Strona 45 z 315 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595145 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli o mnie chodzi o stosunek do 5D MKII:

Zalety:
    - 21,1mln pikseli
    - sRAW (bo niektóre zdjęcia nie są potrzebne mi w pełnej rozdzielczości - w 40D sRAW dawał rozdzielczość odbitki 13x18cm)
    - ISO25600 (z czego jak patrze to spokojnie można używać 12800, co mnie bardzo cieszy)
    - LCD (poprawiony niedociągnięcia jakie mają 1D(s) Mark III i 40D)
    - Możliwość nagrywania filmów (co jak co, ale czasami może się przydać.)

Minusy:
    - Pojedyncze gniazdo kart pamięci. Tylko 1 CF. Przydałoby się, aby 5D MKII miało albo 2xCF, albo 1xCF i 1xSDHC z możliwością zapisu równoległego i tak, że jak się skończy jedna karta to automatycznie zapisuje na drugiej (to jest może bajer, bo dzisiaj są bardzo duże karty pamięci i niby niepotrzebne, ale czasami...) jednak zapisu równoległego mi brakuje.
    - AF (?) - nie będę się wypowiadał dopóki nie przekonam się sam. W 40D oddałem oba szkła do kalibracji i faktycznie wtedy miałem ostrość wreszcie.
    - fps - nie oczekuje, aby było 6kl/s przy 21mln, ale tak jak już chyba pisano, żeby przy sRAW (3861 x 2574) było 5-6kl/s. Choć jakoś nigdy mi się nie zdarzyło, bym zrobił więcej niż 4 zdjęcia w serii.
    - grip, jeśli nie będzie miał przycisku do zmiany ISO, tak aby robiąc zdjęcia w pionie można było szybko zmienić ISO nie gimnastykując się przy tym jest to dla mnie kolejny minus.

Na pewno kiedyś (bo nie jestem fanem nowości) go sobie sprawie. Wygląda obiecująco i cena również atrakcyjna. Wszystko zależy jakie opinie zbierze, zwłaszcza za AF, na który już w tej chwili narzekają ludzie i którego bądź co bądź potrzebuje pewnego i sprawnego
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paprochwbody Zobacz posta
    Wg mnie Canon ewidentnie szykuje miejsce pod nowy korpus pomiędzy 5D a jedynkami, być może czeka na odpowiedni moment wrzucenia "trójki" na rynek. Po prostu jest zbyt duża luka między tymi aparatami, choćby w kwestii AF.
    albo sciagnie z cena 1D, chociaz to mniej prawdopodobne.

bylo nie bylo, patrzac na wycie uzytkownikow na temat zawiedzionych nadziei i straconych marzen, Canon musi cos tym ludziom rzucic, bo to dosc duze pieniadze do wziecia
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gustaff Zobacz posta
    Canon rzucił już ludowi nikona D3 i D700 Bo chyba do tego dążą dając stary AF w takiej fajnej puszce naj 5D mk II
    Wiesz wątpię aby Canon wrzucił to nowej puszki stary AF. Dając takie innowacje jak możliwość nagrywania filmów itd. To by się mijało z celem.
    Po drugie wyobrażasz sobie np. osobę, która ma dwa body canona, 5 L-ek, lampę błyskową, że przez to, że następca okazał się kichą zmienia system?
    Trzeba poczekać, pobawić się i dopiero narzekać.

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Niestety pytanie dotyczące AF zostało zadane razem z pytaniem o ilość obrazków i UDMA, więc zostało olane...
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Marudzicie jakby to była pierwsza wykastrowana puszka jaką Canon wypuścił
    Najwyższy czas zacząć marudzić. Canon się chyba za bardzo przyzwyczaił, że cokolwiek by nie wydali to użytkownicy są zadowoleni, w testach same najwyższe oceny, jakieś nagrody za aparat roku itd.

Klepiąc bezustannie Canona po plecach sami sobie robimy krzywdę, bo będziemy w nieskończoność traktowani jak stado baranów, które kupi wszystko co im Canon podetknie.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Na marginesie, bo to się często powtarza. sRAW nie podniesie szybkostrzelności bo i tak za każdym razem trzeba odczytać całą matrycę, nawet, jeśli digic ma posklejać pixele i zrobić sRAW.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    Najwyższy czas zacząć marudzić. Canon się chyba za bardzo przyzwyczaił, że cokolwiek by nie wydali to użytkownicy są zadowoleni, w testach same najwyższe oceny, jakieś nagrody za aparat roku itd.

Klepiąc bezustannie Canona po plecach sami sobie robimy krzywdę, bo będziemy w nieskończoność traktowani jak stado baranów, które kupi wszystko co im Canon podetknie.
    Ale "my" to znaczy kto? Bo chyba nawet na tym forum, nie znajdziesz licznej grupy, która będzie miała identyczny pogląd na sprzęt foto. Poza tym, nawet gdyby "my" ograniczyć do tych wszystkich wyjców AF'owych, to i tak na świecie zebrała by się garstka, którą C jak widać ma w głębokim poważaniu... Zapewniam, że znajdzie się sporo "ich" którzy zapłacą C za ten sprzęt i o to C dokładnie chodzi... C ma po prostu zarabiać...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    szukam jedynki ds mark II. kasa podobna a na zachodzie można dostać z naprawdę niewielkim przebiegiem za 7-8 k zł ;D
    Tylko, ze to po części krok w tył. Czekałem na 5D MKII, bo chciałem go w miarę szybkim czasie (po roku od premiery) kupić, bo brakuje mi czułości rzędu 6400. W 5D MKII mile mnie zaskoczyło to, że 12800 ISO jest przyzwoite, a w 1Ds Mark II tego nie otrzymam.

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Na marginesie, bo to się często powtarza. sRAW nie podniesie szybkostrzelności bo i tak za każdym razem trzeba odczytać całą matrycę, nawet, jeśli digic ma posklejać pixele i zrobić sRAW.
    Napisałem tylko teoretycznie, zdaje sobie sprawę, że skoro tego nie zrobili tzn., że były jakieś przeszkody techniczne ku temu. Jednak dziwi mnie mocno, czemu nie zastosowali dwóch kart pamięci tak jak w Ds'ach, na CF i SDHC.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hrabia_vader Zobacz posta
    Co śmieszniejsze ten twój "target" wypowiada się na podstawie kartki papieru a nie na podstawie własnych doświadzczeń czy rzetelnych testów
    Po raz kolejny mijasz się z prawdą. Już raz nam wmawiałeś, że użytkownicy nowej piątki marudzą, bo chcieli AF z "jedynki". Poprosiłem o jeden przykład takiej wypowiedzi, to się wykręciłeś sianem.

Teraz kolejny raz piszesz bzdury, jakoby target nie miał doświadczeń a się wypowiadał.

Zrozum w końcu, że "kartka papieru", czyli specyfikacja producenta i doświadczenia oraz wiedza na temat działania aparatu, w tym układu AF wystarczą wielu z nas do wyciągniecia wniosków.

"Rzetelne testy" z Komputer Świata i temu podobnych pisemek fotograficznych oraz serwisów są robione głównie dla takich użytkowników jak Ty, którzy nie wiedzą po co są boczne punkty AF i kadrują centralnym, tylko Ty zamiast zadawać pytania w dziale dla początkujących i uczyć się fotografii próbujesz bronić Canona jak niepodległości i każdą krytyczną uwagę na temat jego produktów traktujesz niemalże jak zniewagę osobistą.

Strona 45 z 315 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595145 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów