Strona 170 z 315 PierwszyPierwszy ... 70120160168169170171172180220270 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 691 do 1 700 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dlatego trzeba zakładać działalność i VAT odliczać ;-)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    AFAIR cła jest coś koło 8%, to złodziejski podatek jakim jest VAT jest winien tej dysproporcji cen USA-UE.
    moge sie mylic, ale chyba znacznie wiecej niz 8%. byc moze jego udzial w cenie koncowej dla klienta jest blizszy tych 8%, ale zaczyna sie od oclenia ceny zakupu hurtowej, na co naklada sie cala masa innych kosztow (transport, dystrybucja, magazynowanie, marketing, marze, podatki wewnatrzkrajowe, ...).

poniekad w USA tez zdarzaja sie podatki stanowe, ktore podnosza ceny.

bylo nie bylo... z ktorej strony by nie dotykal i tak wychodzi, ze placimy wiecej niz Jankesi
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 17-10-2008 o 10:03
    www albo tez flickr

Domyślnie

głównie chodziło mi o to skąd taka rozbieżność cenowa

jeśli D700 kosztuje 6500tyś
    różnica między nim a 5D MKII 2699$ to 300$ więc na starcie 5D MKII powinien kosztować około 5800 a tutaj startują z 8-9tys :-?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    moge sie mylic, ale chyba znacznie wiecej niz 8%. byc moze jego udzial w cenie koncowej dla klienta jest blizszy tych 8%, ale zaczyna sie od oclenia ceny zakupu hurtowej, na co naklada sie cala masa innych kosztow (transport, dystrybucja, magazynowanie, marketing, marze, podatki wewnatrzkrajowe, ...).
    Nie wiem na ile to jeszcze aktualne, ale TUTAJ jest mowa nawet nie o 8, lecz o 5%.

poniekad w USA tez zdarzaja sie podatki stanowe, ktore podnosza ceny.
    Płacone jeśli kupujesz osobiście w sklepie lub wysyłkowo w obrębie tego samego stanu, wg tego samego źródła 0-9%. Przy sprzedaży wysyłkowej do innego stanu większość kupujących ignoruje obowiązek samodzielnego zapłacenia tego podatku.

bylo nie bylo... z ktorej strony by nie dotykal i tak wychodzi, ze placimy wiecej niz Jankesi
    Ano niestety tak jest. Ja się wcale nie dziwię że Polacy kombinują jak mogą.

@Laminat: Przemnóż sobie razy kurs dolara i dodaj około 30% (cło i VAT), to wyjdzie ci że cena 5D MKII jest prawidłowa. To D700 jest podejrzanie tani. Sam się kiedyś zastanawiałem dlaczego. Może po prostu Nikon na Europę pcha tą puszkę ze znacznie niższą marżą niż w USA?
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 17-10-2008 o 10:27

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Pozwolę sobie przypomnieć, że początkowe ceny D700 w PL też były w granicach 8800 zł. Bez paniki .
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Nie wiem na ile to jeszcze aktualne, ale TUTAJ jest mowa nawet nie o 8, lecz o 5%.
    jak to zwykle bywa z www organizacji miedzynarodowych, nie jestem w stanie przebrnac przez ta strone http://ec.europa.eu/taxation_customs/index_en.htm i dotrzec do jakichs sensownych informacji, ale jesli dobrze czytam, to clo zalezy od klasyfikacji towaru. byc moze na urzadzenia elektroniczne/optyczne jest to tylko 5%, wobec czego rozbieznosc cen miedzy USA a UE bylaby kompletnie degustujaca.

jesli ktos zna dobra strone www z baza danych cel to prosilbym o podanie odnosnika, bo z checia bym na to zerknal. z gory dziekuje
    www albo tez flickr

Domyślnie

@Laminat: Przemnóż sobie razy kurs dolara i dodaj około 30% (cło i VAT), to wyjdzie ci że cena 5D MKII jest prawidłowa. To D700 jest podejrzanie tani. Sam się kiedyś zastanawiałem dlaczego. Może po prostu Nikon na Europę pcha tą puszkę ze znacznie niższą marżą niż w USA?
    OK jeśli w Polsce handlarze liczą jak ty to faktycznie ceny są zaporowe, ale dla przykładu ta reguła się chwieje

1. Cena za zachodzie D50 1399$
    2. cło ok ale nie chyba od ceny 1399% przecież kupują w hurtowni a nie z pierwszego lepszego sklepu po cenie rynkowej

3. Jak widać da się zmieścić w cenie 1399$ x $ 2,6 i cena jest jak u nas 3600zł

Więc wyliczanka jest prosta jak 1 klasie 2699$ 5D x 2,6$ 7000zł to MAX

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Laminat Zobacz posta
    Więc wyliczanka jest prosta jak 1 klasie 2699$ 5D x 2,6$ 7000zł to MAX
    Na początku wiadomo że będzie drożej dla napaleńców, którzy rzucą się na nowość. Potem cena spadnie do poziomu D700 jeśli nie niżej, bo 5D2 to gorsza puszka i rynek to sam ureguluje popytem.

Domyślnie

5dII za piątaka z groszami to dobra cena w warszawie, może kupię sobie na firmę?
    5dII
    L-ki ... + graty

Fotograf do wynajęcia

Efekt dźwięku migawki

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    Oczywiście wszystko zależy od kupującego ale sądzę że dla ludzi zarabiających na fotografii, zakup takiej np: 1-dynki to jednak może być inwestycja i to na długo, jeśli zawodowiec kupi taki sprzęt i nie cierpi przy okazji na "konieczność posiadania wybaierzonych nowości" oraz jeśli będzie ze współpracy z tym sprzętem bardzo zadowolony to nie będzie co chwile wydawał kasy na nowe puszki.

Pozdrawiam
    W tym rozumieniu to oczywiście inwestycja .

Cytat Zamieszczone przez Laminat Zobacz posta
    głównie chodziło mi o to skąd taka rozbieżność cenowa

jeśli D700 kosztuje 6500tyś
    różnica między nim a 5D MKII 2699$ to 300$ więc na starcie 5D MKII powinien kosztować około 5800 a tutaj startują z 8-9tys :-?
    To rynek ustali cenę. A póki co to w wielu sklepach są zapisy jak za komuny więc nie spodziwałbym się jakichś gwałtownych obniżek.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 170 z 315 PierwszyPierwszy ... 70120160168169170171172180220270 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów