Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 3 771 do 3 780 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Widok wątkowy

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    Akustyk napisał : "HDR to marna proteza duzej rozpietosci tonalnej".
    Radzę rozwinąć sobie ten skrót To nie jest proteza, tylko to jest właśnie określenie obrazu o dużej dynamice, czy jak kto woli rozpiętości tonalnej.
    racja. bardziej chodzilo mi (i laminatowi, jesli sie nie myle) o DRO, ktore czesto jest podciagane pod okreslenie HDR, a nie jest tym samym.

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Nie wiem czy się nie mylę, ale wydaje mi się że mogły by powstać jakieś dziwne efekty na fragmentach zdjęcia gdzie pixele były resetowane, coś jak posteryzacja (może jestem w błędzie).
    generalnie tak, przy czym nawet nie tylko posteryzacja ale jeszcze nakladalby sie szum, w konsekwencji "zanieczyszczajac" pomiary. sek w tym, ze dokladnosc pomiarow jest tym wieksza im dluzsza ekspozycja (bo maleje niedokladnosc pomiaru czasu na skutek kwantyzacji). a te krotkie pomiary - dzieki ich krotkosci - mozna powtarzac wielokrotnie. przy odrobinie sprytnego doszlifowania algorytmicznego moznaby dobrze uciec od posteryzacji i uzyskac dobra plynnosc przejsc. na pewno o niebo lepsza niz to co teraz mamy

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    No chyba że resetowane byłyby wszystkie jednocześnie (zaczynam się gubić bo nie wszystkie {} do mnie przemawiają :smile ?
    kazdy z osobna. w najprostszym przypadku, gdy zliczamy tylko "wyjarania" rzecz jest do zrobienia, bo do zrealizowania na poziomie drucikow (wlacznie z wielokrotnym samplowaniem). w rozbudowanym przypadku, gdzie probkowanie jest progowe (nie tylko "czy wyjarane?") jest gorzej, bo musi byc jakas komunikacja z Digikiem. raczej asymetryczna a wrecz jednostronna, ale mimo to, jak sie to przemnozy przez ilosc pikseli i wymagana dla precyzji takiego ukladu czestotliwosc odczytow... to umarl w butach znaczy sie sparzyl sobie reke od trzymania gripa, nagrzanego przez bioracy w d... QuadCore w srodku
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 16-09-2008 o 13:10
    www albo tez flickr

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów