PozdRufka
Flowenol
-------------------------------------------------------------
Life is too short for reading MTF charts.
Craig16229
Nowość zawsze w jakimś zakresie jest lepsiejszaod modeli wyższych. Tego się raczej nie da przy obecnym tempie uniknąć. Musieliby wraz z każdym nowym korpusem wypuszczać nowe jedynki - to by dopiero było biadolenie i zamęt. Trzeba się po prostu przyzwyczaić, że inwestycja w dslr i to nawet z tzw. wysokiej półki to żadna inwestycja. Szczególnie dla tych co kupują aparat dla tzw. "lansu". A takich wcale nie jest mało. Innym bardziej świadomym pozostaje wybór racjonalny. I pewnie stąd wiele osób uważa, że takim jest stare 5D albo Ds.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Niech mi ktoś podpowie o co chodzi z tymi cenami
D700 na zagranicznych stronach 2999$ w Polsce 6500zł
5D MKII wyceniane na 2600$ a w Polsce 8000zł - 8500zł przy tej cenie to guru D700
50D cena 1399$ w Polsce 3600zł to się jakoś pokrywa
na marginesie 5d MKI miał kosztować 4500zła teraz cena już 5600zł
Oczywiście wszystko zależy od kupującego ale sądzę że dla ludzi zarabiających na fotografii, zakup takiej np: 1-dynki to jednak może być inwestycja i to na długo, jeśli zawodowiec kupi taki sprzęt i nie cierpi przy okazji na "konieczność posiadania wybaierzonych nowości" oraz jeśli będzie ze współpracy z tym sprzętem bardzo zadowolony to nie będzie co chwile wydawał kasy na nowe puszki.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez albercikk ; 17-10-2008 o 08:44
C - lustra, szkła i błysk
problem numer 1 to polityka UE, ktora dowala zaporowe cla na technologie importowane spoza terenu swoich czlonkow, by chronic rodzimy rynek. elektronika i optyka mieszcza sie w zakresie tego co mozna w UE zrobic, dlatego jej sprowadzanie spoza UE jest obarczone clem. clem, ktore zzera ogromna czesc ceny.
problem numer 2 to bogactwo polskiego spoleczenstwa, w ktorym srednio zarabiajacego Kowalskiego stac na wydanie na aparat wiecej kasy niz przecietnego Müllera, van Dijka czy Sanchezaalbo cos w ten desen, jak mozna sadzic po polityce rodzimych dystrybutorow
![]()
E nie,najwyżej lista w Ignore sie wydłuży.Piszesz o starej piątce że Ci wystarcza, no oczywiscie ze tak.To świetny aparat.W mojej przeszło już pięcdziesiecioletniej podróży przez sprzęt jeden z najlepszych ,a kto wie czy nie najlepszy.Obecnie jestem bezpiątkowy :smile: ale jak trochę po ostatnich obiektywach odsapnę to mam nadzieje że piątka i to chyba stara do torby wróci.Ten numer 5 u Canona to szczęśliwa cyfra.5 był dobry 50 także. Pozdrawiam.
problem numer jeden opisany przez ciebie jakoś nie pasuje mi do ceny D700 i 50D skoro jest porównywalna
problem numer 2 ja bym go odwrócił pazerność polskiego handlowca nie zna granic
zgnije a nie obniży ceny,
300d obudził swiat lustrzanej cyfrówki a 350dwystawił na prostą canona