Dlatego trzeba zakładać działalność i VAT odliczać ;-)
Dlatego trzeba zakładać działalność i VAT odliczać ;-)
moge sie mylic, ale chyba znacznie wiecej niz 8%. byc moze jego udzial w cenie koncowej dla klienta jest blizszy tych 8%, ale zaczyna sie od oclenia ceny zakupu hurtowej, na co naklada sie cala masa innych kosztow (transport, dystrybucja, magazynowanie, marketing, marze, podatki wewnatrzkrajowe, ...).
poniekad w USA tez zdarzaja sie podatki stanowe, ktore podnosza ceny.
bylo nie bylo... z ktorej strony by nie dotykal i tak wychodzi, ze placimy wiecej niz Jankesi
głównie chodziło mi o to skąd taka rozbieżność cenowa
jeśli D700 kosztuje 6500tyś
różnica między nim a 5D MKII 2699$ to 300$ więc na starcie 5D MKII powinien kosztować około 5800 a tutaj startują z 8-9tys :-?![]()
Nie wiem na ile to jeszcze aktualne, ale TUTAJ jest mowa nawet nie o 8, lecz o 5%.
Płacone jeśli kupujesz osobiście w sklepie lub wysyłkowo w obrębie tego samego stanu, wg tego samego źródła 0-9%. Przy sprzedaży wysyłkowej do innego stanu większość kupujących ignoruje obowiązek samodzielnego zapłacenia tego podatku.poniekad w USA tez zdarzaja sie podatki stanowe, ktore podnosza ceny.
Ano niestety tak jest. Ja się wcale nie dziwię że Polacy kombinują jak mogą.bylo nie bylo... z ktorej strony by nie dotykal i tak wychodzi, ze placimy wiecej niz Jankesi
@Laminat: Przemnóż sobie razy kurs dolara i dodaj około 30% (cło i VAT), to wyjdzie ci że cena 5D MKII jest prawidłowa. To D700 jest podejrzanie tani. Sam się kiedyś zastanawiałem dlaczego. Może po prostu Nikon na Europę pcha tą puszkę ze znacznie niższą marżą niż w USA?
Ostatnio edytowane przez Merde ; 17-10-2008 o 10:27
Pozwolę sobie przypomnieć, że początkowe ceny D700 w PL też były w granicach 8800 zł. Bez paniki.
Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9
jak to zwykle bywa z www organizacji miedzynarodowych, nie jestem w stanie przebrnac przez ta strone http://ec.europa.eu/taxation_customs/index_en.htm i dotrzec do jakichs sensownych informacji, ale jesli dobrze czytam, to clo zalezy od klasyfikacji towaru. byc moze na urzadzenia elektroniczne/optyczne jest to tylko 5%, wobec czego rozbieznosc cen miedzy USA a UE bylaby kompletnie degustujaca.
jesli ktos zna dobra strone www z baza danych cel to prosilbym o podanie odnosnika, bo z checia bym na to zerknal. z gory dziekuje
OK jeśli w Polsce handlarze liczą jak ty to faktycznie ceny są zaporowe, ale dla przykładu ta reguła się chwieje
1. Cena za zachodzie D50 1399$
2. cło ok ale nie chyba od ceny 1399% przecież kupują w hurtowni a nie z pierwszego lepszego sklepu po cenie rynkowej
3. Jak widać da się zmieścić w cenie 1399$ x $ 2,6 i cena jest jak u nas 3600zł
Więc wyliczanka jest prosta jak 1 klasie 2699$ 5D x 2,6$ 7000zł to MAX
5dII za piątaka z groszami to dobra cena w warszawie, może kupię sobie na firmę?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner