Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 378 z 393 PierwszyPierwszy ... 278328368376377378379380388 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 771 do 3 780 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Rozważałem nad już zdigitalizowanym finalnym obrazkiem, wziąłem teoretyczne białe światło padające równomiernie na 3 punkty odpowiedzialne za r,g,b... w sumie faktycznie niepotrzebnie skomplikowałem.
    Ale nawet zakładając jeden sensor: po konwersji dostajemy 16383+ileś tam. Teraz pytanie, jak to przedstawić :-) ?
    chodzi Ci o wyznaczenie ekspozycji na podstawie takiego wielokrotnego sprobkowania?

to moze tak:
    dane sa piksele P_i, i=1...I (I - rozmiar matrycy)
    dla kazdego piksela zebrana jest probka: sample(P_i) = (t_0, t_1, ..., T_{K_i-1}), gdzie k_i to ilosc ekspozycji piksela P_i.

usredniony czas ekspozycji: (\prod{t_{k_i}})^{1/k_i}.

pozostaje teraz przetlumaczyc czasy na dzialki ekspozycji (pikus) i zmapowac dzialki na strefy (tzn. nalozyc krzywa tonalna). co akurat nie wychodzi ponad to co do tej pory sie robi w konwerterach RAW.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Laminat Zobacz posta
    Przepraszam ale gadacie o wszystkim i o niczym To już dawno zostało wymyślone i nazywa sie HDR High dynamic range imaging.

I to w niedalekiej przyszłości ma wejść w kompakty jak zostanie przyjęte to wejdzie w lustrzanki. Tak samo jak LV czy Wideo mode itp

I nad czym tu się rozwodzić
    zupelnie o czym innym mowa. HDR to marna proteza duzej rozpietosci tonalnej. a tu mowimy o rozwiazaniu, ktore natywnie na poziomie matrycy osiaga niemal nieograniczona rozpietosc tonalna, ograniczona w zasadzie tylko przez dlugosc ekspozycji - przy czym ilosc dzialek jest liniowo zalezna od czasu naswietlania.

to jest zupelnie innej klasy zjawisko. prawdziwa plynnosc tonalna, a nie taka kupa jaka HDR
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 16-09-2008 o 12:08 Powód: Automerged Doublepost
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Niezły R+D team tu mamy
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Niezły R+D team tu mamy
    Już do nich pewnie ludzie z canona dzwonią i pracę proponują. Oczywiście na razie w dziale kalkulatorów

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Akustyk napisał : "HDR to marna proteza duzej rozpietosci tonalnej".
    Radzę rozwinąć sobie ten skrót To nie jest proteza, tylko to jest właśnie określenie obrazu o dużej dynamice, czy jak kto woli rozpiętości tonalnej.

A propos R&D, to taki sensor już jest opisany w jakimś patencie lub wniosku o patent... można sobie wygooglać.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    chodzi Ci o wyznaczenie ekspozycji na podstawie takiego wielokrotnego sprobkowania?

to moze tak:
    dane sa piksele P_i, i=1...I (I - rozmiar matrycy)
    dla kazdego piksela zebrana jest probka: sample(P_i) = (t_0, t_1, ..., T_{K_i-1}), gdzie k_i to ilosc ekspozycji piksela P_i.

usredniony czas ekspozycji: (\prod{t_{k_i}})^{1/k_i}.
    ...
    Nie wiem czy się nie mylę, ale wydaje mi się że mogły by powstać jakieś dziwne efekty na fragmentach zdjęcia gdzie pixele były resetowane, coś jak posteryzacja (może jestem w błędzie).

No chyba że resetowane byłyby wszystkie jednocześnie (zaczynam się gubić bo nie wszystkie {} do mnie przemawiają :smile ?

P.S. "Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 61", wow

Domyślnie

Dla mnie właśnie ta cała teoria dopalania pixeli to jedna wielka proteza

Oko ludzkie czy inne organiczne ewoluowało przez miliardy lat i i nie ma nic takiego jak dopalanie receptorów

Po prostu trzeba poprawić sam materiał odbiorczy i nic więcej. Cała sztuka polega na tym że cały obraz ma być naświetlony tą samą wartością światła inaczej powstaną kwiatki.

USM
    Guest

Domyślnie

Może fotochromowe soczewki na matrycy? .

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    Akustyk napisał : "HDR to marna proteza duzej rozpietosci tonalnej".
    Radzę rozwinąć sobie ten skrót To nie jest proteza, tylko to jest właśnie określenie obrazu o dużej dynamice, czy jak kto woli rozpiętości tonalnej.
    racja. bardziej chodzilo mi (i laminatowi, jesli sie nie myle) o DRO, ktore czesto jest podciagane pod okreslenie HDR, a nie jest tym samym.

Nie wiem czy się nie mylę, ale wydaje mi się że mogły by powstać jakieś dziwne efekty na fragmentach zdjęcia gdzie pixele były resetowane, coś jak posteryzacja (może jestem w błędzie).
    generalnie tak, przy czym nawet nie tylko posteryzacja ale jeszcze nakladalby sie szum, w konsekwencji "zanieczyszczajac" pomiary. sek w tym, ze dokladnosc pomiarow jest tym wieksza im dluzsza ekspozycja (bo maleje niedokladnosc pomiaru czasu na skutek kwantyzacji). a te krotkie pomiary - dzieki ich krotkosci - mozna powtarzac wielokrotnie. przy odrobinie sprytnego doszlifowania algorytmicznego moznaby dobrze uciec od posteryzacji i uzyskac dobra plynnosc przejsc. na pewno o niebo lepsza niz to co teraz mamy

No chyba że resetowane byłyby wszystkie jednocześnie (zaczynam się gubić bo nie wszystkie {} do mnie przemawiają :smile ?
    kazdy z osobna. w najprostszym przypadku, gdy zliczamy tylko "wyjarania" rzecz jest do zrobienia, bo do zrealizowania na poziomie drucikow (wlacznie z wielokrotnym samplowaniem). w rozbudowanym przypadku, gdzie probkowanie jest progowe (nie tylko "czy wyjarane?") jest gorzej, bo musi byc jakas komunikacja z Digikiem. raczej asymetryczna a wrecz jednostronna, ale mimo to, jak sie to przemnozy przez ilosc pikseli i wymagana dla precyzji takiego ukladu czestotliwosc odczytow... to umarl w butach znaczy sie sparzyl sobie reke od trzymania gripa, nagrzanego przez bioracy w d... QuadCore w srodku
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 16-09-2008 o 13:10
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Laminat Zobacz posta
    Oko ludzkie czy inne organiczne ewoluowało przez miliardy lat i i nie ma nic takiego jak dopalanie receptorów
    Hm... Biologię miałem dość dawno temu. Ale o ile pamiętam to nasze receptory działają według podobnej zasady, tyle, że zlicza się jedynie te resetowania.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Różnica czasu - Warszawa - Tokio +7h
    .... proponuję zerkać na stronę japońską EVOLUTION ...
    wystarczy porównać z wersją EN, by stwierdzić, że jest tam nieco więcej szczegółów...
    Podobno ostatnia wiadomość na stronie JP to: "subete wo uketomeru tame ni"
    co ma oznaczać: "for the purpose of catching everything"
    (podaję za dpreview - niestety szwagra nie ma w tej chwili na skypie, by to potwierdzić)... ale otwierają się kolejne ścieżki interpretacyjne

Strona 378 z 393 PierwszyPierwszy ... 278328368376377378379380388 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów