Klikasz w zdjęcia > all sizes > original
Mark II szumi o wiele bardziej, ale to było do przewidzenia :-(
Klikasz w zdjęcia > all sizes > original
Mark II szumi o wiele bardziej, ale to było do przewidzenia :-(
Tu jest też kilka zdjęć które można zobaczyć w orginale.
http://www.flickr.com/photos/erikfive/page2/
Podziwiam Twój wzrok, bo ja ledwo rozróżniam te zdjęcia (no różni je szkło /bokeh/ i światło).
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 18-09-2008 o 18:01
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
wreszcie jakieś poprawnie naświetlone i nie poruszone sample... Jak dla mnie 6400 wydaje się być jak najbardziej używalnemyślę że to będzie główny atut tej puszeczki dla mnie.
A jeszcze w kwestii przekadrowywania: wpadłem dziś na taki pomysł, że gdyby te skrajne punkty AF były do czegoś zdolne (mam na myśli łapanie ostrości) to można by na nich ostrzyć, a potem przekadrować jedynie przez obrót aparatu, który nie zmieniłby położenia płaszczyzny ostrości za bardzo (chyba). Co o tym myślicie?
No i jeszcze moje spostrzeżenie dotyczące af starej piąteczki: rzeczywiście skraje punkty nie widzą pionowej linii na gładkiej powierzchni, ale już oko obrócone pionowo jest dla nich obiektem jak najbardziej widzialnym, wręcz ostrzą na nienie wiem jak w ciemności sali tanecznej - testowałem w opkoju przy żarówce 60W kilka metrów za modelką (więc twarz generalnie w cieniu).
Ostatnio edytowane przez myst ; 18-09-2008 o 18:12
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
Aby je powiększyłeś do oryginalnego rozmiaru?
Wg mnie różnica jest duża i widać gołym okiem np. tu:
http://www.flickr.com/photos/erikfiv...25472/sizes/o/
na focie porownawczej z tylnia sciana 1d wyglada, jakby 5dmk2 nie trafilo z ostroscia, jest wyraznie mniej szczegolow niz z d700
za to zdjecie z kabelkiem wyglada "lepiej" na 5dmk2, tyle ze sprawia wrazenie bardziej odszumionego (wygladzonego) - moze to dlatego ze z d700 autor mial raw a z nowej 5-tki jpega
a przeczytałeś, że oglądasz nieobrobione jpg z 5dmk2 i obrobione NEFy z D700? Co to za porównanie..Zamieszczone przez Iras_PL
btw, zdjęcia są maksymalnie nietrafione, koleś robił fotki samemu sobie przy przysłonie 1.4 Dziękuję, ale w takiej sytuacji to nie jest żaden przykład. Czekam na jakieś sensowne sample.
P.S>dziwnym trafem 5d daje takie samo powiększenie jak D700..![]()
Może ktoś trzaskał 5DMII na połowie rozdzielczości, żeby była jakaś wspólna podstawa porównania![]()
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
na zdjeciach TIFF-y z d700 maja 69MB a z 5dmk2 120MB![]()
to tez nie pasuje, bo tych rawów i srawów na razie nie da się niczym wywołać. JPG nie występuje w tej konfiguracji. Chyba że dla wyrównania szans obu puszek robił jpg w rozdzielczości Small
Pytanie dla mnie najważniejsze, to ile odszumiania w puszce zapodano i jak wygląda nieruszany oryginał. No i oczywiście zobaczyć to przy zdjęciach in focus.