sposób sprawdzić ilość wykonanych zdjęć w dSLR?

Początki nałogu mathom's Avatar

Ciężko mi uwierzyć w tak małe przebiegi dslr jak to deklarują niektórzy sprzedawcy... 400d w ciągu roku zrobiłem ponad 20 tyś klapnięć. jedne wakacje, drugie wakacje, kilka kotletów, parę wypadów za miasto itd. itp., palec ciężki i filmu nie trzeba wymieniać. Kupującego poinformowałem jednak ile faktycznie zrobiłem i tyle.

Uzależniony

Ja swoją 30-ke sprzedałem z przebiegiem 5500-5600 klatek, a aparat miał niecałe półtora roku. Kupujący też do końca mi chyba nie wierzył, ale taka była prawda.
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Początki nałogu Troyan's Avatar

No to po co wam takie aparaty jak tak mało zdjęć nimi robicie

Pełne uzależnienie axk's Avatar

Quote Originally Posted by janmar View Post
    Sprawdzać to warto przed zakupem.
    Oczywiście, jednakże jeżeli chodzi o faktyczny przebieg 30D to można go ustalić tylko i wyłącznie po wizycie na Żytniej. Jeżeli przedmiotem sprzedaży byłby np. 40D, problem "autentyczności przebiegu" praktycznie by nie istniał.
    Last edited by axk; 31-10-2008 at 07:08 PM.
    EOS + Speedlite

Uzależniony

Quote Originally Posted by Troyan View Post
    No to po co wam takie aparaty jak tak mało zdjęć nimi robicie
    a bo nie każdy posiadacz cyberlustra cierpi na syndrom "japońskiej wycieczki", która fotografuje na prawo i lewo wszystko to, co nie zdąży przed nią uciec
    na dodatek seriami
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Początki nałogu mathom's Avatar

Quote Originally Posted by Bingant View Post
    a bo nie każdy posiadacz cyberlustra cierpi na syndrom "japońskiej wycieczki", która fotografuje na prawo i lewo wszystko to, co nie zdąży przed nią uciec
    na dodatek seriami
    Czasami się strzela się bo się ma się słaby af :rolleyes:

Dopiero zaczyna Zeeb's Avatar

Ja ostatnio kupiłem 20d z przebiegiem niecałe 4000 fot(stan idealny), aparat zaraz po pierwszym podłączeniu do kompa zaczął numerować zdjęcia od ok 6400 ponieważ taki numer miała ostatnia fota z mojego 10d, który miałem od nowości (tez poszedł na Allegro).
    Małe przebiegi nie są więc żadkością.

Pełne uzależnienie axk's Avatar

Quote Originally Posted by Zeeb View Post
    Ja ostatnio kupiłem 20d z przebiegiem niecałe 4000 fot ...
    Czy sprawdzałeś stan licznika w autoryzowanym serwisie? Jeżeli nie to jaką masz pewność iż body faktycznie wykonało tylko 4000 ujęć a nie na przykład 20000? Pytam z czystej ciekawości.
    EOS + Speedlite

Dopiero zaczyna Zeeb's Avatar

Nie, nie sprawdzałem ale aparat jest jak nowy- ledwie widoczne przetarcia lakieru na stopce lampy, brak rysek na wyświetlaczach, pasek nigdy nie był założony(orginalnie zapakowany). Ogólnie wygląd nie wskazuje na większy przebieg, no chyba że się mylę, ale sprzedawałem 10d z podobnym przebiegiem (miałem go od nowości) i wyglądał gorzej

Pełne uzależnienie Matsil's Avatar

Niektórzy nie trzaskają aż tak dużo zdjęć. Ja swoim 30D przez ponad półtora roku zrobiłem ok. 13tys. a 350D przez 2 lata 22tys .
    Moim zdaniem nie ma znaczenia czy aparat ma na liczniku 5tys czy 15, liczy się jego stan - jeżeli właściciel o niego dbał jeszcze długo posłuży - migawka w 30D powinna wytrzymać 100tys. klapnięć, więc jeszcze nie jednego właściciela przeżyje.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Page 4 of 8 FirstFirst ... 23456 ... LastLast