Strona 37 z 315 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787137 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 3144

Wątek: Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Domyślnie

Dla mnie to dość logiczne, że 21 Mpix szumi bardziej niż 12. Widziałem nieobrobione jpg z D700 na wysokich czułościach i na prawdę nie spodziewam się po 5D Mark II mniejszych szumów. Nie marudzę i nie jestem rozczarowany szumami, ale wydaje mi się, że tak jest i to jest normalne. Również czekam na lepsze sample.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

gosc pisze:

This is Canon 5dMkII vs Nikon D700 @ 6400 ISO, but the D700 is on full RAW and the 5D mkII is at highest jpeg. Both shot at f:2
    Seen at the monitor the Nikon was a bit better IMO. And im a Canon shooter ;-) But Nikon was RAW processed by a Pro Nikon photographer and Canon was camera prosessed jpeg. Not sure how much the difference would be, but hopefully some. He he. Given its 21MP I still think its quite good.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iras_PL Zobacz posta
    Aby je powiększyłeś do oryginalnego rozmiaru?

Wg mnie różnica jest duża i widać gołym okiem np. tu:

http://www.flickr.com/photos/erikfiv...25472/sizes/o/
    No widać że to z Canona to nieostre zupełnie, a z Nikona piegi.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

2 różne zdjęcia, zrobione w podobnych warunkach z innymi ustawieniami.
    Nie ma co bić piany i porównywać. Jak będę miał sprzęt w ręku to wtedy porównam.
    Widzę, że zaczęło się sprzęto-kito-walnenie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    Czy mógłbyś zacytować jeden post w którym ktoś narzeka, że 5D mk II nie jest na poziomie "jedynki"?
    Wszyscy doskonale wiecie o czym piszę (i nie tylko ja). Chcecie zaje...fajnych autofokusów. Czy nie rozumiecie że każdy autofokus, który byłby zbyt dobry w puszce FF za 2500 baksów stanowi konkurencję dla dwukrotnie droższej puszki? Nie istotne, że ma mniej punktów, skoro spokojnie można użyć wszystkich. Czy sądzicie, że jedynki ktoś kupuje tylko i wyłącznie dla takiej a nie innej ilości punktów AF? Ja sądzę, że wielu posiadaczom jedynek mnogość punktów wcale nie jest potrzebna. Potrzebny jest AF z kilkoma sprawnymi punktami. A tego właśnie wymagacie od 5D.

Kilka osób pisało też o "małej" ilości klatek na sekundę. Tutaj też widzę zagrożenie nawet na bardzo szybkiego 1D. Dając 5 czy 6 klatek zbliżamy się dość wyraźnie do Marka2 z jego 8.5 klatki. Wiele osób mogłoby spokojnie rozważyć zakup 5D jeśli miałby lepszy niż ma AF i 5 klatek na sekundę - tu też Canon nie sptrzela sobie w kolano.

Dla mnie jest oczywiste - 5D było i nadal jest entry level FF. Nie należy gw żaden sposób doszukiwać się jakichkolwiek analogii w linii cropowej, która nijak nie zagrozi najwyższej półce. To, że wy chcecie bieda-fulfrejma nie oznacza, że Canon na kolanach wam go przyniesie. Firma ta ma ustaloną strategię, która nie musi się wam podobać. Tak samo jak mi nie podobają się w żaden sposób samochody marki BMW czy Mercedes, albo nigdy w życiu nie kupiłbym sprzętu elektronicznego marki Daewoo. Po prostu strategia tych firm mi nie odpowiada. Ale nie trąbię z tego powodu wszem i wobec jakie to Mercedesy są do niczego, nie doszukuję się na siłę ich minusów (no bo maluch ma lepszy promień skrętu niż jakiś tam SL więc Mercedes musi w nowym modelu zrobić taki sam albo jest firmą dziwną a jego projektanci to debile). Po prostu olewam temat. Spróbujcie i wy olać temat. Nie rozsiewajcie wszem i wobec nieprawdziwych informacji, że AF w 5D jest do niczego. Jest wiele osób którym AF z 5D w zupełności wystarcza. I jest z całą pewnością wiele osób, którzy będą zachwyceni nowym 5D. I nawet im przez myśl nie przejdzie, że ich układ AF się do niczego nie nadaje a ich zdjęcia są zupełnie przez to do niczego.
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No widać że to z Canona to nieostre zupełnie, a z Nikona piegi.
    Ok, niech i tak będzie. Inna rzecz, że ostrych sampli chyba jeszcze z 5D Mark II nie widziałem.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

hrabia_vader masz racje, ale pewno jest tez cale gro ludzi ktorym ten AF nie wystarcza. Ja zgadzam sie tylko z tym ze punkty boczne w slabszym oswietleniu sa do niczego (mam wiele fajnych fotek ktore sobie tym zepsulem....nie wiedzac o tym jeszcze - podejzewalem ze szkło ma jakies BF lub FF) w kazdym innym przypadku - krajobraz, statyczne portrety itp, moze troche reporterki ale spokojnej ten AF jest taki jak inne xxD canony albo moze leciutko lepszy, trudno powiedziec. Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia i moze dlatego ślubniacy bardziej na niego narzekają a np landszafciarze wogole Jak nie pasi to zmienic puszkę lub system
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iras_PL Zobacz posta
    @hrabia_vader - ja w swojej amatorskiej puszeczce też używam przeważnie centralnego i przekadrowuję (bo chyba nie robisz wszystkich zdjęć z centralną kompozycją), ale przypuszczam, że gdyby dali mi do rąk bardzo jasną stałkę, gdzie głębia ostrości ma kilka centymetrów, przy portretowaniu ostrość przesuwałaby się z oka na włosy itp.
    Jest i na to lekarstwo, w 5D Mk2 jeszcze bardziej ułątwiające życie. Zdarza mi się z premedytacją robić centralne kadry. Dlaczego? Bo mając 12 MPix w 5D wiem, że mogę spokojnie wykadrować na kompie. 21mPix z 5D Mk2 mogę to robić jeszcze pewniej nie martwiąc się, że może tych pixeli zabraknąć nawet na dość spore powiększenie. Więc nadal nie widzę problemu. :-)
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hrabia_vader Zobacz posta
    Wszyscy doskonale wiecie o czym piszę (i nie tylko ja). Chcecie zaje...fajnych autofokusów.
    nie wiem jak inni, ale ja mówię za siebie. Oczekuję, że w sprzęcie za 2500EUR producent zapewni mi sprawnie działający - czytaj: szybko, powtarzalnie i pewnie nawet w stosunkowo ciemnym środowisku - układ AF. 5D Mk1 w tej kwestii mnie osobiście nie zadowala. Układ z 40D, który to aparat kosztuje na Allegro 2300 PLN działa wyraźnie szybciej i pewniej od 5D. Inaczej pisząc - oczekiwałem Af na poziomie półki amatorskiej plus 6 punktów do servo. I go nie mam, nawet tyle się nie doczekałem.

Kilka osób pisało też o "małej" ilości klatek na sekundę. Tutaj też widzę zagrożenie nawet na bardzo szybkiego 1D. Dając 5 czy 6 klatek zbliżamy się dość wyraźnie do Marka2 z jego 8.5 klatki.
    wspominane 40D, które mam ma 6,5 klatki na sekundę i kosztuje ile kosztuje. czy zagroził w jakikolwiek sposób 1D? Bo pęknę ze śmiechu

To, że wy chcecie bieda-fulfrejma nie oznacza, że Canon na kolanach wam go przyniesie.
    O przepraszam. Ja mam 10+ tysięcy i chce kupić canonowskie D700 z dobra matrycą i mocowaniem EF. Nie chcę bieda puszki, chce profesjonalnej oferty do moich potrzeb. Canon mi jej nie oferował, i niestety dalej nie oferuje. Mam dwie możliwości: kupić kastrata nieco taniej lub poczekać do marca i kupić za 15 tysięcy Dsa. Ale ja Dsa nie potrzebuję.

Taki wybór pomiędzy Oplem z szyberdachem i spojlerem a Maybachem na gaz. Jakby pomiędzy nie dało się wsadzić niczego normalnego.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Prawda jest taka, że jeśli wogóle zdecyduję się na tę puszkę to przy statycznych krajobrazach będę i tak używał wyłącznie LV (jak w 40D) i wtedy AF mam.... jak w kompakcie 8). Gorzej jakbym chciał wziąc tę puszkę na koncert. No ale cóż jedno dobre zastosowanie to też coś.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 37 z 315 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787137 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów